Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Rododendronowy ogród II. 19:49, 10 lis 2012

Do góry
Bożenko ośliniłam się.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:46, 10 lis 2012

Do góry
Na dubelek felek
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:46, 10 lis 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
O storczykach poczytałam, wykład przydatny "zakonotuję"...co do wody...moje piją zlewki z butelek po mineralnej, takie już odgazowane i całkiem im to służy

Pozdrawiam Aniu w tym zabieganym świecie

Dobry pomysł
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:45, 10 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ja się tak nie bawię....... myślałam, że w poniedziałek egzamin... walczę z zaciśniętymi kciukami..... robota nie idzie.... a to już.... po stresie Gratuluję
A swój samochodzik masz... bo jak jeszcze nie.. to życzę ci byś szybciutko takie cacko dostał tylko i wyłącznie do swojego użytku
Mój synuś. już 3 razy zdawał prawo jazdy...... i za każdym razem udaje się mu za pierwszym razem .... wiec ja Ci życzę jeszcze byś nie musiał zdawać go powtórnie

A samochód babcia felka czeka na Sebka
Sebku czy mogę być Twoim Rzecznikiem?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:43, 10 lis 2012

Do góry
justi napisał(a)
Wykopać takie bambusy to chyba nie łatwe zadanie? Korzenie pewnie zwarte i przerośnięte.

Dlatego z M musieliśmy je razem wyciągac. Aby wykopać, przeciąć kłącza, stawałam na łopacie......
Kłącza mają straszne, podjazd tego na pewno nie wytrzyma. Wiosną pozostałe, jeśli przeżyją zimę idą do wykopania
M już podchwycił pomysl zasłonięcia tarasu od strony sąsiada bambusami w donicach
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:40, 10 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Nie wyrabiam z nowościami.. Sebek zdał???? To nie miało być w poniedziałek?????

Zdał w piątek
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:40, 10 lis 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

Aga wykopałam 3 duże bambusy z M
Zabójczo wyglądają w tych donicach Jutro obfocę !! Ledwo mi się zmieszczą do ogrodu zimowego.

Marzenko 3 w niecałą godzinę wykopane i posadzone w mega donice?

Nio
Od wczoraj bylam w pracy/zabawie i cały czas myślałam o bambusach
A w tych donicach to bambi są wielkoludy
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:37, 10 lis 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
No to świetnie Czekamy na zdjęcia

Świetnie to to że do nas wreszcie wrócisz bo prawko już masz i spokojną głowę
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:36, 10 lis 2012

Do góry
Bea napisał(a)
Wynika z tego, że była to dobra decyzja,

Bea brakuje mi pracy fizycznej w ogrodzie oby do wiosny!
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:35, 10 lis 2012

Do góry
aga_k napisał(a)
Wykład super co nie zmienia faktu, że ja zbiłam chyba już ze dwadzieścia storczyków chociaż ich nie przelewałam, dawałam nawóz i takie tam, ale Twoje wyglądają imponująco

Może na południowym lub pólnocnym oknie stały?
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:34, 10 lis 2012

Do góry
Dobrze, że doczytalam że nie wszystkie odmany storczyków u Ciebie kwitnąbo myśłałam żem niemota
Wykład bardzo przydatny
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:29, 10 lis 2012

Do góry
Uzbrojona w wiedzę o kompostowaniu wiosną zakupie. Mam fatalne wspomnienia z kompostownika plastikowego, rozlatywał się i nie można było przerzucać. Teraz zakupię drewniany.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:00, 10 lis 2012

Do góry
Aga i Urszulko oczywista oczywistość

Wykonalam tylko ejdną czynność w ogrodzie i od razu się lepiej czuję
Moje Takie Tam w Ogródku 18:58, 10 lis 2012

Do góry
Aga a czy ten kompostownik można byłoby podzielić na takie skrzynki na warzywnik??? Czy nie mozna tego ustrojstwa podzielić np na 3 części ???
Moje Takie Tam w Ogródku 18:54, 10 lis 2012

Do góry
aga_k napisał(a)

ale mogę się pochwalić, że zakupiłam kompostownik

http://allegro.pl/duzy-drewniany-kompostownik-brazowy-700l-i2771519033.html

Nie wiadomo jak to drewno wytrzyma w towarzystwie gnijacych roślin, musisz je jeszcze chyba lepiej zakonserwowac. Mnie M zrobił kompostownik z płyt betonowych takich z jakich płoty sie robi to nie muszę sie martwic o jego wytrzymałośc, a przednią ściankę ustawiamy z betonków pozostałych po budowie to łatwo jest wybierac z niego ziemię bo betonki odstawiamy na bok i jest super dostęp.

dzisiaj złożyłam te kompostowniki i wyglądają całkiem dobrze, kupiłam dwa żeby do drugiego przerzucać,
mam nadzieję że przetrwają są o tyle wygodne (tak mi się wydaję), że nie są wysokie i jest łatwy dostęp

Właśnie się zasatanwiałam czy kupować plastikowy, ktory się rozpada czy drewniany??? Czy mogłabyś zrobić zdjęcie jak je ustawisz?? Mi też by się przydal taki odkryty i nwet mam go dzie ustawić. A może drewniany i platkikowy sobie zrobię???
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:50, 10 lis 2012

Do góry
No Madżenka.. jesteś.. bo już się niepokoiłam...
Sebuś potem sfocę.. drania.. kwitnie mi już długo... dostałam go w lipcu 2010 na imieniny.. i kwitnie bez przerwy do tej pory...
Ela - moje storczyki traktuję jak wszystkie inne rośliny po macoszemu... moczę je w wodzie przefiltrowanej, jak mam czas to ją przegotuję. Daję nawóz w ilości mniejszej niż zalecane na opakowaniu i nie do każdego moczenia. Jak wypadnie .... Moczę od 15 min. to godziny...a ja coś robię to i potrafią sie moczyć .... kilka godzin.. rekordzistki stały w wodzie ...do następnego podlewania... Ogólnie najważniejsze to ich nie przelać. Lepiej zasuszyć niż zamoczyć. Muszą mieć okresy przesychania pomiędzy moczeniami. Ja staram sie o robić co 2 tygodnie.. a jak nie mam czasu to i dłużej... czasami o jakiś zapomnę.. Wyjątek stanowią Miltonie i katleje, które nie lubią takich długich okresów suszy.... i one mi dwa razy zakwitną i marnieją.. więc powiedziałam sobie, że z nimi koniec. Najmniej problemowe są Felki czyli Phalaenopsis, oncidium (regularnie powtarzają kwitnienie.. i to mój pierwszy storczyk), wbrew obiegowym opiniom dobrze rosną i kwitną dendrobium nobile. Zygopetalum miałam i mi padł, chyba był chory egzemplarz... , cymbidium..rośnie zielone, a powtarzać kwitnienia za nic nie chcą, na kilka Paphiopedilum tylko jeden mi regularnie kwitnie. Vandy dwie kupiłam w zeszłym roku.. i jak na razie żyją (wiszą pod sufitem z gołymi korzeniami)..ale kwitnienia nie powtórzyły.
Storczyki ogólnie lubią różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem.. to je motywuje do kwitnięcia.. i wilgoć. Różnice temperatur mają, bo tak mam ustawione ogrzewanie domu, w dzień ciepło, a w nocy z oszczędności chłodno. Z wilgotnością jest gorzej.. z uwagi na rodzaj ogrzewania domu... zimą wilgoci prawie nie ma.. włączam nawilżacz (jak sobie przypomnę). I lubią ruch powietrza, ale nie lubią przeciągów.. Okno południowe dla nich odpada.... światło rozproszone.. okno zach i wsch... i też jak dobrze przyświeci to pali listki.. i potem takie brązowe.
Coś mi fotki nie chcą się wstawiać..
Stroczyki o grubych korzeniach (np. felki) wolą doniczki (osłonki) przezroczyste..... z drobnymi korzonkami mogą być w nieprzezroczystych (oncidium).
Uffff ale wykład...
Mój ogródek pod Gdańskiem 18:50, 10 lis 2012

Do góry
Moniika napisał(a)
Hej Kochani! Byłam w podróży słóżbowej ale juz jestem w domku dziękuje za odwiedziny Aniu, Teresko, Maju, Boguslawie Izo dziękuje za śliczną mięcznicę taka szkoda ze u nas nie zimuje juz sobie obiecałam ze nie będę próbowała sadzić roślin ktore nie maja szans na to ze przetrwaja u mnie, bo to marnuje mój czas i pieniądze i strasznie mi przykro jak mi coś umiera ale jak patrzę na takie cuda to sie zastanawiam czy jednak nie warto próbować pozdrawiam M

Moniko czy z podróży służbowej jakieś zdjęcia przywiozłaś???
Nasz przydomowy ogródek 18:46, 10 lis 2012

Do góry
Mniam mniam
Rododendronowy ogród II. 18:45, 10 lis 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Marzenko,tradycyjne piecowe kafle były chyba 25 x 25cm.......A te łazienkowe teraz....... to ,,ponadgabarytowe.".......

Zawsze możemy powiedzieć, że my wg nowych standardów nawet 1 -kaflowe nie jesteśmy
Ogród szmaragdowy 18:44, 10 lis 2012

Do góry
Kolo z murkiem jest znakomite. Warte kopiowania!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies