Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

waldek727 05:23, 10 cze 2015

katiaxx napisał(a)

Dziękuję, Waldek radził gorczycę, trochę poczytałam i chyba wymieszam gorczycę i facelię ( bo ładna hihi)

Kasiu.
Na zielony nawóz możesz sobie wybrać dwie, a nawet trzy rośliny które poleciła Ci Ewa (EwaG). Ponieważ ostatnimi czasy w większości ogrodów zwalczane są liczne populacje żerujących w glebie pędraków, to ja wybiegając myślami naprzód poleciłem Ci w pierwszej kolejności gorczycę. Ta roślina kapustowata zawiera w sobie taniny które w bardzo istotny sposób ograniczają ich rozwój. Pędraki giną zanim osiągną stadium dorosłego owada.
Madzenka 06:58, 10 cze 2015

katiaxx napisał(a)

A bo kryzys mam, wracam z fabryki rzucam torbę, wpylam obiad na zimno bo szkoda czasu i go ogrodu, schodzę o 21 , pięty jak chłopka pańszczyźniana, dzieci zaniedbane, parch na cisie, parch na KF, parch na bukszpanie, kleszcz w brzuchu. Sorry, nie tak miało być.
Pióro się zepsuło bo uznałam że w końcu to forum ogrodnicze więc nie będę się wynaturzać na tematy egzystencjalne nawet w kontekście przyrodniczym.

No gdybym miała granat jakbym przy... w ten ogród , codziennie sobie obiecuję że tam nie wejdę a jak wejdę to tylko żeby podlać ale się nie da. Co rośnie w moim "ogrodzie" najlepiej? poziomki bo mam je w .upie. Nie plewie, nie podlewam, nie nawożę.

tak szczerze mówiąc to mogłam się domyśleć że tak będzie, załapałam to wieku 10 lat gdy pokochałam chomiki i strasznie chciałam je mieć, pierwszy zdechł bo mi upadł, 2- uciekł, 3-4-go - zjadł kot , 5 jakiś słabowity był od początku, jak mi na czymś zależy to nie wychodzi.

Muszę się zdystansować. Wakacje od ogrodu sobie zrobić.

Piekne egzystencjalne ogrodowe przeżycia jakze barwnie opisane
Rzuć na chwile wszystko i odpocznij. Też taki kryzys w 2013 miałam.... Ale potem wszystkow raca do normy znaczy sie dobrego nastroju
Pokaż te graby, bo znalezc nie moge moze dopadły ich szpeciele....
katiaxx 08:41, 10 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Piekne egzystencjalne ogrodowe przeżycia jakze barwnie opisane
Rzuć na chwile wszystko i odpocznij. Też taki kryzys w 2013 miałam.... Ale potem wszystkow raca do normy znaczy sie dobrego nastroju
Pokaż te graby, bo znalezc nie moge moze dopadły ich szpeciele....

Marzenko - graby tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5597-a-czasem-nie-na-temat?page=45

olałam - ale to jakoś nie postępuje mocno, może słońce faktycznie przypaliło ? nie psikałam żadną chemią.

Rzucam wszystko, (chwilowo)
katiaxx 08:42, 10 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Kasiu.
Na zielony nawóz możesz sobie wybrać dwie, a nawet trzy rośliny które poleciła Ci Ewa (EwaG). Ponieważ ostatnimi czasy w większości ogrodów zwalczane są liczne populacje żerujących w glebie pędraków, to ja wybiegając myślami naprzód poleciłem Ci w pierwszej kolejności gorczycę. Ta roślina kapustowata zawiera w sobie taniny które w bardzo istotny sposób ograniczają ich rozwój. Pędraki giną zanim osiągną stadium dorosłego owada.

Dzięki, coś posieję z pewnością bo ziemia jest naprawdę marna, nie wiem czy w CO kupię takie rzeczy - nigdy nie spotkałam ale i nie szukałam - chyba jednak zostaje net
katiaxx 08:43, 10 cze 2015

lojalna_ napisał(a)
Kaska kalina marzenie , masz zawilce sliczne , u mnie takie wiatry ze wszystkie płatki wywiały z wszelkich kwiatow

Ale gdzie mi do Ciebie ... Ty poszłaś jak huragan
katiaxx 08:44, 10 cze 2015

tusiawka napisał(a)
Poczytałam o wszystkich troskach, tematu nie ciągnę, co by ran nie drapać.
Macham, przytulam i trzymam kciuki.

dziękuję, mam nadzieję że kiedyś nadejdzie ten moment że będę tylko pielęgnować a nie zakładać
Magda70 09:54, 10 cze 2015

katiaxx napisał(a)
Jeszcze tylko na prędce donoszę uniżenie że murek otynkowany , drewienka zakupione , jak dobrze pójdzie z naszym kosmicznym tempem damy radę do jesieni

Grabię po glebogryzarce, odkrywam złoża gruzu bo budowlańcy sobie zrobili skrytkę na jakieś odpadki a potem my dołożyliśmy bo tam gdzie teraz ma byc kawałek trawnika miał stać domek na kosiarkę więc waliłam tam kamienie i cegły co by się utwardziło - teraz muszę wszystko odgrzebywać , wywożę to taczkami, łapy mam jak małopolud - do ziemi

chciałabym odkryć słoik ze złotem

Em zabrał mnie na łąki upierając się że tam jest torfowisko i ziemia bogata żebym sobie popatrzyła, nie było torfowiska, było bagno kleszcze i wystraszony ptak-mama która latała mi nad głową i krakała jak mewa, latała już tak nisko że myślałam że mi się wbije w kłaki i porwie , Potem zrobiło się tak miękko że uciekałam bo za dużo filmów i już oczami wyobraźni widziałam jak ruchome bagna mnie wciągają ja wołam "ratuuunku" a Em udaje że nie słyszy, potem na zeznaniu w komisariacie składa zeznania " panie sierżancie ja naprawdę nic nie słyszałem". I taka wyprawa

śliczne trawy na tych łąkach - da się wykopać ??

I jak Cię nie kochać...ryczę sobie z miłości do Ciebie
siakowa 09:57, 10 cze 2015

codzienna dawka dobrego humoru zaliczona pozdrawiam...graby pociachalas?
Magda70 10:03, 10 cze 2015

katiaxx napisał(a)

Dzięki, coś posieję z pewnością bo ziemia jest naprawdę marna, nie wiem czy w CO kupię takie rzeczy - nigdy nie spotkałam ale i nie szukałam - chyba jednak zostaje net

wejdz do zwyklego ogrodniczego, centrali nasiennej, sklepu dla rolników. Tam na 100% mają gorczyce i resztę. W sklepie gdzie sprzedają nasiona, doniczki, cebulki...tam zawsze coś jest.
Juzia 10:08, 10 cze 2015

Ty to jesteś nieziemska!

EM na komisariacie.... hyhy