Jolanko, Zobacz Scepter'd Isle albo Sharifa Asma, jako troche bardziej zimne roze, lub Alnwick w podobnej do Abrahama tonacji. A może biala? Wtedy William and Catharine.
Ewo, Geoff jest wart szansy, ale polecam na wiosne przygiac mu pedy, by wypuscil boczne odrosty, na ktorych zakwitnie. Poza tym By byl ladny potrzebna tez jest dosyc sucha pogoda, poniewaz jego kwiaty przy utrzymujacych sie deszczach lubia gnic...
Janka, cuda pokazujesz....bladawce bosskie a białe jeszcze cudowniejsze.
Ja wczoraj odebrałam przesyłkę z Mounsted i Lady Hamilton
Sama teraz nie mam koncepcji jak je posadzić bo dość duże już są a jeszcze przecież urosną. Czekam z wytęsknieniem na moją pashminę - nowiutka jest ale jeden pąk już ma. Co masz u siebie posadzone obok pashminy ?
Czy dawałaś gdzieś u siebie na wątku instrukcję tego przyginania pędów? Kiedy to należy robić? Wiosną ? Jak mocować te pędy? Itp
Munstead nie urośnie za wysoka - tak ok 1 m będzie miała, no i na szerokość też tak samo. Lady Hamilton nie mam, wiec sie nie wypowiem.
Pashmina u mnie ma do towarzystwa 2 róże: Tineke i Bouquet Parfait, 2 miskanty ML i lawendę.
Jeżeli chodzi o przyginanie pędów róż, tzw "kulkowanie", to robi się to na przedwiośniu, zanim wegetacja ruszy na dobre. Ja w tym roku kulkowałam róże ok połowy lutego. Po prostu koncówkę zagiętego pędu przywiązywałam drucikiem do plastikowego kołka wbitego w ziemię. Albo, jak w przypadku Giardiny, przyginałam pędy poziomo w kształcie wachlarza i przywiazałam do siatki.
Wyglądało to dokładnie tak:
Geoff Hamilton
Giardina
Cinderella
Obecnie to róże są łądnie zagęszczone i obsypane kwiatami (niektóre fotki już pokazywałam):
Geoff Hamilton
Giardina
Cinderella
Nie każda parkowa róża nadaje się do kulkowania, ale większość pnących - tak. Warto eksperymentować.
Już się trochę gubię co wam pokazywałam, a czego nie. Jeżeli będą powtórki, to wybaczcie.
Bloom of Ruth - chociaz nie do konca w moim guscie, bo za bardzo łososiowa, ale kolejne tłoczenia ma już jaśniejsze, ma piękny kształt róży herbacianej, więc na razie u mnie zostaje