Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

W cieniu - zacieniona 21:52, 26 kwi 2014

Do góry
Tawuły wyglądają malowniczo...
Bajkowy ogród Weroniki 21:49, 26 kwi 2014

Do góry
Lubię Weroniko tą Twoją wiosenną bajkę wszystko ślicznie kwitnie, fajnie tniesz tawuły na taką grzywkę u mnie weigele też chyba wywędrują z przodu jak byłam w rajskim to sąsiadka cięła jak miotłę i teraz takie kikuty widać, jak się mnie nie uda lepszego kształtu im nadać pójdą precz Róża ma piękny kolor będzie pasowała do floksów lilia niebieskich pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:06, 26 kwi 2014

Do góry
Podziwiam foty - pięknie Aniu. Przerzucanie z flanki na flankę daje niesamowite rezultaty Ja też powoli zabrałam się za bylinówkę, ale wolno mi to idzie, chyba do czerwca nie skończę (mój M dzisiaj pomógł przesadzić wielkie tawuły na skarpę - niech sobie tam rosną...). Pozdrawiam z deszczowego Jurajskiego
Ogród... reni 20:40, 26 kwi 2014

Do góry
sasanki przekwitają

tawuły

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:41, 25 kwi 2014

Do góry
Paula. Czerwiec śmignie nam szybciej niz sadzimy Nad bukiem dumam. Na razie dostał w plecki derenie. Będę myślec... ale hosty mi po głowie chodzą i tawuły kulki według pomysłu Margarete i Irenki... A Ty coś wymyśliłaś?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:58, 25 kwi 2014

Do góry
Obcięłam tawuły. Rozbestwiły się strasznie w tym roku i mają przyrosty po 10-15 cm. Znaczy miały, bo 2 wiaderka ścinków wrzuciłam do kompostu Prawie nie widać zza nich poziomek.. chyba muszę je poprzesadzać.. tylko gdzie?
Wyrwałam też wiaderko chwastów spod kulek bukszpanowych wzdłuż podjazdu. Jadę po M. Weekend czas zacząć!
Nadzieja na piękny ogród 12:34, 25 kwi 2014

Do góry
Agatka,
masz wiele fajnych pomysłów, ja bym obstawiała tawuły, lubię lawendy, żurawki oj wszystko lubię,
ja jak Zbyszek lubię kolor w ogrodzie

bedę nadal podglądać - acha ślicznie zaczyna rosną piwonie, trzymam kciuki
Bajkowy ogród Weroniki 21:25, 24 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Pięknie się przyjął
Szkarłatka kwitnie na biało, takie wielkie kolby, a potem owoce jak jeżyna, liście wielkie i ciemne, jak u hortensji ogrodowych
piękna magnolia i tawuły, ale co nie jest u was piękne

Irenko podziwiałam mnogość i barwy Twoich tulipanów. Moje też możliwe, wiele jeszcze w pąkach,
a z mojego M rabaty zostało sporo liści tulipanowych po wizycie turkuciów. Na razie nie płoszymy tam kreta, może się nimi pożywi, a jak nie, M wyda im walkę chemiczną albo obornikową

Bajkowy ogród Weroniki 21:01, 24 kwi 2014

Do góry
Cieszą mnie tawuły wczesne, tulipany i floksy, wszystko ładnie kwitnie chociaż to jeszcze kwiecień.
Zawiódł mnie kolejny raz migdałek. Obsypany pączkami miał zakwitnąć okazale, tymczasem którejś nocy przemarzł. Takie pączki.

Floksy szydlaste niezawodne.

Magnolia trochę przemarzła ale jeszcze jakoś wygląda. Jabłonka rajska kwitnie.

Tawuły wczesne niezawodne.
Ogrodowe zacisze 15:21, 23 kwi 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Och faktycznie i to ile masz tych pełnych tulipków - cudowne! Widac ze tulipany z jednego sklepu mamy bo policzyłam że mamy ok 5 takich samych gatunków
I w ogóle jaki masz piękny egzemplarz tawuły i magnolki, bajecznie u Ciebie!

Kasia!
Zadziwiły mnie te tulipany. Kupiłam je zupełnie nieświadomie
Jeszcze nie wszystkie kępy kwitną

Ogrodowe zacisze 18:59, 22 kwi 2014

Do góry
Och faktycznie i to ile masz tych pełnych tulipków - cudowne! Widac ze tulipany z jednego sklepu mamy bo policzyłam że mamy ok 5 takich samych gatunków
I w ogóle jaki masz piękny egzemplarz tawuły i magnolki, bajecznie u Ciebie!
Bajkowy ogród Weroniki 15:06, 22 kwi 2014

Do góry
Pięknie się przyjął
Szkarłatka kwitnie na biało, takie wielkie kolby, a potem owoce jak jeżyna, liście wielkie i ciemne, jak u hortensji ogrodowych
piękna magnolia i tawuły, ale co nie jest u was piękne
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:11, 21 kwi 2014

Do góry
Zauważyłam ciekawy pomysł z rojnikami posadzonymi w "rozbitej' donicy Tawuły też mam i obcinam je zawsze po kwitnieniu, ale tylko kwiatostany, czasem odmładzam i przycinam drastyczniej - bardzo je lubię. U Ciebie, Miro, pięknie już kwitną, u mnie zaczynają. Śliczne te tulipanki z obrzeżonymi listkami Pozdrawiam ciepło
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:30, 20 kwi 2014

Do góry

tutaj też zmiany - trzy kępy host zamieszkały przy lesie, a w ich miejsce wsadziłam tawuły golden princess i goldflame

tutaj tylko fiołki są w stanie wytrzymać - wieczny cień i sucho

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 15:03, 18 kwi 2014

Do góry
Roślinki już kupione:
berbertys maria - zasłoni wywyietrznik z POS, obok będą pomarańczowe tawuły magic carpet i z przodu przesadzę trzmielinki zółto-zielone.

Nadal planuje tam jeszcze dosadzić trawę Miskanta może stricta może zebrinusa - coś dużego....

i po świętach mniejszam brzuszek rabaty

wczoraj zakupiłam jeszcze jeden wiciokrzew na pergolę - z jendej strony jest juz całkiem duży okaz a z drugiej przemarzł clematis, więc będzie pomarańczowo kwitnący wiciokrzew...

pa
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:18, 17 kwi 2014

Do góry
tawuły ładnie się zazieleniły albo przybrały kolorków

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:35, 16 kwi 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Czuję niedosyt
Niebieską doniczkę przyuważyłam Z tej tawuły mam żywopłot, bo krzewy po kilku latach tak się rozrosły, że kosić pod nimi to był nie lada wyczyn. No i nie kwitną tak pięknie, przycinane niestety.
Pozdrawiam.

Renia ja też mam żywopłot i też cięty i w ub roku cięty był za późno a ponadto susza w lecie dała się ostro nawet część prawie wyschła i teraz kwitnie nierówno i chyba w tym roku odpuścimy cięcie bo jak się przewiesza to ma urok a ja ją za bardzo ulizałam

to ta część przysuszona widać jak kiepsko kwitnie zastanawiam się czy nawozić

a to część najmocniej kwitnąca w innych latach miałam mocno przewieszające

Ten żywopłot jest bardzo stary ma pewnie ok 10 lat i też myślę czy go nie odnowić
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:50, 16 kwi 2014

Do góry
zanim jednak coś konkretnego wymyślę zdam raport z ogrodniczkowania ...
zamiast myć okna i piec pasztety dziś z Adamo:

- wsadziliśmy wzdłuż tarasu graby na coś pomiędzy żywopłotem a lasem ... mam wizję i biedne roslinki muszą ją jakoś pojąć ... jak wyprostujemy co mamy wyprostować ... podetniemy co mamy podciąć i jakimś cudem zacznie wyglądać pokażę ...

- znowu naczytałam się o opuchlakach więc sprawdziłam posiadane żurawki ... tkwią w ziemi mocno i pięknie im przybywa liści ... co w swej naiwności odbieram jako dowód na nie manie opuchlaków ... przesadziłam wróććććććććććć ... przesadziliśmy ! ... dwie żurawki matki, które mamy od bodaj 10 lat i już prawie je ukatrupiłam a one som ! ... kupione zresztą w ulubionej szkółce w Kostomłotach

- przesadziliśmy z przechowalni tawuły Andersa kolor malinowy pod graby przed tarasem ... przed nimi kostrzewa a w niej okrywowa The Fairy ... jestem zadowolona ... bo skopiowałam Agę z kwadratowego a nie Madżenkę ... no schociaż razzzzzzzz

- przed frontem vis a vis brzóz stanął grab dzięki którego koronie mam nie widzieć, ze mi siem przechodnie gapią w okna ... to gran intymności szeroko pojętej ma być ... (wiem ... nawet brzóz nie obfociłam a durnie sobie vis a vis do nich obrazuję ale uwierzcie mi bez liści nic nie widać i chyba musiałabym się oplatać wokół tych drzewek by coś było widać ... ) (i uwierzcie mi kilkadziesiąt kilo nie możżże się wokół tak delikatnych pieńków oplatać )

- ja wiem, ze to Bociuś jest autorytem w trafffkach a nie bociusiowy żon ... ale tym razem jakoś tak musiałam pójść za nim i wystrzygłam moje kupki ice dance bo były zardzewiałe na końcach ... doigrały się ... jak na kolejowej u Kasi też sobie tak pozwoliły to wcale się nie dziwię, że je żon tak potraktował ...

- poza tym dwa kwadranse gapiłam się na tulipki oceniając czy na święta się wyrobią i są takie co moim zdaniem będą na czas ... ale i sa gramuły co nie fiem kiedy się zreflektują ... bez względu na fszystko jestem zadowolona

- nie udało mi się ukatrupić tojeści orszelinowatej, która trafiła do przechowalni na skutek jesiennych rewolucji ... odpala ... bardzo uprzejmie z jej strony

- 12 lawend viva własnej roboty wzrasta .. co i dziwi i cieszy

w kwestii "wkopaliśmy" "przesadziliśmy" itd podział ról jak zawsze ... żon swoje a ja swoje ... i żeby było jasne to mnie boli paluszek

i ciągle mi się wydaje, ze więcej piszę niż robię ale może ja jakaś przewrażliwiona jestem

a teraz mniamam naleśniki ... ... i pozdrawiam

wiezieliście, ze wiosna jest fajna ???
Pokażę nasz ogród 20:00, 16 kwi 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
Witam przeglądałam już kilka razy Twój wątek i w końcu piszę widzę, że masz sporą ilość różaneczników, w tym roku u siebie wsadziłam 3 sztuki i mam jeszcze sporo miejsca, żeby zapewnić im towarzystwo, bardzo podoba mi się tawuła Goldflame, ogólnie lubie tawuły i podpowiedz mi proszę czy ich towarzystwo będzie dobrze pasowało do różaneczników?

A ja nie wiem, czy ze mnie dobry doradca, bo sama rośliny przesadzam po 10 razy
Ale ja chyba nie zasadziłabym tawułek przy rododendronach, wolę bezpieczne towarzystwo azalii japońskich, wrzosów, kosodrzewinek. Ale po świętach chciałabym pojechać do szkółki Iłowa. Porobię zdjęcia, z czym tam zestawione są rododendrony.
Problem ze skapą. Proszę o pomoc. 16:08, 16 kwi 2014

Do góry
Tak się zastanawiam czy nie wyciągnąć wszystkich roślin i poukładać je na nowo żeby tworzyły fajną całość. Bedzie łatwiej zgrać ze sobą wszystko.Do tego lawenda tak jak proponujesz i myślałam jeszcze o berberysach takich większych np thunberga erecta i może tawuły. Nie wiem czy nie mieszam za bardzo. Chciałabym mieć cos wyższego i jakieś kule i żeby nie było za ciemno ale wogóle nie wiem jak to ugryźć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies