Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:56, 12 maj 2015

Do góry
Lamaze napisał(a)

ja kupuję w Mirkowie piękne duże bukszpany po 38zł (te, co są na nowej rabacie), tylko sama musiałam je strzyc. Ale w innych miejscach takie kupe widziałam po co najmniej 80zł!

o kurcze, jadę dziś, to ten mały przy trasie obok świateł? Kupowałam za Zatorskiej po 35 ale teraz ma nową dostawę i są po 45 .
No chyba mój dzisiejszy projekt się mnie nie doczeka...
a czasem nie na temat ... 09:47, 12 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a murek jakąs funkcję bedzie pełnił ?
zamieszczalas jakis projekt wczesniej ? bo nie widzialam

p
Kasiu - na tym murku tez będzie można siąść, po za tym szczególnych funkcji nei pełnia, chciałam jakąś "małą architekturę" w ogrodzie, żeby coś przełamało płaszczyznę to mam

Mam jeszcze dwa murki - jeden ma oddzielać placyk i ten wymurujemy ale zastanaiwam się co do 3 , zobaczę jak eM wymuruje ten drugi czy trzeci nie będzie gratem.

Próbowałam wrzucić rozrysowaną ławkę ale skan bardzo niewyraźny

https://pl.pinterest.com/pin/305470787201872212/

coś w tym stylu

Działka wkoło Lubczyka :) 08:17, 12 maj 2015

Do góry
Ten projekt wyżej jest super, w rogu pewnie kalina eskimo, ja by zasłonić się od przechodniów dałabym miedzy drzewkami iglaki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:51, 11 maj 2015

Do góry
Łuki jakie ja mam tyły u Ciebie zresztą u wszystkich mam straszne tyły nie do nadrobienia Zerknęłam tylko na nową rabatke Śliczności Kolorowo i ze smakiem !
Chciałam Ci podziękować za podpowiedź w spr nawadniania, już zaczęliśmy korygować projekt
Kupiłam kilka tygodni temu żurawki cherry cola ale kolor jakiś blady mają, czy możliwe że dopiero się wybarwiają? Wstawię fotki u siebie, zerknij jak znajdziesz chwilkę.
U mnie też mszyc od zatrzęsienia, dziś rozpoczęłam z nimi walkę
Buziak
Działka wkoło Lubczyka :) 21:59, 11 maj 2015

Do góry
tak dla przypomnienia, żeby nie trzeba było szukać
projekt:

i przymiarka:

o i już sama widzę różnice!
kulki powinny być inaczej
a czasem nie na temat ... 21:22, 11 maj 2015

Do góry
a murek jakąs funkcję bedzie pełnił ?
zamieszczalas jakis projekt wczesniej ? bo nie widzialam
Ogród wśród pól i wiatrów 20:59, 11 maj 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Nie no, proszę Cię .. to jakaś masakra z tym moim niezdecydowaniem
Wymyśliłam, że przy chodniku chcę róże pachnące i kwitnące a nie dwumetrowe trawy z hortkami. Oczywiście, jest tu mały problem, bo wszystkie normalne szkółki o tej porze już mają róże sprzedane Ej kobieto - puknij się w głowę! To do siebie oczywiście piszę..

Ale co tam, mam ciekawsze wieści. W ostatniej chwili złożyłam wniosek o dofinansowania montażu minifarm fotowoltaicznych. Nasza gmina będzie realizować taki projekt a dofinansowanie wyniesie 90% inwestycji. Jak dobrze pójdzie, to od stycznia będziemy mieli własny prąd!! Super, już się cieszę

Jakbyś chciała sprzedać hortki, chętnie kupię ja wysłałam zamówienie w sobotę do tego sklepu co mi namiary podałaś i do tej pory nie dostałam odpowiedzi...Dzwoniłam już chyba z 4 razy i za każdym razem dostawałam odpowiedź, że dzisiaj już zamówienie przyjmą - nie przyjęli, więc nie będę dłużej czekała, pierwszy raz musiałam zamówienie anulować.

Ogród wśród pól i wiatrów 19:59, 11 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Haha, no kurcze jak coś nie pasuje to lepiej zmienić od razu, niż po kilku latach Co wymyśliłaś, chwal się szybko

Nie no, proszę Cię .. to jakaś masakra z tym moim niezdecydowaniem
Wymyśliłam, że przy chodniku chcę róże pachnące i kwitnące a nie dwumetrowe trawy z hortkami. Oczywiście, jest tu mały problem, bo wszystkie normalne szkółki o tej porze już mają róże sprzedane Ej kobieto - puknij się w głowę! To do siebie oczywiście piszę..

