Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

way 16:19, 05 lis 2012

alinak napisał(a)
kompostowania już nie trzeba reklamować . już wszyscy wiemy jakie to cudo .

Witaj,
domyślam się,że całe ogrodowisko wraz ze znajomymi kompostuje- tu poprostu są tacy fajni,wrażliwi ludzie
dla mnie propagowanie to co innego niż reklamowanie
poprzez propagowanie rozumiem wymianę doświadczeń, porady a poprzez to rozwój i dążenie do ideału- a to właśnie się tu dzieje za sprawą założycielki
pozdrawiam serdecznie
Mazan 20:24, 05 lis 2012

Sposób, o którym wspomina Way stosowany był w ogrodnictwie w czasach przydziału opału. Brało się sprasowaną w kostki słomę, moczyło i posypywało saletrą amonową /dłużej pracowała/. Należało tylko kostki równo ułożyć, okryć ok. 10 cm warstwą ziemi, poczekać ok. 2 tygodnie i siać. Takie rozwiązanie zaczynać należało w lutym, a przez marzec temperatura była w miarę stała i wynosiła 12 - 16 oC, czyli rośliny od biedy mogły rosnąć, a później - w kwietniu - to już Bozia grzała i nowalijki były. Sam tę metodę stosowałem.

Mazan.
Madzenka 19:29, 10 lis 2012

Uzbrojona w wiedzę o kompostowaniu wiosną zakupie. Mam fatalne wspomnienia z kompostownika plastikowego, rozlatywał się i nie można było przerzucać. Teraz zakupię drewniany.
iwka 10:43, 22 lis 2012

Witam

Od kilku tygodni nie robię nic innego jak tylko czytam Ogrodowisko, notuję i na wiosnę ruszam z modernizacją mojego ogrodu.
Co do wątku to mam pytanie czy można na kompost dodawać popiół z grila, ze spalonych odpadków drzewnych? (wiem, że węglowego nie można!).
Słyszałam, że potem taki kompost jest kwaśny i doskonale nadaje się pod wszystkie kwasolubne.

Iwona
hanka_andrus 10:50, 22 lis 2012

Popiołu pod kwasolubne nie dajemy.Myślę,że nawet przekompostowanego nie.
dajana 13:51, 22 lis 2012

No Hanusiu,, to ja mam dzisiaj dodatkowa robotę Musze zbierac popiół po grzadkach Jak dobrze ze tu weszłam Co mnie przycmilo z tym popiołem z kominka ,nie wiem Co prawda wysypuje go na puste przygotowane rabaty pod nasadzenia wiosenne ale tam miały byc roże To błąd !!Dzieki Haniu ze tu weszłam ,fusy z kawy tez tam wlewam, ale one chyba zakwaszaja Mój maz pije straszne ilosci kawy czy ktos pija 8 szklanek sypanej kawy dziennie? Mój mąz takie rzeczy robi i nikogo nie słucha .Fusów mam duzo 25 dkg kawy co trzeci dzien Ja rzadko pijam kawe i tylko z expresu A fusy z herbaty zielonej tez dobre dla ziemi? Ostatnie pytanie czy popiól z kominka moge wrzucać do kompostownika?Tam jest wszystko ,obierki z ziemniaków ,warzyw tektura ,czysty papier bez druku, skóreki z owoców, trawa skoszona .troszkę lisci i resztki warzyw z ogródka no i pokrzywa i cos pewnie jeszcze Przesypuję to ziemią i zalewam deszczówą.Co kilka dni widłami przewracam Dobrze to robię?
dajana 13:58, 22 lis 2012

Haniu wróciłam!!! na tym wątku znajdę odpowiedzi na moje pytania. Nie czytałam go wczesniej bo nie zauwazyłam że istnieje W domu przeczytam od deski do deski .Buzka
Gardenarium 17:11, 10 gru 2012

Znalazłam fajny wzór kompostownika - podobny do ula, każdy segment może być oddzielnie zdejmowany lub dokładany. Można samodzielnie wykonać z desek z odzysku.

http://www.henandhammock.co.uk/products/product_detail.aspx?232,0,48,0,25

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 15:32, 18 gru 2012

Danusiu,a po co kompostownik ma udawać ul? Ach, ci producenci!
On jest bardzo mały, nie widzę dla niego praktycznego zastosowania. .
Gardenarium 15:34, 18 gru 2012

Chodzi o deski ułożone segmentowo, a jego rozmiar może być również większy.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies