Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 11:48, 13 lip 2017

Do góry
Jana napisał(a)
W tym roku ślimaki zrobiły nalot na szałwię a w zeszłym roku się jej nie tknęły...ciekawe co zjedzą za rok ...Ewka wstawiłam inne odmiany jaśminu dla ciebie

Janeczko byłam
No właśnie. Moja szałwia w tym roku już chyba nie zakwitnie więcej...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:26, 13 lip 2017

Do góry
Na przekór dzisiejszej pogodzie:

I szałwia, która po obcięciu jednak zdecydowała się coś wypuścić

Ogródek frontowy 11:12, 13 lip 2017

Do góry
Super szałwia
Raczkujący ogród u Gosi ;) 00:45, 13 lip 2017

Do góry
Pierwsze zdjecie obrazuje skarpę od zachodu o długosci ok 10 m i tak od lewej
rozplenica japońska, pod nią turzyca muskegońska i kostrzewa sina, nastepnie Lilak Meyera 'Palibin, jałowiec płożący golden carpet, róża na pniu, dalej jałowiec pospolity gold cone (na zdjęciu jest wstawiona tuja wschodnia aurea nana, ale jest chyba zbyt niska), pod spodem wrzosieć czerwony Snow Qeen i wrzos pospolity Boskoop, berberys thunberga Red Pillar,cis pośredni Wojtek, lawenda, oraz na rogu róża Zephrine Drouhin (puszczona na kratce lub zamiennie np. pnącze).

Kolejne zdjęcie obrazuje stronę południową 10 m.
Na początku od rogu przedłużenie róży aż do rogu budynku oraz lawendy, następnie sosna czarna Bambino na pniu, cyprysik groszkowy Filifera Aurea, Jałowiec płożący Prince of Wales, FLOKS SZYDLASTY MC DANIELS-CUSHION-PHLOX-SUBULATA, tawułki goldmound, Wierzba-Hakuro-Nishiki na pniu, azalia japonica Orlice, cis posredni wojtek, trawa pampasowa, stipa lesigniana, szałwia, jałowiec pospolity gold cone.

Dalej widoczna jest również śliwa wiśniowa nigra otoczona tawułami badź jałowcem płożącym, ale ona juz byłaby poza skarpą.
Raczkujący ogród Iwony 22:59, 12 lip 2017

Do góry
Iwona dziękuje, jutro postaram się zrobić zdjęcia moich zmian - a zmieniłam prawie wszystko - na szczęście jedynie wirtualnie ogród uśmierciłam, w realu dałam ognia chyba do mnie przemawia przetacznik, bo obok są hortensje i na razie jest smutno - brak koloru, amazon mist mam sztuk 12 i wszystkie pięknie przezimowały,choć powiem że szałwia w Twoim avatarku wygląda cudnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:00, 12 lip 2017

Do góry
Niestety mimo, że akumulatory naładowane ciężko mi się jakoś odnaleźć, nic mi się nie chce a po powrocie ogród mnie zdołował ... chwastów tony, trawnik przerośnięty, jedna duża tuja zasuszona, trzcinniki załapały rdzę, graby straciły kolor,bukszpany proszą o cięcie, roże przekwitły i szałwia też, hortki cały czas w pąkach ani myślą zakwitnąć ... ech i ta ścieżka do przeróbki, która przypomina mi, że ciągle nie jest tak jak powinno być

Także, choć wypoczęta, mam wielkiego ogrodowego doła ... powoli ogarniam chwasty, wycinam przekwitnięte czosnki i zbieram się do cięcia buksów ... ale idzie mi to mozolnie ... i nie wiem co zrobić żeby wrócił w końcu zapał ogrodowy

No i oczywiście mam ogroooomne zaległości u Was ...
Pszczelarnia 16:16, 12 lip 2017

Do góry
Justyna napisał(a)
Yupi! Będzie long border Ciekwa jestem bardzo jak ją skomponujesz Preriowo? Gospodarze pracowici jak pszczółki
Jak Ci się przypomną nazwy odmian truskawek napisz proszę.
Orlaya wpadła mi w oko. Uprawiałaś kiedyś?

Tak, w tym roku po raz pierwszy. Oto ona, orlaya grandiflora w warzywniku( na rabacie bylinowej byłaby lepiej wyeksponowana). 60 cm, długie kwitnienie. Jest jednoroczna. I najlepiej ją siać do gruntu. Moja jest z rozsady.

Nie, nie preriowo. Kwiatkowo sucholubnie, zasadowo, słonecznie. Piwonie, bodziszki, rozchodniki, sesleria (caerulea, nitida?), trochę host, szałwia. I to wszystko. Obym wytrwała w tej skromności gatunkowej.

Widzisz, że long border się sprofilował i wyszedł na prostą? Ale dalej męczę się za lipą jak rozwiązać koniec. I modrzew usechł cały - problem z głowy. Tam daleko na pewno będzie morze miskantów.

Wzgórze chaosu 13:22, 12 lip 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)
Anitko znalazłam zdjęcie z moim "bałwankiem" a raczej bałwanem, ponieważ jak pisałam, nie lubię tej kompozycji. Na pierwszym planie szałwia Caradonna kupiona w tym roku pod wpływem twojej Teraz prawie przekwitła, przyciąć ją czy czekać do wiosny?

Twój bałwanek przynajmniej symetryczny a u mojego głowa największa Ale nam się po lekturze ogrodowiska gusta pozmieniały.
Zobacz czy u szałwii pod kwiatostanem widać zalążki nowych kwiatostanów. Jeśli tak to możesz obciąć to co przekwitło poniżej kwiatu. U mnie w tych miejscach ona wypuszcza nowe kwiatostany. Możesz ją też przyciąć niżej teraz to odbije i zakwitnie ponownie.
Raczkujący ogród Iwony 08:03, 12 lip 2017

Do góry
No właśnie, gdzieś się zapodziałaś Myślę, że szałwia jest lepsza. Kwitnie wcześnie, potem ją ścinasz i kwitnie od nowa. Potrafi nawet 3 razy w sezonie. Jak dopilnujesz cięcia. Przetacznik kwitnie właśnie teraz, kiedy szałwia ma przerwę. I kwitnie długo. Ja miałam i niski i wysoki, ale pomieszałam i teraz nie wiem, który jest który. A może się zapyliły i nie mam już dwóch odmian. Popatrz na to, co masz wokół - jeżeli potrzebujesz tam kwiecia akurat teraz daj przetacznik. Jak wolisz żeby kwitło już na wiosnę, daj szałwie. Ja lubię jak coś mi zawsze kwitnie, więc patrzę co jest obok planowanego miejsca i kiedy to kwitnie. A nad Amazon Mist zastanowiłabym się, może przemarznąć. Chyba że już ją masz, to ok. Szałwie lub przetacznik ładnie komponują się z molina Variegata.
Wzgórze chaosu 22:59, 11 lip 2017

Do góry
Anitko znalazłam zdjęcie z moim "bałwankiem" a raczej bałwanem, ponieważ jak pisałam, nie lubię tej kompozycji. Na pierwszym planie szałwia Caradonna kupiona w tym roku pod wpływem twojej Teraz prawie przekwitła, przyciąć ją czy czekać do wiosny?

Ogród z uśmiechem 22:17, 11 lip 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

To szałwia omączona Jest to odmiana jednoroczna, tak więc trzeba kupować co roku Kwitnie jednak do samych przymrozkow jesiennych. Kupuję sadzonki na miejscowym bazarku

Dziękuję za szybką odpowiedź.
szkoda ze jest jednoroczna
Ogród z uśmiechem 22:12, 11 lip 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)

Czy ten fioletowy kwiat za tą wspaniałą różą to jakaś odmiana szałwii?
Bardzo proszę o nazwę i coś więcej na temat tej odmiany

To szałwia omączona Jest to odmiana jednoroczna, tak więc trzeba kupować co roku Kwitnie jednak do samych przymrozkow jesiennych. Kupuję sadzonki na miejscowym bazarku
Raczkujący ogród Iwony 21:15, 11 lip 2017

Do góry
Isia kiedyś byłam u Ciebie i wracam po długiej przerwie (nawet swój wątek uśmierciłam, pora wskrzesić) - powiedz mi proszę jak długo kwitnie szałwia, chcę dodać coś z bukpszanem i amazon mist i myślę tu o szałwi albo o niskim przetaczniku i nie wiem co wybrać (u Ciebie i jedno i drugie takie ładne), wszelkie sugestie mile widziane
W Kruklandii 20:59, 11 lip 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Też mam przetaczniki, ale nie pamiętam odmian. Dopiero jeden mi zaczął kwitnąć różowy. Mam jeszcze niebieskie i białe tzn. takie powinny być
Ślicznie Juziu u Cię

A ja białych właśnie nie mam.... i chyba muszę zapolować, bo biała szałwia to jakaś porażka.