Ale co tam, mam ciekawsze wieści. W ostatniej chwili złożyłam wniosek o dofinansowania montażu minifarm fotowoltaicznych. Nasza gmina będzie realizować taki projekt a dofinansowanie wyniesie 90% inwestycji. Jak dobrze pójdzie, to od stycznia będziemy mieli własny prąd!! Super, już się cieszę
Ogród dla moich synków 23:13, 10 maj 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Czytałam,że projekt już niebawem będzie dużo pracy przed Tobą ale zobaczysz,że warto ja wczoraj cały dzień ryłam w ogrodzie ledwo weszłam do domu dzisiaj się reanimuję ale jak zerknę ile udało mi się zrobić to już prawie dobrze się czuję

Anetko, wczoraj wieczorem właśnie taką satysfakcję czułam po skończonej pracy w ogrodzie, i nawet ból w nogach i plecach średnio mi przeszkadzał. M tylko mi się pochorował. Jakiś taki delikatny . Natomiast chłopcy uwielbiają jeździć na działkę! Projekt ma byc już w tym tygodniu

Z dobrych wiadomości:
1. Nie odbyło się żadne wesele wczoraj w pobliżu, więc może nie będzie tak źle
2. Dostałam (ktoś się pozbywał) dwie ogromniaste hortenscje bukietowe, różowe
3. ... i świerka conica? 15-stoletniego (taki metrowy zwarty stożek). Wszystko czeka w donicach na posadzenie.
4. Przedszkole hostowe na działce u teściowej ma się świetnie. Naliczyłam 3 różne gatunki. Wkrótce wkleję zdjęcia z prośbą o indentyfikację
Niestety malutkie bukszpany wyglądają nieciekawie :/
5. Sąsiadka widziała węża, tylko nie wie jak wyglądał, bo narobiła krzyku i uciekła
Wrażeń było wczoraj sporo.
Pozdrawiam
Ogrodowy song 20:31, 10 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewo, najpierw się przywitam w twoim wątku.
Ogród masz już założony. Najważniejsze, to odpowiedzieć sobie na pytanie, czy go lubisz i czy czujesz się w nim dobrze?
Po przeczytaniu dwóch wątków na tym forum, a czytałam nocami, na komputerze, tablecie i telefonie, w dzień, wieczorami zamiast oglądania filmu w TV, nocami, bo spać nie mogłam z wrażenia ... doszłam do wniosku, że mój ogród pragnę zmienić Miałam mis-masz w ogrodzie, po jednej roślince do kolekcji. ... Zaczęłam zmieniać mój ogród w zeszłym roku. W pierwszych krokach zaczęłam popełniać błędy. Dopiero po pewnym czasie odkryłam, co mi się podoba, co jest mi bliskie, jak ma wyglądać mój ogród. W planowaniu na spokojnie, bez pochopnych działań pomógł mi okres zimy. Sporo wtedy doczytałam, przeanalizowałam, zaplanowałam. Zadawałam wiele pytań.
Ale zaczynałam od przeczytania wątku Any. Ana próbowała najpierw sama zaprojektować ogród. Poprosiła później o pomoc Danusię. Zamówiła projekt, najpierw obsadzała ogród zgodnie z projektem, rabatka po rabatce. Potem zaczęła wprowadzać swoje własne rośliny. Tu człowiek nabiera pewności i doświadczenia.
Prosiłaś o link. Proszę bardzo. Miłej lektury życzę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem

Any wątek warto przeczytać, jest tam sporo instrukcji, dobrych rad, można się wiele nauczyć

Przyszłam z rewizytą witam się w Twoim wątku Miło mi, że do mnie zajrzałaś

Podpisuję się pod tym co zacytowałam ja tez tak zaczynałam Popełniłam wiele błędów, za które pokutuję cały czas. Widziałaś zresztą, co się dzieje w moim ogrodzie- wyrzucam stare okropne jałowce, a w powstałe luki sadzę młode rośliny.
Staram się lepiej je dobierać, ale i tak nie zawsze mi to dobrze wychodzi i ciągle coś przesadzam Projektować nie potrafię- raczej "zgapiam" sprawdzone rozwiązania

Zrobiłam masę folderów, gdzie wrzucam fotki tematycznie- róże, hortensje, ciekawe rabaty- po to aby nie tracić czasu na szukanie czegoś powtórnie

Będę Cie dopingować

Fantastyczne masz róże i sprawdzony sposób na nie wiem, że skórki od bananów daje się pod korzenie, bo mają dużo cynku, ale nie wiedziałam, że można je pokroszyć i dawać pod rosnące rośliny Zapamiętam
Ogród dla moich synków 16:52, 10 maj 2015

Do góry
Czytałam,że projekt już niebawem będzie dużo pracy przed Tobą ale zobaczysz,że warto ja wczoraj cały dzień ryłam w ogrodzie ledwo weszłam do domu dzisiaj się reanimuję ale jak zerknę ile udało mi się zrobić to już prawie dobrze się czuję
Trudny teren - dużo pracy! 10:25, 10 maj 2015

Do góry
Aniu ale nie ukrywam, że gdybym miała kasę to na pierwszym miejscu nazwozilabym ziemię i dała zrobić projekt Bo kopac w ziemi potrafię ale jakoś tak jak Wy tutaj komponować tych roślin jakoś juz nie za bardzo

Kurcze musiałabym wsadzić do gruntu moje nasionka słonecznikow aby troszkę rozweselily latem szary plot no i moją ukochaną maciejkę bo,z niej to bym mogła nawet zrobić poplon na działce tak samo jak z konwalii, uwielbiam je
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:38, 09 maj 2015

Do góry
Magada, jakim sitkiem ?? PALCEM
Śmiejcie się , śmiejcie ale warto było bo wydobytego gruzu uzbierało się trzy czubate taczki !
Trawa nawet nie zakupiona jeszcze Dziś małż walczył z nawadnianiem w przyszłym tygodniu przyjedzie ziemia. By podnieść poziom gruntu musimy jej nawieźć około 20 cm. a potem przekopać. Ty Magda siałaś zaraz po przekopamiu ale się waham czy w moim przypadku nie należałoby poczekać aż się zielsko bujnie by się go przed sianiem pozbyć ?? Doradź mi Magda
Nasz projekt na nawadnianie coś nie do końca wypalił, chyba musimy dołożyć kilka zraszaczy ale nie wiem w jakim miejscu je ustawić by wszystko funkcjonowało jak należy. Nie znam się na tym
Magda co do werbeny to wreszcie ruszyła i być może coś z niej będzie więc jak wszystko pójdzie ok to masz ją jak w banku
Skąpana w słońcu 22:10, 09 maj 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Cebulowe masz bajeczne - ja też uwielbiam Qeeny
Projekt pierszy jest super! Ja bym dodała jeszcze coś iglakowatego kolumnowego lub jajowatego po obu stronach drzewka na srodku

Kasia, zmieniłam, będzie niesymetrycznie. Będzie też bordo. Pokażę jak zrobię, ale jeszcze nawet nie jest wyplewione. Gonię czas a on ciągle mi ucieka
Skąpana w słońcu 22:05, 09 maj 2015

Do góry
Cebulowe masz bajeczne - ja też uwielbiam Queeny
Projekt pierszy jest super! Ja bym dodała jeszcze coś iglakowatego kolumnowego lub jajowatego po obu stronach drzewka na srodku
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:57, 09 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Chyba za wcześnie się urodziłam
Teraz takie śliczne projekty soom
A ja drugi raz budować się nie dam rady, chyba, ze w następnym życiu

Iwonko tak zawsze jest..ja mam z tej pracowni projekt...i odkąd go kupilam to juz pelno piekniejszych nowych powstalo....
Mój ogród pod górkę... 11:35, 09 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

świetna kompozycja
ciekawa jestem czy te murki to projekt Danusi, czy robiliście je przed projektem- wyglądają zjawiskowo
jutro Komunia?

Murki były robione w zeszłym roku, przed projektem Danusi.
Komunia dopiero 24 maja
Mój ogród pod górkę... 09:37, 09 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

świetna kompozycja
ciekawa jestem czy te murki to projekt Danusi, czy robiliście je przed projektem- wyglądają zjawiskowo
jutro Komunia?
Trudny teren - dużo pracy! 21:58, 07 maj 2015

Do góry
Od początku, czyli od pomysłu, który trzeba przekuć w projekt . Musisz spójrzeć na swój teren całościowo, dopiero mając jakiś plan, można go realizować etapami, krok po kroku, ale konsekwentnie. Jesteś wytrwała , masz dużo dobrych chęci i to na początek dobry kapitał. Jednak bez planu działania szybko popełnisz mnóstwo kosztownych błędów i stracisz entuzjazm do dalszej pracy.
Zgromadź na wtorek kilka inspiracji w postaci zdjęć aranżacji ogrodowych, które najbardziej do Ciebie przemawiają. Pomoże Ci w tym np. pinterest.
Chcę się zorientować, co Ci się tak naprawdę podoba. A potem pogadamy .
pozdrawiam
Ogród Ani :) 21:03, 07 maj 2015

Do góry
Dobry wieczór

Postanowiłam założyć swój wątek, bo cóż tu dużo gadać sama nie dam rady

Może od początku. Mój ogród będzie raczej duży. Nie chciałabym żeby był też bardzo nowoczesny, chociaż ogrody nowoczesne bardzo mi się podobają.

Mamy projekt ogrodu. Projekt ten jednak został już schowany głęboko do szuflady i nie chcę o nim pamiętać Co dziwne M nawet nie protestował
Z tego mojego nieszczęsnego projektu zapożyczyłam jedynie linie rabat, bo sama chyba nie jestem aż tak twórcza

Wiem już z Ogrodowiska, że trzeba patrzeć na ogród jako całość. Dekalog ogrodnika napisany przez Panią Danusię też już znam No i wierzę, że kiedyś będę miała śliczny ogród.

Nie chcę się też spieszyć, uważam że już dość błędów zostało popełnionych. Generalnie uważam, że wszystkie rabaty które już mam obsadzone są do poprawki....niestety. Będą więc przenosiny a raczej ratowanie tego co jest jeszcze do uratowania.
Nie boję się krytyki, biorę wszystko na klatę. Nie ukrywam też tego, że liczę na Waszą pomoc

Pozdrawiam wszystkich.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies