Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kulą w płot 22:43, 16 cze 2016

Do góry
Patrzcie jaka niespodzianka. Mam w tym roku jazdę na białe kwiaty. A mam rabatę z liliowcami, żółte i pomarańczowe. Nie wiem jakie odmiany, przed Ogrodowiskiem nie zapisywałam. Aż tu nagle dziś zakwitł pierwszy... na biało. Nie wiem skąd się tam wziął ale mnie ucieszył Piękny jest

Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 22:42, 16 cze 2016

Do góry
Jeszcze zapomniałam KasiaWB pisałaś mi o zdjęcia i zapomniałam je wkleić. Zobacz mój betonowy świat

A tutaj dziura na glicynię
Kosolkowa Pasja 22:42, 16 cze 2016

Do góry
Eden Rose

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:40, 16 cze 2016

Do góry
Już się trochę gubię co wam pokazywałam, a czego nie. Jeżeli będą powtórki, to wybaczcie.

Bloom of Ruth - chociaz nie do konca w moim guscie, bo za bardzo łososiowa, ale kolejne tłoczenia ma już jaśniejsze, ma piękny kształt róży herbacianej, więc na razie u mnie zostaje

Kosolkowa Pasja 22:39, 16 cze 2016

Do góry
Ta róza była pomyłką sprzedającego - miała być kolejna Bonica, jest ona. Nie żąłuję, bo piękna! Tylko ciekawa jestem jej nazwy. Ma ciemne listki z bordowymi gałązkami i dość duże, pełne, sztywne kwiaty.

Hortensjada 22:38, 16 cze 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Zachwycam się ostatnio dereniami Ten jest piękny Jaki to?
Ogród wyrozumiały 22:37, 16 cze 2016

Do góry
Wiem,że zdjęcia,które wkleję będą nieogrodowiskowe ,ale to historia powstawania mojego ogrodu. Fotki robocze,na których widać mikre nasadzenia bez efektu (póki co mam nadzieję).
Rośliny,które rosną w danym miejscu bo tu plewione i w tym miejscu nie zapomnę ich podlać ,ale to nie jest ich docelowe miejsce.. itd..
żurawki zacieniane doniczkami i tak samo 3 krzaczki szałwii..

Kosolkowa Pasja 22:35, 16 cze 2016

Do góry
Pomponella

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:35, 16 cze 2016

Do góry
Madziu szałwia dopiero ma rok. Tak się rozszalała Przyciełam ją we wrześniu tak jak lawendę, bardzo mi się odwdzięcxzyła.

Teraz obydwie dają popis

Kosolkowa Pasja 22:32, 16 cze 2016

Do góry
Bukiety Artemis. W tym roku zachwyca!

Kronprinsesse Mary i len. Na początku śnieznobiała, pózniej pokazuje żółty środeczek. I te płatki! Widac na niej małe czarne robaczki. Są też na innych rózach. Szkodzą im?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:31, 16 cze 2016

Do góry
U nas też są, myślę, że te co mam to się same wysieją, ja jestem na etapie wykopywania i wyrywania wszystkiego co ciekawe i kwitnie, na granicach przy rowie i wszędzie gdzie trafię

Dzisiaj kupiłam różowy przetacznik i ciekawą fioletową paproć. Paproć poszła za drewutnię na rabatę między rodki i azalki, a przetacznik podzieliłam i poszedł na rabatę pod łąką Przy okazji dowiedziałam się, że gałązki przetacznika w kontakcie z podłożem wypuszczają korzonki i każdą gałązkę można przez przysypanie ukorzenić i rozmnożyć ile chcąc

gąska w innym tle bo niezapominajki już na kompoście

oczko fajnie obrasta , a w nim kijanki już się zmieniają w maleńkie żabki i zaczynają skakać po listkach lilii

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:27, 16 cze 2016

Do góry
Najtańsza żurawka krwista

Kosolkowa Pasja 22:23, 16 cze 2016

Do góry
Przegląd różyczek.

Mercury. Na zdjęciu ma inny odcień, w rzeczywistości jest malinowo-różowa, jakby miała połysk, ostatnie zdjęcie trochę oddaje jej rzeczywisty kolor. .

I w domu. Raz inna kompozycja

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:18, 16 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rysko, Makusiu dziękuje za wizytę. Czerwiec w ogrodzie potrafi oczarować.

A co to takie czerwone na pierwszym zdjęciu?
Kosolkowa Pasja 22:17, 16 cze 2016

Do góry
To moje pierwsze takie porównanie. Dziękuję

Przez brak deszczu wszystko mniej soczyste.. Mszyce zaatakowały tłumnie. Wczoraj opryskałam mydłem.

Princess Diana - trzy dni temu pąki, dziś rozwinięte. Śliczne te kieliszki..
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:16, 16 cze 2016

Do góry
Rysko, Makusiu dziękuje za wizytę. Czerwiec w ogrodzie potrafi oczarować.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:16, 16 cze 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Reniu pięknie u Ciebie. Wszystkie rabaty są idealnie dopracowane. Stipa u mnie też słabo się zbiera. Ma może z 15 cm. A susza u mnie też jest jak u Pawła. Muszę poczytać o linii kroplującej. U kogo ostatnio o tym było?

Do ideału to jeszcze im brakuje ... ale się staram
Jeśli chodzi o stipę to u mnie jeden z najladniejszych egzemplarzy:

Także szału niem
A o linii kroplującej to np u annyT ale siakowa też ma chyba i nawigatorka
a czasem nie na temat ... 22:08, 16 cze 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
zacytuję bo bardzo mi się podoba i deszczyk popadał, do mnie chyba idzie
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:08, 16 cze 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Janka, cuda pokazujesz....bladawce bosskie a białe jeszcze cudowniejsze.
Ja wczoraj odebrałam przesyłkę z Mounsted i Lady Hamilton
Sama teraz nie mam koncepcji jak je posadzić bo dość duże już są a jeszcze przecież urosną. Czekam z wytęsknieniem na moją pashminę - nowiutka jest ale jeden pąk już ma. Co masz u siebie posadzone obok pashminy ?

Czy dawałaś gdzieś u siebie na wątku instrukcję tego przyginania pędów? Kiedy to należy robić? Wiosną ? Jak mocować te pędy? Itp

Munstead nie urośnie za wysoka - tak ok 1 m będzie miała, no i na szerokość też tak samo. Lady Hamilton nie mam, wiec sie nie wypowiem.
Pashmina u mnie ma do towarzystwa 2 róże: Tineke i Bouquet Parfait, 2 miskanty ML i lawendę.

Jeżeli chodzi o przyginanie pędów róż, tzw "kulkowanie", to robi się to na przedwiośniu, zanim wegetacja ruszy na dobre. Ja w tym roku kulkowałam róże ok połowy lutego. Po prostu koncówkę zagiętego pędu przywiązywałam drucikiem do plastikowego kołka wbitego w ziemię. Albo, jak w przypadku Giardiny, przyginałam pędy poziomo w kształcie wachlarza i przywiazałam do siatki.

Wyglądało to dokładnie tak:

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Obecnie to róże są łądnie zagęszczone i obsypane kwiatami (niektóre fotki już pokazywałam):

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Nie każda parkowa róża nadaje się do kulkowania, ale większość pnących - tak. Warto eksperymentować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies