Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 21:25, 16 cze 2016

Alicja169 napisał(a)

To jałowiec Nana szczepiony na pniu Trochę już ciemno na fotki ale wyszły całkiem dobrze

bozga 21:32, 16 cze 2016

anna_g napisał(a)
Bożenko - z przysypanej jesienią gałązki ukorzeniłam przypadkiem (bo nie zauważyłam tego przysypania - hortka była młodziutka i po prostu opadła - taka niespodzianka na wiosnę Vanilkę. Posadziłam ją wiosną oddzielnie i uznałam, że może uda mi się ją wyprowadzić na pień. Ale gałązka była krótka - w tej chwili ma ok 30 cm - jak na pień to ciut niewiele Obrywałam boczne przyrosty i zostawiałam tylko "kijek". Ale na czubku tego kijka Vanilka zaczęła zawiązywać kwiatostan. Uszczyknęłam go bo nie chcę żeby kwitła tylko tworzyła pień. Myślisz że coś będzie z tak prowadzonej Vanilki? Zależy mi na możliwie najprostszym pieńku. Czy może powinnam to robić inaczej?

Sam sposób dobry tylko materiał zbyt wątły. Jest to powszechny sposób na wyprowadzanie hortensji na pniu ale sadzonka musi być silna już o samej podstawy i tylko wtedy pozostawiony jeden pęd wystrzeli do góry. Uszczyknięcie kwiatostanu nie wzmocni pieńka tylko spowoduje , że za chwilę pojawia się nowe pędy w tym miejscu i uzyskasz wysoko położone rozkrzewienie.
anna_g 21:49, 16 cze 2016

Dzięki Bożenko - przypuszczałam to co piszesz - niemniej skoro już jest to spróbuję - w sumie już nic nie tracę bo kwiatostan i tak uszczyknięty - wiadomo że się rozkrzewi - też uszczyknę częściowo -może akurat coś z tego wyjdzie - a jak nie to albo będzie "łamaga" albo wyleci kiedyś akurat mogę poeksperymentować
Luki 22:00, 16 cze 2016

Bożenko coraz bardziej zachywcam się Twoim ogrodem. Niby jest hortensjowy, a już teraz wygląda jakby nic mu nie było potrzebne do bycia lepszym, a tu jeszcze róże widzę nie rozwinięte, a później to co najlepsze
ren133 22:38, 16 cze 2016

bozga napisał(a)

Zachwycam się ostatnio dereniami Ten jest piękny Jaki to?
Krys 23:17, 16 cze 2016

Bożenko patyczki od Ciebie hortensji Bobo beda juz kwitły,cos niesamowitego wielkie dzieki,fotki u mnie na koncu 544,,
ogrod jak zwykle podziwiam z zapartym tchem !
Madzenka 23:41, 16 cze 2016

Zazdrościć ci ogrodu czy rodziców?
bozga 09:41, 19 cze 2016

Witam w niedzielny poranek, niewiele w ogródku się zmieniło, wczorajszy dzień spędziłam poza domem. Po powrocie do domu sprawdzając czy nie ma szkód po wielkiej ulewie, która dopiero co się przetoczyła, w świetle lampy ulicznej, dojrzałam na tulipanowcu kwiaty, dlatego dzisiaj pierwsze kroki skierowałam właśnie do niego.
Wydawało mi się, że znam każdy kącik swojego ogródka a to po prostu przegapiłam. Kwiaty na razie nieliczne ale naprawdę piękne, jest to jego pierwsze kwitnienie

Imienniczka 09:48, 19 cze 2016

Są piękne. Po ilu latach Ci zakwitł?
Lukasz2013 09:49, 19 cze 2016

Piękny Tulipanowiec. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies