Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Drzewulcowo 22:07, 30 cze 2013

Do góry
Ma ksywkę kompostownik, bo wymiata wszystko, co mu się do miski poda, nawet bigos...
Nasz przydomowy ogródek 20:04, 26 cze 2013

Do góry
Na szczęści zaległosci miałam na 5 stron
Nieuczesana cześć tak samo ładna jak i uczesana... a z tojesćia mam tak samo.... panoszy się że hej..... jak dojdę z porządkami do niej, to zasili mi cały kompostownik Ładna jest, ale mam jej za dużo
Gdybym wiedziała że trawka dostanie taka prezentacje uskubałabym więcej, a tak dałam ci to co wrosło pomiędzy płyty ścieżki Ale zapraszam, jak gdzieś w te okolice sie zapędzisz.. mi na razie nie pod drodze..
Ucałuj Krysię
Zapraszam na balkon 12:25, 21 cze 2013

Do góry
Już szykowałam się, żeby Was ugościć na moich kilku metrach kwadratowych balkonu, a tu ... remont Spółdzielnia naprawia odpadłe tynki po zimie. Dzisiaj wszystko musiałam wtargać do domu, żeby nie zniszczyć kwiatków przy skrobaniu odpadającego tynku. W przyszłym tygodniu malowanie.

Przy okazji stwierdziłam, że moje bratki muszą znaleźć drogę na kompostownik i czas pomyśleć o letnio-jesiennych nasadzeniach do doniczek parapetowych. Ale to dopiero jak skończy się remontowy bajzel..

Na razie zaglądającym spragnionym przygotowałam coś chłodnego do picia (w lodówce) i zapraszam

Przy okazji wystawiłam do suszenia moje czosnki; dzisiaj zetnę pozostałe

Pod jakie rośliny stosujemy obornik ??? 08:07, 19 cze 2013

Do góry
A ja gdzies czytałam, że kurzym dobrze jest przesypywać warstwami kompostownik, potem mieszac i polewać
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:47, 14 cze 2013

Do góry
Hej, a czy ktoś z Was miał, lub ma doczynienia z rotacyjnym kompostownikiem, na zasadzie beczki z klapą, zawieszonej na stelażu? Czytam o tym na zagranicznych forach i blogach i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić coś takiego - że niby jak tak bez kontaktu z gruntem, czyli bez dżdżownic? To jest kompostownik, czy gnilnik? Nie ma to wpływu na jakość otrzymanego materiału? I czy faktycznie szybciej się w tym kompostuje? Byłbym wdzięczny za poradę. Pytam, bo mam kilka 200 litrowych, zbędnych beczek stalowych, no i mam chęci i umiejętności, żeby coś z tego poskładać użytecznego.

Wpiszcie w wyszukiwarce z obrazkami "barrel composter", albo "tumbler composter', żeby było wiadomo, o co mi chodzi.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:09, 13 cze 2013

Do góry
Bożenka - dziś spokojnie... bo nie robiłam fotek... pilnuję się, by już nie męczyć wzroku gości

Marzenka
- masz bardzo kulturalne ślimory.. moje wolą świeższą zieleninę.. i tulipanów starych nie jadają.. i nie wrzucaj ślimaków do kompostownika, bo potem sie ich nigdy nie pozbędziesz.. kompostownik to raj dla ślimaków..
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 21:44, 12 cze 2013

Do góry
Witam serdecznie.
Ło matko, jaki cudny wątek. Jestem pod wrażeniem. Brak mi słów.
Od jakiegoś czasu kombinowałam coś w sensie skrzyń. Nawet myślałam o posadzeniu dzrew owocowych w takich skrzynkach na podwyższeniu, poniewaź moja działka jest samym piachem. To prawie plaża. Ziemia szóstej klasy, choć skłamałabym, gdybym powiedziała ze nic tam nie rośnie. Drzewka owocowe niestety "nie idą" Tylko morele i brzoskwinie podobno dają sie uhodować
Na naszej działce mam 6 borówek amerykańskich 2 jagody kamczackie, poletko truskawek, które o dziwo owocują. Dzisiejszy zbiór to ok. 3 kg
Posiałam też marchew, buraczki, pietruszkę, bób, ogórasy, fasolkę i kilka krzaczków pomidorów.
Widzę, że pomidorów nie doczekam się, bo krzaczki po majowych chłodach i ostatnich ulewach są jakieś "krępe" i niektóre słabo wybarwione - raczej blado zielone, ale mam jeszcze w domu kilka pomidorków w pojemnikach ( w półlitrowych plastikowych kubkach), więc może cos uda się wyhodować. Mam też cukinie i kabaczki z własnej rozsady. Są nieduże i może te uda się pobudzić do produkcji owoców w skrzyniach z odpowiednią glebą. Ogórków też mam jeszcze 10 z powtórnego siewu na rozsadę.
W domu mam kompostownik, a na działce dwuletni obornik.
Teraz czekam na męża, który ma wrócić z dłuższego wyjazdu w najbliższą niedzielę i już został poinformowany o budowie skrzynek na cito.
Jak sądzicie, czy uda się jeszcze doczekać własnej sałaty jak już te super skrzynie postawimy? Myślę, że zabierze nam to około 10 dni.

