Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 18:50, 10 lis 2012

No Madżenka.. jesteś.. bo już się niepokoiłam...
Sebuś potem sfocę.. drania.. kwitnie mi już długo... dostałam go w lipcu 2010 na imieniny.. i kwitnie bez przerwy do tej pory...
Ela - moje storczyki traktuję jak wszystkie inne rośliny po macoszemu... moczę je w wodzie przefiltrowanej, jak mam czas to ją przegotuję. Daję nawóz w ilości mniejszej niż zalecane na opakowaniu i nie do każdego moczenia. Jak wypadnie .... Moczę od 15 min. to godziny...a ja coś robię to i potrafią sie moczyć .... kilka godzin.. rekordzistki stały w wodzie ...do następnego podlewania... Ogólnie najważniejsze to ich nie przelać. Lepiej zasuszyć niż zamoczyć. Muszą mieć okresy przesychania pomiędzy moczeniami. Ja staram sie o robić co 2 tygodnie.. a jak nie mam czasu to i dłużej... czasami o jakiś zapomnę.. Wyjątek stanowią Miltonie i katleje, które nie lubią takich długich okresów suszy.... i one mi dwa razy zakwitną i marnieją.. więc powiedziałam sobie, że z nimi koniec. Najmniej problemowe są Felki czyli Phalaenopsis, oncidium (regularnie powtarzają kwitnienie.. i to mój pierwszy storczyk), wbrew obiegowym opiniom dobrze rosną i kwitną dendrobium nobile. Zygopetalum miałam i mi padł, chyba był chory egzemplarz... , cymbidium..rośnie zielone, a powtarzać kwitnienia za nic nie chcą, na kilka Paphiopedilum tylko jeden mi regularnie kwitnie. Vandy dwie kupiłam w zeszłym roku.. i jak na razie żyją (wiszą pod sufitem z gołymi korzeniami)..ale kwitnienia nie powtórzyły.
Storczyki ogólnie lubią różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem.. to je motywuje do kwitnięcia.. i wilgoć. Różnice temperatur mają, bo tak mam ustawione ogrzewanie domu, w dzień ciepło, a w nocy z oszczędności chłodno. Z wilgotnością jest gorzej.. z uwagi na rodzaj ogrzewania domu... zimą wilgoci prawie nie ma.. włączam nawilżacz (jak sobie przypomnę). I lubią ruch powietrza, ale nie lubią przeciągów.. Okno południowe dla nich odpada.... światło rozproszone.. okno zach i wsch... i też jak dobrze przyświeci to pali listki.. i potem takie brązowe.
Coś mi fotki nie chcą się wstawiać..
Stroczyki o grubych korzeniach (np. felki) wolą doniczki (osłonki) przezroczyste..... z drobnymi korzonkami mogą być w nieprzezroczystych (oncidium).
Uffff ale wykład...
Mala_Mi 18:55, 10 lis 2012

Agacia napisał(a)
Aniu, storczykowy miszczu, kupiłam nawóz do storczyków Vilmorin - w pałeczkach. Może być? Piszą, żeby jedną pałeczkę wsadzać raz na 3 miechy, a od listopada do lutego po pół pałeczki. Ale tak sobie myślę, że one pewnie jeszcze mają co jeść po pędzeniu u producenta, może zaczekać z nawozem do wiosny? No i mogą zostać te pałeczki czy lepiej kupić w płynie?

Pałeczek nigdy nie stosowałam, wiec nie powiem Ci...... Storczyk Twój kwitnie, a wiec potrzebuje jedzenia.. daj mu teraz.... np. 1/4 pałeczki.
To jest najlepsza strona o storczykach Też piszą by co któreś podlewanie było bez nawozu.....
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
aga_k 18:56, 10 lis 2012

Wykład super co nie zmienia faktu, że ja zbiłam chyba już ze dwadzieścia storczyków chociaż ich nie przelewałam, dawałam nawóz i takie tam, ale Twoje wyglądają imponująco
Mala_Mi 19:02, 10 lis 2012

Urszulla napisał(a)
Też myślę że dorodne te storczyki gdyby wszystkie naraz zakwitły byłoby szaleństwo

Każdy storczyk ma już w tej chwili minimum 1 pęd kwiatowy ... i jak wszystkie zakwitną.. to naprawdę jest kolorowo... a że gubię się co mam, to zawsze mnie mile zaskakują.. bo zapomniałam, że taki już mam...
I foto z lutego jaka zima kolorowa
grupa_trzyma... 19:04, 10 lis 2012

Ania, wykład super pomocny. Notatek nie robię ino sobie skopiuję i wydrukuję. Mogę?
Postanowiłam profesjonalnie podejść do tematu. I jak zakwitnie mój jedyny taki ocałały z zagłady storczyk, to Ci go pokażę i powiesz mi czy to wanda czy inny felek . Dobra?
Mala_Mi 19:11, 10 lis 2012

Ten sam felek grudzień 2010

A to teraz
Mala_Mi 19:20, 10 lis 2012

aga_k napisał(a)
Wykład super co nie zmienia faktu, że ja zbiłam chyba już ze dwadzieścia storczyków chociaż ich nie przelewałam, dawałam nawóz i takie tam, ale Twoje wyglądają imponująco

A może kupowałaś chore?? Moje mama też mówiła, że storczyki u nie jej nie będą rosły..... i co??? Rosną kwitną..... nieprzelewać, nieprzenawozić. Tylko tyle... i woda nie kranówka...
Storczyki też łapią choroby grzybowe, robale też je lubią.... np wełnowce.. zbierałam zbierałam, potem pojechałam chemią i spokój.. a to przędziorek.. a to co innego.. jak każde inne kwiatki.
To oncidium.... zdjęcie sprzed roku.... ale teraz też kwitnie. Dostałąm go na nowe mieszkanie.... przekwitł, wiec go wrzyuciłąm w inną doniczkę i sobie stał. Zmarniał wiec wyrzuciłam na pole/podwórko, przestał tam całe lat (nie podlewany)... jesienią przyjechała mama i mówi, patrz on próbuje żyć.. Wiec przyniosłam do domu, poczytałam co to może być i co z tym robić..... i cieszy już 4 lata.

I stąd moje zamiłowanie do storczyków.. to twarde sztuki A kwitną naprawdę jak żaden inny kwiat.... Jak przekwitną i brzydko wyglądają, to można je wynieść gdzieś gdzie to nie drażni....

Acha.. ja nie ścinam patyków... chyba że sam schnie.. albo stwierdzam, że się zmęczył kwitnieniem i niech nabierze sił... albo patyk ma kształt nie do przyjęcia. Ogólnie jak zaczynają wyratać pędy , to co 3 dni pasowałoby korygować go, aby miał ładny kształt... Ja nie mam na to czasu ,wiec u mnie wolna amerykanka... dlatego nazywam je "patyczaki"
Mala_Mi 19:23, 10 lis 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ania, wykład super pomocny. Notatek nie robię ino sobie skopiuję i wydrukuję. Mogę?
Postanowiłam profesjonalnie podejść do tematu. I jak zakwitnie mój jedyny taki ocałały z zagłady storczyk, to Ci go pokażę i powiesz mi czy to wanda czy inny felek . Dobra?

Pokaż jaki teraz jest Storczyki można zmusić do kwitnięcia przez regulację temperatury...... ale komu by się chciało bawić.. W dzień okno, w nocy chłodna komórka , nawet 15 stopni... i tak ze 2 miesiące... nie ma takiego co nie zakwitnie.. tak mi mówili fachowcy Ja tego nie robiłam... za leniwa.. wolę posiedzieć na forum, niż biegać z doniczkami.. Co tam najgorzej to je posuttawiać, bo zawsze parapety za małe i nie chcą się zmieścić..
A teraz lecę potańczyć z mopem....
Madzenka 19:34, 10 lis 2012

Dobrze, że doczytalam że nie wszystkie odmany storczyków u Ciebie kwitnąbo myśłałam żem niemota
Wykład bardzo przydatny
Madzenka 19:35, 10 lis 2012

aga_k napisał(a)

Może na południowym lub pólnocnym oknie stały?