Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

abiko 09:04, 17 sty 2019

magnolia napisał(a)

wiem, że damy, ale jakoś zimno, ponuro i wieje, a tego nie lubię ( nie śpię jak wieje. Nasi już duzi, a tez potrafią wykręcać takie numery w stylu: mamo przyjedź po mnie. Do dziś nie wiem jak robić- jechać, czy przetrzymać w nadziei że się zmieni gagatkowi ( jednak najczęściej się zmienia)

No niestety.. ech ciężki dzień będzie.. dlatego z przyjemnością wracam do wątku Pszczółki, do spokoju i błogiego stanu jaki ze zdjęć emanuje.
magnolia 09:04, 17 sty 2019

Piękne zdjęcia.Takich mi było trzeba- kolorów, słońca, cieni.
Dziękuję bardzo za dawkę ratującą.

Wiesz jak jest różnica między piwoniami Krinkled White, a White Wings?- masz chyba obie? ja mam tę drugą- wysoka, dostojna, pachnie tak mocno, że aż śmierdzi...na mój ogród chyba ciut spektakularna, wielka.Ale rośnie prężnie i co roku na nią czekam.
magnolia 09:06, 17 sty 2019

abiko napisał(a)

No niestety.. ech ciężki dzień będzie.. dlatego z przyjemnością wracam do wątku Pszczółki, do spokoju i błogiego stanu jaki ze zdjęć emanuje.

Dobrego dnia dziewczynko.
Gardenarium 09:14, 17 sty 2019

Ja się na irysy zdenerwowałam w zeszłym roku, ale przeglądając swoje i Twoje zdjęcia, uwielbienie wraca. Mam tak wspaniałe odmiany, a zapach jest urzekający. Świetne zdjęcia. Zwłaszcza z ławką, a na pierwszym planie granatowe irysy.

A ta białą róża to jaka? Z Sissinghurst?

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 12:32, 17 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
(...)

A ta białą róża to jaka? Z Sissinghurst?

To jest R. 'Mme Alfred Cariere', zobaczyłam ją w tym ogrodzie z "gospodarstwem mlecznym" i produkcją lodziarską, tam gdzie we wnętrzach domu z przewodnikiem tak namiętnie dyskutowaliśmy o Cromwellu. Nazwy nie pamiętam. Był wielki ogród ziołowy i różany, biały z wodą i warzywny.
Pszczelarnia 12:47, 17 sty 2019

magnolia napisał(a)
(...)

Wiesz jak jest różnica między piwoniami Krinkled White, a White Wings?- masz chyba obie? ja mam tę drugą- wysoka, dostojna, pachnie tak mocno, że aż śmierdzi...na mój ogród chyba ciut spektakularna, wielka.Ale rośnie prężnie i co roku na nią czekam.

Moja p. 'White Wings' jest jeszcze młoda ale wydaje mi się, że ma w środku coś czerwonego na pylniku. Piszą o niej, że jest średniego sezonu (ale u mnie to chyba nie jest miarodajne). I ciekawe, że o jej zapachu piszą umiarkowany, a Ty piszesz intensywny. Ja jej nie wąchałam jeszcze.

A p. 'Krinkled White' jest wczesna - tak dość wcześnie zakwita (znakomita na kwiat cięty, testowałam do bukietów komunijnych) i jej płatki są troszkę jak z krepy, z bibuły - to jest chyba najbardziej znacząca różnica.

Mniej spektakularna, a równie wspaniała w tym typie byłaby (nawet niższa) p. 'Miss America' - ale na pewno ją znasz.

Niesamowite jest to, że piwonie mogą stanowić punktowe poszycie świetlistego lasku (zadrzewień), tak dobrze dogadują się z brunerami, zawilcami, ciemiernikami, narcyzami, epimediami, naparstnicami i innymi.
magnolia 13:09, 17 sty 2019

moja White wings nie ma w pylnikach dużo czerwieni- sam środek tylko. Mnie sie wydaje późna
Dzięki za wyjaśnienia.
Tak, piwonie pasują do leśnych gatunków, to w nich tez lubię.
Na zdjęciu moja White Wings

W ogrodzie botanicznym zachwycała mnie piwonia lekarska- taki mikrus przy tych wyżej, ale ma w sobie jakiś czar
Milka 13:52, 17 sty 2019

Mam taką, jako NN i czyżby to lekarska?
Milka 13:53, 17 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
Ja się na irysy zdenerwowałam w zeszłym roku, ale przeglądając swoje i Twoje zdjęcia, uwielbienie wraca.

A ja jakoś je bardzo lubię, mało o nie dbam, wiedza jakoś mizerna i az się dziwię, że co rok dają pokaz
magnolia 13:59, 17 sty 2019

Milka napisał(a)
Mam taką, jako NN i czyżby to lekarska?
przepraszam, ta ze zdjęcia to White Wings