Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 07:34, 13 lip 2016

Co do traw nie masz co mieć wyrzutów, taka zima była. Prawie każdy straty zaliczył.
Zana 07:38, 13 lip 2016

A Twoja carex montana jakaś taka limonkowa trochę, moja całkiem zielona jest. Ptasie łapki śliczne masz.
Iwk4 08:06, 13 lip 2016

bacowa napisał(a)
Niestety z trawami z nie naszego klimatu tak jest ,lubią wymarzać i nie mamy na to wpływu.
Ostatnio pieliłam i na rabacie gdzie były Carexy FC, które padły, mam mnóstwo śiewek

Ja bym chyba nie umiała rozpoznać i wszystko wypieliła.
Iwk4 08:12, 13 lip 2016

Zana napisał(a)
A Twoja carex montana jakaś taka limonkowa trochę, moja całkiem zielona jest. Ptasie łapki śliczne masz.

Montany takie jasnozielone kupiłam. Ale tego samego dnia dostałam sadzonki od Makkasi. Mają też taki kolor soczystej zieleni. Pochodzą z tej samej szkółki. Może są odmiany?

U Ewy bacowej widziałam dwa rodzaje turzycy palmowej. Limonkowe i soczysta zieleń. Może tu podobnie? Albo twoje mają więcej cienia?
MirellaB 08:19, 13 lip 2016

Iwonka u Kamili pisałaś, że The Fairy kupiłaś, żeby posadzić w nogi rh. Od początku mojego pobytu na O zawsze czytałam, że rh nie lubią mieć nic w nóżkach. Iwonka jak będziesz sadziła?
Iwk4 08:36, 13 lip 2016

Mirelko, posadziłam. Jedną różyczkę pomiędzy rh. Ale nie dokładnie w nogi, tylko jakieś 70 cm od rh. Z daleka są kolorową plamką. Tam było pusto za bukszpanem. Zrobię ci fotkę i pokażę.
Z reguły rh mają płytko korzenie i na szerokość taką, jak korona, czyli krzaczek. W obrębie korzonków lepiej nic nie grzebać. Tu masz rację.
Nie wiem jeszcze jak the fairy poradzi sobie z ph ziemi. Bo rh podsypuję wiosną torfem zakwaszonym. Zobaczę. Jak się nie uda, zmienię miejscówkę jej.
edit:
Dla Mirelki moja the fairy:

Z drugiej strony rośnie Mariatheresa.

Śliczna jest. Mam ją pierwszy sezon i zastanawiam się, czy nie zrobić roszady z różowymi anabelkami (ta sama kwasowość, co dla rodków, byłyby na jednej rabacie razem),

a do thereski dokupić kilka tych samych i posadzić na tle żywopłotu bukszpanowego. Ale różyczki zamówię dopiero na wiosnę. Najlepiej startują u mnie wiosenne golaski
08:47, 13 lip 2016
Ewa777 napisał(a)
I Ty piszesz, że masz mało trawek? Podobał mi się przegląd, bo na trawkach nie znam się wcale
Iwonko, byłam dziś w ogrodniczym i nie mieli przetaczników

ja wszystkie przetaczniki kupowałam w necie, bodziszki tez a ostatnio ozanke ...trudno mi spotkac te byliny w naszych szkółkach.

PS. konkretnych adresów ci nie polecę bo zamawiałam z allegro ze świadomościa ze przychodzą mikre sadzonki...ale skoro nigdzie nie ma ..to podjęłam próby.
08:51, 13 lip 2016
Iwk4 napisał(a)

Ja bym chyba nie umiała rozpoznać i wszystko wypieliła.

rozpoznałabyś ...u mnie wszystkie FC padły (ze 30szt) ...siewek miałam duzo ...zostawiłam malutka czaesć bo beda dopiero cieszyc za 2-3 sezony ...ale i tak nie chce ich juz na rabacie bo jak padna w kolejnych sezonach to mi dziury zostana...bede ciut przerabiac rabaty i z seselerie dokupię.

miskanty ML - 3 szt mi padły ...tak mi sie wydawało ..nie chciało mi sie ich wykopywac ...a wczoraj zobaczyłam ze po 2 bylki kazda sadzonka wypusciła ...ale to znowu pozytek z nich bedzie za 2-3 sezony ...ile ich zima nie wykończy.
bacowa 09:13, 13 lip 2016

Też myśle że Iwona rozpoznałaby FC ,
Moje kolejne trawy nie wykopane mają też po kilka żdziebełek, czyli żyją.
Margo 09:45, 13 lip 2016

Hmm, czytam o siewkach FC i ja u siebie żadnych siewek nie widziałam, albo je jednak wypieliłam. Moje FC żyją połowicznie, tzn. połowy kęp od strony gdzie u nas najczęściej wieje są martwe, drugie połowy żyją. I zastanawiam się co z tym fantem zrobić ?
Co do oprysków na trawnik, to u mnie też ogrom chwastów, prym wiodą krwawnik i koniczyna. Wczoraj w końcu nie padało i nie wiało więc wieczoram udało mi się opryskać część trawnika. Zrobiłam mieszankę ze Starane i Chwastoxu. Jestem ciekawa efektu, bo do tej pory pryskałam Mniszkiem i rezultaty średnie były.