Tutaj moje poletko truskawek
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/38/386537/thumb_original.jpg
To dzisiejszy zbiór

a tu grządki na piachu. Jeszcze przed trzema tygodniami

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/38/386539/thumb_original.jpg

Mam miejsce na skrzynie i ogromną ochpotę skorzystać z Waszego doświadczenia i pomysłów.

Pozdrawiam wszystkie koleżanki i kolegów.
Lawendowy kredens 20:35, 12 cze 2013

Do góry
Ja już sama się gubię w moim ogrodzie,Lawendowy kredens nowy wątek,tak wymyślił mój syn,stwierdził że w domu pachnie lawendą ,w ogrodzie zaczyna kwitnąć,więc niech tak się nazywa.Nasz skalniak powstawał w ciągu 15 min,musieliśmy opróżnić kompostownik,i ziemi było dużo spod kostki,więc szybka decyzja, dookoła jest obity starymi deskami,trzeba było czymś zasłonić,a póżniej co zbędnego na stryszku na skalniak.I tak powstał klimat,miało to być jedyne kolorowe miejsce w ogrodzie,wśród samych iglaków,ale ja nie wytrzymałam,i tak powstał jak to moja córka mówi małpi gaj.Przesadzam,rozsadzam ,i tak już chyba zostanie.

Moje dzikie ranczo ....z dala od linijek, cyrkli i komputerowych aranżacji. 13:57, 12 cze 2013

Do góry
Część ranczo zalesiliśmy, by mieć swoje grzybki.

Obok lasku zrobiłam warzywnik, a koło niego stoi murowany kompostownik, który obsadziliśmy jaśminem.

Nad ranczo latają jastrzębie, które mają swoje lokum w pobliskim lesie.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 21:06, 07 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Debro, jak dobrze że do Ciebie trafiłam. Przeczytałam Twój wątek prawie od deski do deski Jestem pełna podziwu dla Ciebie i Twoich pomysłów. Ścieżka, słup betonowy, kompostownik... i to wszystko sama...
Stworzyłaś piękny ogródek z pnączami, bylinami, berberysami, które też lubię. Będę do Ciebie zaglądać, bo bardzo mi się tu podoba, na razie wybrałam miejsce na ławeczce przy winogronach

Zapraszam, siadaj i grzej się w słoneczku, tu wyjątkowo ciepło zawsze.

A tworzę nadal, wg mnie źle nie jest, ale ma być dużo lepiej
Więcej roślinek chcę mieć, dużo więcej! No ale to wymaga czasu.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 20:42, 07 cze 2013

Do góry
Debro, jak dobrze że do Ciebie trafiłam. Przeczytałam Twój wątek prawie od deski do deski Jestem pełna podziwu dla Ciebie i Twoich pomysłów. Ścieżka, słup betonowy, kompostownik... i to wszystko sama...
Stworzyłaś piękny ogródek z pnączami, bylinami, berberysami, które też lubię. Będę do Ciebie zaglądać, bo bardzo mi się tu podoba, na razie wybrałam miejsce na ławeczce przy winogronach
Działeczka koło Muzeum 12:20, 05 cze 2013

Do góry
Debro, to jest dobre rozwiązanie - o jaśminowcu już myślałam a co do pnącza, muszę się zastanowić co by mi tam odpowiadało. W tym roku zaobserwuję ile razy ktoś będzie do niej zaglądał i od tego uzależnię dalsze poczynania.

Wczoraj byliśmy znów rodzinnie na działce i było jak w bollywoodzkiej produkcji - Czasem słońce, czasem deszcz. Nawet tęcza była!

Wszystko ładnie rośnie oprócz warzyw, gnojówka przykryta, kompostownik się napełnia, mebelki działkowe i piaskownica w trakcie produkcji Z córką skorzystałyśmy wczoraj z okazji i pozwiedzałyśmy nasz ogród . No i taka impresja mnie naszła, choć o gustach się podobno nie dyskutuje - najbrzydsza rzecz jaką wczoraj widziałam to kwietnik z opony. Nie wiem czy dane było Wam coś takiego ujrzeć?

Ja rozumiem że drugie życie przedmiotów, ekologia itd. ale opona?! Taka powykręcana w kształcie koszyka.

Obrazów i zegarów skórzanych nie przebiła (to mój number one), ale jest wysoko na mojej liście straszliwych przedmiotów.

Mam nadzieję, że nie uraziłam nikogo tymi moimi wywodami, ale guma z opony jest chyba ostatnią rzeczą jaka pasuje do ogrodu, nawet jeśli nada jej się mniej "oponową" formę.
Działeczka koło Muzeum 23:58, 02 cze 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Taka rodzinna wyprawa na działkę w dodatku z takim zieloniutkim trawnikiem to jest ukoronowanie Waszej pracy!
Super, kompostownik elegancki, a czy gnojówka jest przykryta?
Obowiązkowo musi byc przykryta, bo sie owady potopią.

Dzięki że mi podpowiedziałaś Debro, nie przykrywałam bo mi pokrzywy jakoś "wstały". Jak je napakowałam to było płasko, jak nalałam wody to pomimo mocnego dociskania nie chciało się zmieścić. Przykryję skoro mówisz, że to ważne.

Dziękuję bardzo za porady w sprawie kreta, postaram się przekonać go do opuszczenia działki po dobroci Sąsiad rodziców walczył z kretem wszystkim co dostępne w sklepach, a kret i tak był. W końcu chyba mu się zmarło ze starości, bo przestał kopać

Ja sięgnę po metody niekonwencjonalne i zobaczymy jaki będzie efekt...
Działeczka koło Muzeum 23:51, 02 cze 2013

Do góry
Taka rodzinna wyprawa na działkę w dodatku z takim zieloniutkim trawnikiem to jest ukoronowanie Waszej pracy!
Super, kompostownik elegancki, a czy gnojówka jest przykryta?
Obowiązkowo musi byc przykryta, bo sie owady potopią.
Działeczka koło Muzeum 23:47, 02 cze 2013

Do góry
Dzięki za pamięć Kobietki!

Szczęśliwie dziś udało mi się nadrobić ostatnią nieobecność na działce. Właściwie byliśmy całą familią, więc było wesoło

Podziwiałam zatem efekty pracy Męża Wspomniany kompostownik - pomimo, że nakazany przepisami ROD, widzę, że u nas nie wszyscy mają. Obok produkuje się gnojówka z pokrzyw - daje czadu aromatem że hej!

Porządkowałam warzywnik. Wkurzyłam się na niektóre warzywa (pietruszka - chwasty były większe od niej). Mąż to przekopał i z głowy Warzywnik będzie przeniesiony więc się nie przywiązuję.

Odchwaszczone poletko truskawkowe to też jakiś plus. A w międzyczasie zawsze coś fajnego się w truskawkowych krzaczkach znalazło

Leśne Wzgórze 20:52, 02 cze 2013

Do góry
witaj Matyldo na ogrodowisku . wrzosy nie bardzo mogły ci przemarznąć skoro sośnica nie zmarzła . ona 100 razy bardziej kapryśna od wrzosów .to piaszczysta ziemia im nie pasuje .
przede wszystkim w ogrodzie jest ci najpotrzebniejszy kompostownik . produkuj kompost ile wlezie . bo to dla ciebie jedyny ratunek . wszystkie rośliny jak sadzisz zaprawiaj doły kompostem , to znacznie poprawi strukturę ziemi . no i zainwestuj w linie kroplujące , to też ważne .

aha miłorząb nie bardzo mi pasuje do kosodrzewin i wrzosów ????
i błagam cie nie powielaj już utartych wzorców ..szukaj własnych niebanalnych rozwiązań . to piękny teren z sosnami , weź to pod uwagę żeby nie konkurować z przyroda tylko z nią współgrać .
może stwórz dolne piętro z krzewów ;derenie , kaliny , tawuły , krzewuszki no i kosodrzewiny pod sosnami .
wprowadź paprocie , hosty , rodgersje , wiązówki , dołem .. na piasku dobrze rosną niezapominajki . macierzanka ,lawenda
Działeczka koło Muzeum 12:41, 02 cze 2013

Do góry
Debro, mnie może nie pochłonęła, lecz Męża owszem - stanął kompostownik, trwają prace przy budowie tarasu. Niestety, zdjęć żadnych nie mam, gdyż na działkę wybrać się nie mogłam, a Małżonek nie miał do tego głowy

Nie wiem jaka pogoda była ostatnio w Stolicy lecz u nas nieciekawa. Burza za burzą, wczoraj i przedwczoraj deszcz. Coś okropnego!

Może w najbliższych dniach coś się poprawi i wreszcie się wybiorę.

Mąż zajmował się również przygotowaniem "infrastruktury" działkowej - stół i ławka z odzysku, granitowa kostka od taty na obrzeże rabaty.
Ja znów zastanawiam się co zrobić z roślinami, które już mam - co rusz wpada mi do głowy inny pomysł, zwłaszcza w odniesieniu do kosaćców, które nie są moimi ulubionymi kwiatami a których mam sporo.
Zagwozdkę mam również z latarnią w rogu - chcę ją nieco przesłonić a jednocześnie muszę pozostawić do niej dostęp ponieważ każdy w naszej części ogrodu, kto ma jakikolwiek problem z elektrycznością na działce, pierwsze kroki kieruje właśnie w stronę naszej latarni

Wczoraj wybraliśmy się w przerwie między deszczami na najbliższy nam ogród działkowy. Niestety ceny tutejszych działek były poza naszym zasięgiem. Ogród bardzo zadbany, choć działki mniejsze niż w naszym.

ROD "Relaks"

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:28, 02 cze 2013

Do góry
Witam serdecznie,
Trafiłam na Ogrodowisko zupełnie niedawno, ponieważ najwyższy czas zacząć zagospodarowywać ogród.

Naczytalam sie i naogladalam tylu wspaniałych realizacji, ze az dech zapiera. Jak trafiłam na "ogród zimozielony przy białym domu", nie mogłam zasnąć po tej lekturze. Trudno było wrócić do rzeczywistości
Mam dość duża działkę i wykonany projekt zagospodarowania. Jednak nasz architekt nie przewidział tutaj żywopłotu, który, po naszych przemysleniach, jest wskazany wzdłuż jednej strony działki. Mamy tutaj niezbyt ładny widok (np. Kompostownik sąsiada), który chcielibyśmy dość szybko zasłonić. Wymyśliłam, ze najlepszym sposobem byłby żywopłot z thuji, aby był zimozielony i stworzył ekran dla wszystkich tych nasadzeń, ktore przewidział architekt. Zaprojektowane rośliny nie stworzą nam na całej długości oslony od sąsiadów.
Czy posadzenie thuji Auerospicata, bądź Kórnik ma w tym przypadku sens? Poniżej wklejam zdjęcia .

Bede bardzo wdzięczna za pomoc.
Bazia
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:38, 01 cze 2013

Do góry
Mam takie pytanie: czy w Polsce istneije gdziekolwiek 'publiczny' kompostownik?
Czytałam, że w Niemczech, Szwajcarii sa takie miejsca odbioru 'zielonki', gdzie również na wymiane mozna dostać/kupićkompost.
Nie wiem jak jest naprawdę - mam prośbę do naszych zagranicznych Forumowiczów - napiszcie, czy spotkaliście się czymś takim.

Ja myślę, że byłby to wspaniały pomysł. Ile kompostu mozna przerobić w małym ogrodzie?
Co tygodniowe koszenie trawy, chwasty, liście, zbiera się tego mnóstwo, przyznam, że nie ma dośc miejsca by kompostować wszystko. A tak zawiozłabym zielonkę do 'punktu skupu' odebrała kompost i nic by się nie marnowało, a i chemii nie byłoby potrzeba do nawożenia.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:02, 28 maj 2013

Do góry
Cieszę się, że kąpiel ptaszka płci nieznanej się spodobała... Ja też lubię oglądać jak się pucują

Czy łopatą czy łopatką to zależy tylko na kim mucha siadła i kto ma ją ochotę unicestwić

Małgosiu.. przewrotnik nie jest ekspansywny, ale jak nie zetniesz kwiatów to się wysieje A ścinać trzeba, bo potem te kwiaty są okropnie brzydkie.. ja nie ścinałam, z braku czasu (jak prawie wszytko w ogrodzie), wiec sobie się siał... a że nie pilę zbyt intensywnie we wsiowym (w zasadzie wcale) to sobie urósł i musiałam go trochę przetrzebić.. bo zagłuszał wszytko, a przywrotnik wcale taki mały nie rośnie.. on jak żurawka.... ta duża żurawka. Nie dość że kupiłam i posadziłam tego dużo, to jeszcze swojego dobra się dochowałam.. Z tego powodu w zeszłym roku zrobiłam eksmisję na kompostownik i kilka w inne miejsce... .. wiosną go lubię, zwłaszcza w deszczu lub w rosie... a jak się wybuja to go nie lubię...
To foto z końca czerwca i jest to jego drugi sezon w ogrodzie (foto 2010), popatrz jaki wysoki jest.... i się pokłada.... tu kwitnie to jakoś wygląda, a potem jest brzydki, dlatego należy to wycinać..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies