Błękitny Anioł lub Comtesse de Bauchaud, lub Pillu, lub Matka Siedliska lub Jan Paweł II.
Myślę,że masz w czym wybierać
Mały w cieniu jeszcze sobie kwitnie .
Duży przekwitł juz
W przerwach między kolejnymi falami deszczu posadził dziś Gracji I jeżówki. Przesadziłem Lawendę. Powstały takie oto rabatki (jak widać lubię symettię):
Miskant wychyla się zza rozchodnikow. Po obu stronach trzmieliny są jeżówki zielone. Jeszcze ich nie widać. Żurawki są tylko zadołoeane w donicach, chyba wymienię je na Lawendę, jak radziła Iwonka. Muszę zakupić .
Do zagospodarowania mam 6 turzyc evergold i żurawki. Midning rose select 6 szt. i Plum royale 3 szt.
Dwie różyczki Nes Dawn czekają na osadzenie przy pergoli.
Pinky Winky to jedna z moich ulubionych hortensji, gałązki rzeczywiście czerwone, im starsza tym piękniejsza. jak najbardzie nadaje się na soliter, pod warunkiem, że akceptujemy jej średnie wymiary. Jest to jedna z niższych hortensji ale bardzo ładnie się rozkrzewia i nie świeci pustką od dołu
Aktualnie mój co najmniej 5 letni krzew
No i kończenie rabatki, jeśli po 2 dniach nie będa leżały to pokażę efekt koncowy
Tak ja sadziłam przy pnacych ale sa przeciez takie które sie nie pną np arabela (jesli nazwy nie pomyliłam) albo Rooguchi i można je puscic po ziemi albo po krzaczkach . U mnie Rooguchi włazi na azalie japońskie i tak wygląda.
Co do radzenia sobie z zestawianiem, najlepiej widać błędy, jak wszystko kwitnie. Choć to nie reguła.
Nova Zembla w tym roku spóźniła mi się z kwitnięciem o miesiąc i teraz w zupełnie innym zestawieniu roślin kwitnie, niż rok temu ...
I bądź tu mądry człowieku... 30 maja 2015: 20 czerwca 2016:
Srebrne świerki proponuję strzyc w stożki. To olbrzymie świerki rosną, a ciete/formowane mogą być prawdziwą ozdobą trzymaną w ryzach.
Szczerze? Conicę bym wywaliła. Natomiast pod żywo zieloną (sosna?) bym posadziła coś żółtego dla wyważenia koloru z liściastym drzewem.
Musi być plan, bo bez planu to kręcenie się w kółko, a mozliwości multum. To, że słoneczne miejsce to wspaniale - można trawy posadzić, byliny kwitnące, szałwię, lawendę... mozna wiele kompozycji fajnych stworzyć, ale musi być jakiś koncept nasadzeń
Joasiu spaceruję i podziwiam, tyle zdjęć, tyle pięknych ujęć, zestawienia z różami z przetacznikiem, szałwią, kostrzewami wyglądają super, róże kwitną wyjątkowo, są zjawiskowe, czytałam, że też miałaś burzę, u mnie to był moment wyczekiwania od dawna , bo sucho było niewiarygodnie, teraz trochę z ulgą plewię
Buki bardzo lubię i obok takiego okazu też nie mogłabym przejść obojętnie, ale eM nigdzie mnie już nie zabiera
Czy z buczkiem kupiłaś jeszcze magnolię?...z molinii będziesz zadowolona