Gdzie kupiłaś Natashę?
Ogród z łezką II 12:28, 11 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Zapchałam tam na maxa. Pewnie w przyszłym roku rozchodniki z niej wylecą, jak się Moudry zadomowią. Wysypałam korę drobną przekompostowaną grubo i praktycznie plewienia tam nie mam Muszę spróbować czy na skarpie taka kora by dała radę...
To szałwia, Compacta, od Finki. Jest zachwycająca...miała być różowa, ale teraz wybrałabym tą fioletową, ma bardziej mięsiste kwiaty, dłużej kwitną niż różowe i są bardziej świecące z daleka Czyli błogosławię pomyłkę. Muszę tylko skołować 4 takie fioletowe na podmianę tych różowych, nie pomylonych.

Właśnie teraz będę musiała zacząć ze sobą walczyć, by ich nie ściąć. Mam nadzieję, że się wysieją.

Delikatnie ściskam i buziaka przesyłam

Uhhuummm czyli..spróbować nie ścinać...ale nie wiem czy dam radę paskuda jest już jak byk
Compacta mówisz...hmmm...tak dopytuję bo mam Marcusa..i się zastanawiam czy dobrze zrobiłam..czy może Marcus jednak mniejszy ?? Bo fieszzz, to u mnie ma znaczenie
Za delikatne przytulanie dziękuję
Ogród z łezką II 11:41, 11 lip 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Nooowa ?? a na niej fffszytsko już takie wypasione ?? no niesprawiedliwa niesprawiedliwość co Ty im dajesz ?? albo ta gleba jakaś magiczna nie wiem ale Ty pewnie wiesz jest cudnie a jaki gatunek szałwii niebieskiej masz z przodu ?? bo to szałwia czy mnie oczy mylą ??

Buuziol gorący

Zapchałam tam na maxa. Pewnie w przyszłym roku rozchodniki z niej wylecą, jak się Moudry zadomowią. Wysypałam korę drobną przekompostowaną grubo i praktycznie plewienia tam nie mam Muszę spróbować czy na skarpie taka kora by dała radę...
To szałwia, Compacta, od Finki. Jest zachwycająca...miała być różowa, ale teraz wybrałabym tą fioletową, ma bardziej mięsiste kwiaty, dłużej kwitną niż różowe i są bardziej świecące z daleka Czyli błogosławię pomyłkę. Muszę tylko skołować 4 takie fioletowe na podmianę tych różowych, nie pomylonych.

Właśnie teraz będę musiała zacząć ze sobą walczyć, by ich nie ściąć. Mam nadzieję, że się wysieją.

Delikatnie ściskam i buziaka przesyłam
Ogród w remoncie 11:27, 11 lip 2017

Do góry
Witaj Asiu, proponuję przy ścieżce jeden z gatunków niskich berberysów, zdobią od wczesnej wiosny po późną jesień (o ile będą miały dużo słońca). Z fajnych gatunków mogę polecić: Bagatelle - purpurowy, Admiration - pomarańczowo-czerwony, Concorde - fioletowy. Jeśli chcesz posadzić limonkową hakone, to proponuję fioletowy Concorde, będzie cudnie. Do tego srebrzysty delikatny miskant "Morning light", by nadać rabacie lekkości. Red Baron bardzo się "rozłazi" rozłogami, nawet może sobie przejść na trawnik i go nie wyplenisz potem, szałwia jest ładna tylko chwilowo, potem ją trzeba ściąć i wygląda jakiś czas nieciekawie, co przy tak centralnej rabacie może wyglądać...średnio
Ogród w remoncie 10:23, 11 lip 2017

Do góry
Toszka poradziła mi tak mniej więcej takie obsadzenie

Zielone koła to hakone
Czerwone to rozchodnik.
Nie mam pomysłu co od strony ścieżki posadzić i jakie wypełniacze zastosowac. Czy tę część z Inversą całą obsadzić też hakone.

A może przy ścieżce Red Baron,jako wypełniacz szałwia Deep blue?
Ogród z łezką II 09:27, 11 lip 2017

Do góry
Nooowa ?? a na niej fffszytsko już takie wypasione ?? no niesprawiedliwa niesprawiedliwość co Ty im dajesz ?? albo ta gleba jakaś magiczna nie wiem ale Ty pewnie wiesz jest cudnie a jaki gatunek szałwii niebieskiej masz z przodu ?? bo to szałwia czy mnie oczy mylą ??

Buuziol gorący
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:43, 10 lip 2017

Do góry
szałwia omszona - jej pierwszy sezon

powojniki

irysy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies