Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

W ogródku emerytki 19:52, 17 sty 2019

Do góry
Jestem troszkę przerażona, bo u mnie magnolia ma duże pąki, ambrowce też szykują się do puszczania listków.

Dzisiaj sadziłam na miejsce docelowe róże, a jutro jak będzie pogoda - plewię
Pszczelarnia 15:06, 17 sty 2019

Do góry
oj nie Miła, nie wiem czy to ona. Są też inne odmiany białe i pojedyncze, nie odróżniam ich. Ale Twoja jest bez dwóch zdań śliczna
Pszczelarnia 14:37, 17 sty 2019

Do góry
A zatem moja, to ona, rozpoznajesz Magnolia?
Pszczelarnia 13:59, 17 sty 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Mam taką, jako NN i czyżby to lekarska?
przepraszam, ta ze zdjęcia to White Wings
Pszczelarnia 13:09, 17 sty 2019

Do góry
moja White wings nie ma w pylnikach dużo czerwieni- sam środek tylko. Mnie sie wydaje późna
Dzięki za wyjaśnienia.
Tak, piwonie pasują do leśnych gatunków, to w nich tez lubię.
Na zdjęciu moja White Wings

W ogrodzie botanicznym zachwycała mnie piwonia lekarska- taki mikrus przy tych wyżej, ale ma w sobie jakiś czar
Pszczelarnia 12:47, 17 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
(...)

Wiesz jak jest różnica między piwoniami Krinkled White, a White Wings?- masz chyba obie? ja mam tę drugą- wysoka, dostojna, pachnie tak mocno, że aż śmierdzi...na mój ogród chyba ciut spektakularna, wielka.Ale rośnie prężnie i co roku na nią czekam.

Moja p. 'White Wings' jest jeszcze młoda ale wydaje mi się, że ma w środku coś czerwonego na pylniku. Piszą o niej, że jest średniego sezonu (ale u mnie to chyba nie jest miarodajne). I ciekawe, że o jej zapachu piszą umiarkowany, a Ty piszesz intensywny. Ja jej nie wąchałam jeszcze.

A p. 'Krinkled White' jest wczesna - tak dość wcześnie zakwita (znakomita na kwiat cięty, testowałam do bukietów komunijnych) i jej płatki są troszkę jak z krepy, z bibuły - to jest chyba najbardziej znacząca różnica.

Mniej spektakularna, a równie wspaniała w tym typie byłaby (nawet niższa) p. 'Miss America' - ale na pewno ją znasz.

Niesamowite jest to, że piwonie mogą stanowić punktowe poszycie świetlistego lasku (zadrzewień), tak dobrze dogadują się z brunerami, zawilcami, ciemiernikami, narcyzami, epimediami, naparstnicami i innymi.
Pszczelarnia 09:06, 17 sty 2019

Do góry
abiko napisał(a)

No niestety.. ech ciężki dzień będzie.. dlatego z przyjemnością wracam do wątku Pszczółki, do spokoju i błogiego stanu jaki ze zdjęć emanuje.

Dobrego dnia dziewczynko.
Pszczelarnia 09:04, 17 sty 2019

Do góry
Piękne zdjęcia.Takich mi było trzeba- kolorów, słońca, cieni.
Dziękuję bardzo za dawkę ratującą.

Wiesz jak jest różnica między piwoniami Krinkled White, a White Wings?- masz chyba obie? ja mam tę drugą- wysoka, dostojna, pachnie tak mocno, że aż śmierdzi...na mój ogród chyba ciut spektakularna, wielka.Ale rośnie prężnie i co roku na nią czekam.
Pszczelarnia 09:04, 17 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

wiem, że damy, ale jakoś zimno, ponuro i wieje, a tego nie lubię ( nie śpię jak wieje. Nasi już duzi, a tez potrafią wykręcać takie numery w stylu: mamo przyjedź po mnie. Do dziś nie wiem jak robić- jechać, czy przetrzymać w nadziei że się zmieni gagatkowi ( jednak najczęściej się zmienia)

No niestety.. ech ciężki dzień będzie.. dlatego z przyjemnością wracam do wątku Pszczółki, do spokoju i błogiego stanu jaki ze zdjęć emanuje.
Pszczelarnia 20:37, 16 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewa, pokaz coś może jeszcze... jakieś zdjęcia z wiosny, albo z lata...
Mam dość, (...)

Też mam dość. Czekam na słońce. Pokażę wiosnę.

Z różą 'Fruehlingsgold' w tle.

Z irysami

Z białym bodziszkiem

I łubinami

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:49, 16 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zimę, jak już pisałam wcześniej, toleruję, delikatnie o niej myślę, nie żeby jej nie znosić jak było dawniej.
A faktycznie jest jakaś mniej brudna niż w mieście.

Marto, w takim razie jesteś z mojej strony W-wy? Kilkanaście kilometrów powiadasz, no to widzę Cie u nas na tulipanach Jeśli zakwitną, bo nowych niewiele wsadziłam.
Albo w czerwcu Na pewno oprócz dni otwartych jakiś zlocik O. będzie

Który druciany ptaszek? A, już wiem. To dzieło znanego artysty angielskiego. Nazwiska nie spamiętałam. Kupiłam go w ogrodzie Beth Chatto, był przymocowany do tych wideł. Kosztował kilka razy więcej niż te widły

Ale tak mi się spodobał, że nie żałowałam. I mam.

Ja jestem z okolic Grąbczewskich, więc z Twojej strony, tylko bardziej na południe niż Ty.
Dziękuje za zaproszenie, chętnie się wybiorę, będzie mi miło wpaść z której z tych okazji. Wiem ze zdjęć, że tulipanów masz ogromne ilości i to jeszcze nie sadzone ' równymi polami', tylko tak jak lubię- grupami, punktami, gromadkami, bawisz się kolorem, kształtem.... coś wyłazi z wiaderka, coś z naczynia- świetnie. Aż się rozmarzyłam na myśl o wrażeniach z oglądania...ech, byle do wiosny.

Ptaszek jest cudny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:45, 16 sty 2019

Do góry
Zima u Ciebie jakaś milsza, szlachetna. Nasza brudna i pluchowata, chociaż dzieli nas kilkanaście kilometrów.
Duże przedsięwzięcie przed Wami, choć kawał już zrobiliście.

Bardzo Wam kibicuję Danusiu.

Pozdrawiam w Nowym Roku

Dużo masz skarbów, ale druciany ptaszek skradł moje serce.Czy to Wasz hand made?
Pszczelarnia 12:17, 16 sty 2019

Do góry
abiko napisał(a)

Magnolia niedługo wiosna dacie radę
Moje dzieci na feriach i po dwóch dniach dzwoni mały i mamo zabierz mnie stad!
A było tak miło

wiem, że damy, ale jakoś zimno, ponuro i wieje, a tego nie lubię ( nie śpię jak wieje. Nasi już duzi, a tez potrafią wykręcać takie numery w stylu: mamo przyjedź po mnie. Do dziś nie wiem jak robić- jechać, czy przetrzymać w nadziei że się zmieni gagatkowi ( jednak najczęściej się zmienia)
Pszczelarnia 12:01, 16 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Mam dość, A. ma dość, dzieci nie chcą wstawać rano do szkoły, wszystkiemu brakuje smaku i koloru...zimowy kryzys nas wziął. Chłopcom każę odliczać dni do ferii, po nich już będziemy wyglądać przebiśniegów i słońca.
A Wy jakoś żyjecie?

Magnolia niedługo wiosna dacie radę
Moje dzieci na feriach i po dwóch dniach dzwoni mały i mamo zabierz mnie stad!
A było tak miło
Pszczelarnia 11:52, 16 sty 2019

Do góry
Mam dość, A. ma dość, dzieci nie chcą wstawać rano do szkoły, wszystkiemu brakuje smaku i koloru...zimowy kryzys nas wziął. Chłopcom każę odliczać dni do ferii, po nich już będziemy wyglądać przebiśniegów i słońca.
A Wy jakoś żyjecie?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 09:22, 14 sty 2019

Do góry
Kuklik napisał(a)
Stan obecny w nowym ogrodzie, zimą widać strukturę.

pięknie. Teraz dobrze widać czysty układ, bardzo ładny
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 09:20, 14 sty 2019

Do góry
Hej, dzięki Izo za wyjaśnienia w sprawie podpór na pomidory.
U nas wczoraj Syn zjadł ostatniego naszego pomidora- zerwałam późną jesienią zieleniaki i trzymałam na chłodnym parapecie. Niektóre się zmarszczyły ale doszły. A ten ostatni to koralikowy, syn uznał,że był smaczny bardzo.
Lubię hodować pomidory. Ten 1884 też spróbuję
Dobrego tygodnia
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 16:09, 11 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Izo, a pamiętasz gdzie widziałaś receptę na stelaż na pomidory Monthy Dona?
Warzywnik masz świetny

Może ja to niejasno napisałam...
Pomysł na pomidory to moja radosna twórczość na wykorzystanie tej "bramki" którą zrobiłam z myślą o malinach. Monty Don W Gardener's World pokazywał jak prowadzi pędy malin. Przywiązywał je poziomo rozciągniętych linek rozciągniętych pomiędzy dwoma słupami. W mojej wersji słupki połączyłam górą sześciometrową belką.

Powód? Czysto wizualny
Mam dwie takie bramki i mają porządkować przestrzeń.

Żeby mogły w tym roku rosnąć tam pomidory, przymocowałam (mężem)do górnej belki haczyki, przywiązałam do nich sznurki i puściłam je pionowo w dół mocując u stóp pomidora. Powstał rodzaj harfy I już
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 13:45, 11 sty 2019

Do góry
Izo, a pamiętasz gdzie widziałaś receptę na stelaż na pomidory Monthy Dona?
Warzywnik masz świetny
Pszczelarnia 15:46, 09 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
(...)
I wiele innych rzeczy też.

Marto, chciałabym, żebyś była surowszym recenzentem mojego ogrodu. Spocznę na laurach.

Od lutego ruszam. Remont się ruszył i jest szansa na normalne życie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies