Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie odmian róż 15:37, 22 cze 2016

Do góry
Witam proszę o pomoc w rozpoznaniu mojej róży
Ogród wśród pól i wiatrów 15:36, 22 cze 2016

Do góry
Atena napisał(a)
Przepięknie Cały czas choruję na Larissę.....chyba jesienią się skuszę Napisz coś Joluś o niej (jaka rośnie wysoka, jak się zagęszcza - ile krzaczków sadziłaś na jaki kawałek, no i jak z kwiatem czy długo trzyma i czy śmieci ?)

Atenka, larisa jest owszem ładna, ale nie bez wad. Mnie osobiście trochę denerwuje to jej zrzucanie pąków. Sprawa wygląda tak, że na początku sezonu jest dosłownie oblepiona pąkami w ogromnej ilości! Ale część pąków potem zasycha i opada. Na początku myślałam, że może choruje albo coś.. Ale doczytałam, że taki już urok tej odmiany. Poza tym cóż.. rozrasta się bardzo, jest gęsta, zwarta, trzeba ją porządnie ściąć po pierwszym tłoczeniu i potem zakwita ponownie, praktycznie do zimy. Ja mam posadzonych 8 sztuk, średnio co metr, ale można nawet rzadziej sadzić. Wygrzebałam Ci fotkę z maja 2014 roku.

Teraz tak się rozrosła, że w ogóle nie widać ziemi, ogromne krzoczory się porobiły

2,5 tys. m stepu u Marty .... do zagospodarowania 15:36, 22 cze 2016

Do góry
Witam Was, po dłuższej przerwie, powróciłam do ogrodu i robie kolejne rabaty.

Póki co, wstawię zdjęcia obrazujące, jak się zmieniło, póki co z bałaganem w tle, bo wciąż pracuję .

Było:

Jest:

Rozpoznawanie bylin 15:35, 22 cze 2016

Do góry
Witam co to za roślina, wiedziano mi że zwie się Tomala ale chyba mnie ktoś wprowadził w błąd
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:34, 22 cze 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

a ja posadziłam go na patelni kurna, zobaczymy - jakby co to jesienią będzie przeróbka
Małgoś, nie wiem jak Ty to robisz że masz tyle roślinek w swoim ogródku.. zawsze coś Ci kwitnie Super..

Bo ja jak wszayscy tu na Ogrodowisku mam mały ogródek ale za to z gumy ...

Mój Artemis zaszczycił mnie wczoraj pękami kwiecia....troche mu odsłoniłam słońce, bo w tej ciasnocie inne rosliny go "zakrzyczały", troche za mocno go cieniowały....a on od razu sie odwdzięczył....o zobacz :

W ogrodzie Lorki za zakrętem 15:31, 22 cze 2016

Do góry
lorka napisał(a)
taka niespodzianka mi wyrosła W tamtym roku kupiłam na alledrogo czarny i bialy, jakies niewydarzone malutenkie kłacza.. czarny padł, biały myślałam,ze też.. na azie limoonkowy , ale już robi się bielutki..
Oliwko jakby co to będzie troche nasion haha

Lorka piekny ten orlik. Ja w tym roku przywiozlam od tesciowej juz duze okazy jasno rozowe Pieknie kwitly.
Mam dla ciebie przygotowane nasiona sasanki i jeszcze czekam na ostrozki. Powiedz mi kiedy zbierasz te nasionka jak zaschna na roslinie ??? wiem glupie pytanie ale nie mam pojecia. A moze juz zerwac powiesiec w przewiewnym miescu i czekac az wyschna ???
Ogród wśród pól i wiatrów 15:26, 22 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ja też liczę na Twoje hortensje
Róża Rosarium bardzo mi się podoba

Mirelka, jeśli taka pogoda się utrzyma to spektaklu hortensjowego w pełnej krasie chyba nie będzie. Pamiętam w ub roku słonko hortensjom przypalało kwiatki, jeszcze jak były w takiej fazie limonkowej, i potem już się tak ładnie pudrowo jesienią nie przebarwiały. W tym roku już widzę po listkach, że już są lekko zaschnięte niektóre. No nic, pozostaje chyba tylko lać wodę ile wlezie.

Wczoraj pstryknęłam hortensjową, ML wychodzi powoli na prowadzenie
Ale jest taki jakby mniej bujny niż w ub roku, chyba też więcej wody potrzebuje.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:25, 22 cze 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Widziałam piękne sadzonki teraz czekam na efekt po posadzeniu bo to co napisałaś u mnie z czym je posadziłaś to skręca mnie ciekawość. Ja mam cały czas problem z Leosiem bo rośnie z Ascotem i to połączenie jest piorunujące ale za gorące chyba może jak trawy się rozrosną to trochę się to zmieni. Jak na razie nie jestem przekonana do tego połączenia ...zresztą takich zgrzytów jeszcze jest trochę...będę jesienią przesadzać.
Jaką zamówiłaś rózę czternastkę?

Zamówiłam a własciwie zażyczyłam sobie - bo to miałby byc urodzinowy upominek - Aspirin Rose
Jeszcze nie wiem gdzie ja wcisne...ale o to mniejsza ...

Mój Leoś rosnie sam w towarzystwie ożanki, traw i lawendy a w tle za plecami ma Queen of Sweden ale nie bezpośrednio, w swoim otoczeniu to on jest gwiadą - tak wygladał wczoraj popołudniu

Tu jego "towarzystwo" - samo na zdjęciu

Fotek z posadzonych miejsc jeszcze nie ma bo ciągle nie mam czasu dokończyc tych rabat, rozgrzebane takie...

Ale mam inne aktualne fotki to powrzucam własnie teraz
Juka karolińska ogrodowa (Yucca filamentosa) 15:25, 22 cze 2016

Do góry
A mi się taki potwór wyhodował. U podstawy 1,4 m, na wysokość 2,09 m i ciągle rośnie. Wiem, że jest ściśnięta, ale najwyraźniej jej służy

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:21, 22 cze 2016

Do góry
Ogród wśród pól i wiatrów 15:19, 22 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Joluś to mu powiedz

No właśnie z tym jest problem, bo ten Pan co ma sobie ową trawę kosić jest ciągle w rozjazdach.
Ale może w końcu się weźmie

Macham białą Meidiland
Ogród wśród pól i wiatrów 15:16, 22 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Str 583 wstawiłam Ci Jolu zdjęcie kocimietki w całości

Dzięki Paulinka, byłam widziałam A w ogóle to ja myślałam, że Ty ją masz już wsadzoną, razem z różyczką Nie wiem sama co mam myśleć o kocimiętce, tak ogólnie ... Niby nie wygląda źle, ale się zastanawiam czy jednak szałwia czy lawenda nie daje bardziej spektakularnego efektu.. Ale nic, będę ją obserwować w tym sezonie

Zielone mimi-hosty na ochłodzenie
Ogród wśród pól i wiatrów 15:11, 22 cze 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Piękna ta bonica, ładny ma kwiat, podoba mi się. I ten łan lawendy... Ja czekam na mój, już prawie.

Marzenka - bonica może nie jest jakąś arystokratką wśród róż, ale jest obsypana kwieciem cały sezon i to jest jej atut. Lawenda mnie się też podoba, zastanawiam się właśnie czy jej nie powtórzyć przy bonice, ale jak już wcześniej pisałam, chyba na razie sobie dam spokój.

Zrobiłam dla Ciebie bliższe zdjęcie obwódki trzmielinowej, kiedyś o nią pytałaś.
A przy okazji jeżówki z tego kąta, już coraz bardziej i bardziej ..
Ogród wśród pól i wiatrów 15:05, 22 cze 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ja chętnie już oddam ten deszcz - u nas leje od 3tygodni, a wcześniej wcale sucho nie było. Widoczki piękne masz! Wszystko pięknie rośnie, nawet jeśli trochę zmęczone wiatrami. Przyjemnie u Ciebie!

Hej Ewelina, dawno Cię nie było Deszcz chętnie przyjmę w każdej ilości!! U nas obecnie 31 stopni, upał niesamowity! W ogrodzie ziemia popękana. No i kurczę ... listki roślinkom się przypalają. Jadę wieczorem na moją wieś Będę podlewać od zachodu do wschodu słońca

Dla Ciebie pierwsze jeżówki z mojego "ryneczku lidla"

Edit: wkurza mnie ta trawa za płotem, mógłby już sąsiad ją skosić!
Ogród Mirelli 14:59, 22 cze 2016

Do góry
Dziewczyny dzisiaj zaszalałam zakupami jeżówkowymi
Moje zakupy

Takie odmiany wybrałam
Ogród do odnowy 14:58, 22 cze 2016

Do góry
tak wyglądały te narecznice w lipcu 2013

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:44, 22 cze 2016

Do góry
Dziewczyny kochane ...ale u mnie rewolucja ogrodowa :

Miał być tylko chodnik ,a teraz rozkopali ,zniszczyli trawnik i obstawiają rabaty palisadami....mówię wam aż mnie głowa rozbolała ,jak trochę ochłonę to dam zdjęcia
na razie takie
Ogród do odnowy 14:41, 22 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
najpiękniejszy moment mojej ulubionej paprotki

Hej
Jak zwie się ta paprotka? Ona zawsze taka żółta? czy czasem kolor zmienia?
Fajnie masz, przejrzałam cały watek bo i stron mało
Popodglądam Cię czasem
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:26, 22 cze 2016

Do góry
A dotychczasowa Rh, jako różana...

Ogród Loczka 14:26, 22 cze 2016

Do góry
Zapowiedź moich dzisiejszych prac tarasowych jestem mega zadowolony z efektu. Jak się podoba? Seria zdjęć wieczorem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies