Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 23:31, 23 sie 2013

jambosana napisał(a)

Z okrywowych mam The Fairy Dance, czerwona - kwitnie do przymrozków, ale łapie plamistość, więc nie polecam, Sunny Rose od Kordesa - kwitnie jeszcze po pierwszych przymrozkach, w ogóle nie choruje, cudo. Taka też jest White Rose. Z okrywowych mam też Sonnenschirm i tej nie polecam kwiat nietrwłay zaraz opada, łapie plamistość. Fajna jest Bassino taka niby dzika, ale długo kwitnie i żadna choroba się jej nie chwyta. Może Agato skorzystasz. Pozdrawiam

Beata, dziękuję, już sobie czytam o nich Do czerwonej chyba się nie przekonam, ale żółta...
jambosana 23:41, 23 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Beata, dziękuję, już sobie czytam o nich Do czerwonej chyba się nie przekonam, ale żółta...

Okrywowe to nie królowe rabat, ale w określonych miejscach są niezastąpione. Kwitną niezmordowanie, same walczą z chwastami, choroby się ich nie imają ( no, większości odmian), błędy w przycinaniu wybaczają.
kachat 23:44, 23 sie 2013

Agata, jakie foszysz, jakie foszysz! Ty mojego focha nie widziałaś - jak oczko puszczam, to znaczy, że to nie foch
Ja o różach wiem tyle, co wyczytałam. Ale niedługo będę The Fairy i Bonicę testować - na razie siedzą biedulki w doniczkach i czekają, aż im wreszcie gdzieś miejscówkę znajdę. Tylko gdzie, jak..??
agatanowa 23:45, 23 sie 2013

monteverde napisał(a)
kup sobie Agata jeszcze sito http://kompostowniki.eu/page.php?85

Ania, fajne sito, tylko szkoda, że tylko w takich kolorach
agatanowa 23:48, 23 sie 2013

Luki napisał(a)
Ja mam osobiście tą wersje tańszą kompostownika i to jeszcze mniejszy bo 600 litrowy. Dla mnie wystarczający, wiosną nie był pełny a przesiałem 5 worków kompostu. Problemem jest jedynie wybieranie materiału przez małą klapke z dołu. Zdenerwowałem się i zdjąłem cały kompostownik na bok, przesiałem co miałem i postawiłem na swoje miejsce Ten drugi wygląda bardziej solidnie, ale też cena robi swoje

Luki, to mi na taki mały ogródek też by 600 l wystarczył. Zwłszcza, że roślin nie mam
Tylko z tych dwuściennych porządnych to tylko 340 i 900 l mają
Sebek 00:07, 24 sie 2013

A ja się pytam po co kupować kompostownik? Nie lepiej go sprytnie ukryć za roślinami? Bo i tak kubeł musisz gdzieś schować.....Po za tym to sito....Ja przesiewam przez czarną, plastikową skrzynkę (warzywa w takich sprzedają czasem) i jest drobniuteńki...Za 125 złotych to kupisz kilkanaście worków próchnicy odkwaszonej Nie gniewaj się Agatko za te "sugestie", ale szkoda Twoich pieniędzy.
Richie 00:30, 24 sie 2013

Przychylam się do sugesti Sebka bo sam korzystam z plastikowej skrzynki w kratkę i zdaje to egzamin.
agatanowa 01:31, 24 sie 2013

Sebek napisał(a)
A ja się pytam po co kupować kompostownik? Nie lepiej go sprytnie ukryć za roślinami? Bo i tak kubeł musisz gdzieś schować.....Po za tym to sito....Ja przesiewam przez czarną, plastikową skrzynkę (warzywa w takich sprzedają czasem) i jest drobniuteńki...Za 125 złotych to kupisz kilkanaście worków próchnicy odkwaszonej Nie gniewaj się Agatko za te "sugestie", ale szkoda Twoich pieniędzy.

Richie, Sebek, czarna skrzynka świetny pomysł, o takie rozwiązanie mi chodziło! bo i tak zastanawiałam się nad opcją tańszą niż to sito (stąd był mój żart, że fajne, tylko kolor mi nie odpowiada ), ale kompostownik rozwalony to niebardzo, bo miałabym raczej problem z tym sprytnym ukrywaniem za roślinami, bo niby za jakimi roślinami ja mam go ukryć? poza tym na "rozwalony" kompostownik potrzeba miejsca, wolę go w ramkach zamknąć, a roślinne długo rosną, a żadnych w zasadzie nie mam...hmmm.... choć może liguster... hmmm, ale czy on przytrzyma ten kompost
gałązki ze strzyżenia wprost do kompostownika by leciały, coż za optymalizacja!
agatanowa 01:53, 24 sie 2013

tylko podbierać z dna trudno
Katkak 08:34, 24 sie 2013

Cześć Agatka, czas na rewizytę Domek macie naprawdę cudny. Fajnie, że trafiłaś na Ogrodowisko w momencie gdy Twój ogród jest jeszcze w fazie tworzenia. Te słoneczniki cudne, robią taki sielski nastrój. I taras masz taki śliczny i duuuży, bomba. A twoja córcia jest niewiele młodsza od mojego synulka Filipka, ma 4lata Ja natomiast, podobnie tak jak Ty mam 34 Mam do Ciebie sentyment, bo odwiedziłaś mnie jako pierwsza i jeśli pozwolisz chętnie będę zaglądać
Pozdrowionka
Kaśka