Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 17:35, 16 cze 2016

jolanka napisał(a)
Te Twoje, jak powiedziałaś bladawce są bajkowe
Musze dosadzic jakieś koleżanki Edence i Abrahamowi darby Co byś mi poradziła

Jolanko, Zobacz Scepter'd Isle albo Sharifa Asma, jako troche bardziej zimne roze, lub Alnwick w podobnej do Abrahama tonacji. A może biala? Wtedy William and Catharine.
Zagajanka 17:36, 16 cze 2016

Dominika11 napisał(a)
ale piekności te twoje róże

Dzieki bardzo milo to slyszec
Zagajanka 17:39, 16 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ciągle, ciągle daję mu szansę u siebie.... . |Takie zdjęcia Geoffa uczą mnie cierpliwości.

Pięknie pokazujesz róże, są piękne w Twoim ogrodzie - jak perełki.

Ewo, Geoff jest wart szansy, ale polecam na wiosne przygiac mu pedy, by wypuscil boczne odrosty, na ktorych zakwitnie. Poza tym By byl ladny potrzebna tez jest dosyc sucha pogoda, poniewaz jego kwiaty przy utrzymujacych sie deszczach lubia gnic...
Margarete 18:18, 16 cze 2016

Janka, cuda pokazujesz....bladawce bosskie a białe jeszcze cudowniejsze.
Ja wczoraj odebrałam przesyłkę z Mounsted i Lady Hamilton
Sama teraz nie mam koncepcji jak je posadzić bo dość duże już są a jeszcze przecież urosną. Czekam z wytęsknieniem na moją pashminę - nowiutka jest ale jeden pąk już ma. Co masz u siebie posadzone obok pashminy ?

Czy dawałaś gdzieś u siebie na wątku instrukcję tego przyginania pędów? Kiedy to należy robić? Wiosną ? Jak mocować te pędy? Itp
Madzenka 21:30, 16 cze 2016

Deszcze niszczą kwiaty róż, właśnie ściełam dwa wiaderka i zapowiadają ulewne deszcze....
Zagajanka 22:08, 16 cze 2016

Margarete napisał(a)
Janka, cuda pokazujesz....bladawce bosskie a białe jeszcze cudowniejsze.
Ja wczoraj odebrałam przesyłkę z Mounsted i Lady Hamilton
Sama teraz nie mam koncepcji jak je posadzić bo dość duże już są a jeszcze przecież urosną. Czekam z wytęsknieniem na moją pashminę - nowiutka jest ale jeden pąk już ma. Co masz u siebie posadzone obok pashminy ?

Czy dawałaś gdzieś u siebie na wątku instrukcję tego przyginania pędów? Kiedy to należy robić? Wiosną ? Jak mocować te pędy? Itp

Munstead nie urośnie za wysoka - tak ok 1 m będzie miała, no i na szerokość też tak samo. Lady Hamilton nie mam, wiec sie nie wypowiem.
Pashmina u mnie ma do towarzystwa 2 róże: Tineke i Bouquet Parfait, 2 miskanty ML i lawendę.

Jeżeli chodzi o przyginanie pędów róż, tzw "kulkowanie", to robi się to na przedwiośniu, zanim wegetacja ruszy na dobre. Ja w tym roku kulkowałam róże ok połowy lutego. Po prostu koncówkę zagiętego pędu przywiązywałam drucikiem do plastikowego kołka wbitego w ziemię. Albo, jak w przypadku Giardiny, przyginałam pędy poziomo w kształcie wachlarza i przywiazałam do siatki.

Wyglądało to dokładnie tak:

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Obecnie to róże są łądnie zagęszczone i obsypane kwiatami (niektóre fotki już pokazywałam):

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Nie każda parkowa róża nadaje się do kulkowania, ale większość pnących - tak. Warto eksperymentować.
Zagajanka 22:11, 16 cze 2016

Madzenka napisał(a)
Deszcze niszczą kwiaty róż, właśnie ściełam dwa wiaderka i zapowiadają ulewne deszcze....

No niestety... A upał też przypala... No i znajdź tu równowagę
Jak popada, to przynajmniej podlewać nie muszę przez tydzień
Zagajanka 22:40, 16 cze 2016

Już się trochę gubię co wam pokazywałam, a czego nie. Jeżeli będą powtórki, to wybaczcie.

Bloom of Ruth - chociaz nie do konca w moim guscie, bo za bardzo łososiowa, ale kolejne tłoczenia ma już jaśniejsze, ma piękny kształt róży herbacianej, więc na razie u mnie zostaje

Zagajanka 22:45, 16 cze 2016

Synactif (La rose du Petit Prince) 

Zagajanka 22:49, 16 cze 2016

Souvenir de la Malmaison - przepiękny rozetowy kwiat