Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Pszczelarnia 14:34, 12 lip 2016

To jest świdośliwa Lamarcka - jeśli dobrze pamiętam. Tylko nie wiemy, jak ją prowadzić w formie żywopłotowej (czy od dołu rzednie z wiekiem?) i jak zbierać owoce. I czy te są równie smaczne jak u 'Balleriny' (słodkość)?

Agania 15:25, 12 lip 2016

Tony i seanse...u Ciebie Vivo zawsze scena ogrodowego PIĘKNA dla oczu i muzyka dla serca gra koncert

Chciałam wpaść na krótką chwilkę, ale zostaję, piękne zdjęcia dziewczyn
Pozdrawiam
viva 08:55, 13 lip 2016

AgataP napisał(a)

Pszczółka mnie odesłała do Twojego żywopłotu więc odszukałam i jestem

Vivo pamiętasz jaką masz odmianę tej świdośliwy? chciałabym ją posadzić, myślałam o odmianie kolumnowej Obelisk, czy sadziłaś gęsto i cięłaś ją?

Robisz coś z jej owoców ?

Ogrom gatunków roślin u Ciebie jest przyćmiewający wszystko co widziałam do tej pory. Piękne miejsce, a i Wy jesteście piękni - widziałam zdjęcia Gosi

Pszczelarnia napisał(a)
To jest świdośliwa Lamarcka - jeśli dobrze pamiętam. Tylko nie wiemy, jak ją prowadzić w formie żywopłotowej (czy od dołu rzednie z wiekiem?) i jak zbierać owoce. I czy te są równie smaczne jak u 'Balleriny' (słodkość)?

Ewa dobrze pamięta to świdośliwa Lamarcka, kupiona z myślą o bardzo wysokim żywopłocie i w tej funkcji spisała się bardzo dobrze. Sadziliśmy ją co 50 cm, były to pojedyncze patyki. Przez pierwszych kilka lat cięłam systematycznie i bardzo dobrze zagęściła się, teraz tnę sporadycznie boki.
Ponieważ pędy są wiotkie nie problemu przygiąć i zerwać owoce. Owoce słodkie ale trochę bez wyrazu, mają mało kwasowości. Przetwory robię razem z czerwoną porzeczką, bo owocują w tym samym czasie, soki galaretki i dżemy. Owoce są dość drobne, myślę, że u odmianowych są większe ale żadnej odmiany nie widziałam

Nasz żywopłot jest bardzo wysoki, może 6,7 m i dołem jest ogołocony. Nie wiem czy przy prowadzeniu niższego żywopłotu dałoby się zachować go w dobrej formie. Obawiam się, że dół byłby nieciekawy.
Ponieważ u nas dołem są gołe patyki żywopłot jest goły wykorzystałam wolne miejsce przed nim i trzy lata temu posadziłam żywopłot bukowy

Jest jeszcze konflikt cięcia i owocowania, przy silnym cięciu owoców będzie bardzo mało.

W tym roku wiosną obfociłam to miejsce zdjęcia z lutego i kwitnąca z kwietnia. Kwitnie w tym czasie jak magnolie.

viva 08:58, 13 lip 2016

Teraz zmykam do ogrodu wykorzystać trochę niższą temperaturę, bo u nas w dalszym ciągu bardzo gorąco. Wrócę z lipcowymi kwiatami

nawigatorka 09:00, 13 lip 2016

Ten zywoplot wyglada pieknie nawet zima.piekne te lyse pnie
AgataP 13:23, 13 lip 2016

viva napisał(a)

Ewa dobrze pamięta to świdośliwa Lamarcka, kupiona z myślą o bardzo wysokim żywopłocie i w tej funkcji spisała się bardzo dobrze. Sadziliśmy ją co 50 cm, były to pojedyncze patyki. Przez pierwszych kilka lat cięłam systematycznie i bardzo dobrze zagęściła się, teraz tnę sporadycznie boki.
Ponieważ pędy są wiotkie nie problemu przygiąć i zerwać owoce. Owoce słodkie ale trochę bez wyrazu, mają mało kwasowości. Przetwory robię razem z czerwoną porzeczką, bo owocują w tym samym czasie, soki galaretki i dżemy. Owoce są dość drobne, myślę, że u odmianowych są większe ale żadnej odmiany nie widziałam

Nasz żywopłot jest bardzo wysoki, może 6,7 m i dołem jest ogołocony. Nie wiem czy przy prowadzeniu niższego żywopłotu dałoby się zachować go w dobrej formie. Obawiam się, że dół byłby nieciekawy.
Ponieważ u nas dołem są gołe patyki żywopłot jest goły wykorzystałam wolne miejsce przed nim i trzy lata temu posadziłam żywopłot bukowy

Jest jeszcze konflikt cięcia i owocowania, przy silnym cięciu owoców będzie bardzo mało.

W tym roku wiosną obfociłam to miejsce zdjęcia z lutego i kwitnąca z kwietnia. Kwitnie w tym czasie jak magnolie.

Vivo ogromnie dziękuję za tyle informacji, daje mi to do myślenia bardzo dużo
Wendy79 20:11, 13 lip 2016

Dlaczego tak późno tutaj dotarłam (z wątku AgatyP). Boże, jaki piękny ogród!!! Jakie cudne połączenia roślin. Zakochałam się Już się mnie nie pozbędziesz Pozdrawiam serdecznie
KasiaWB 20:40, 13 lip 2016

viva napisał(a)

Jakie piękne zestawienie kolorystyczne W zasadzie to są kolory, które lubię i chcę mieć wezmę sobie ten próbnik do inspiracji
Pozdrawiam
olga80 09:18, 14 lip 2016

ależ tu pięknie aż nie mam ochoty wychodzić
Aneta1309 11:14, 14 lip 2016

Macham