Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 18:35, 09 maj 2013

Do góry
Bardzo, bardzo dziękuję za słowa otuchy. Lira, marzę o chwili kiedy będę mogła zacząć przerabiać to co stworzyłam Póki co jednak walczę z przędziorkami na tujach i z mleczami. Kupiłam sobie wczoraj "narzędź" do ich wyrywania, ale nie wiem czy umiem się nim posługiwać, bo niestety tylko co któryś wyłazi z korzeniem. Może Wy macie jakieś sposoby na pozbycie się ich?

Co do samej działki to zrobiłam taką małą "inwentaryzację" dla ogólnego poglądu co na niej jest:

I dopiero teraz do mnie dotarło, że właściwie prawie wszystko rośnie lub jest umiejscowione po jednej stronie. Nie wiem z czego to wynika, czy z układu obecnych już nasadzeń czy z samego położenia działki względem słońca. Nieważne. Chyba jednak trzeba coś tu zmienić, to co się zmienić da oczywiście. A teraz szybciutko legenda:
Dom - to dom, tyle że bliźniak,
1 - właz od szamba
2 - studnia,
3 - tulipanowiec,
4 - kompostownik,
5 - wiata na drewno,
6 - grusza,
7 - tuje,
8 - tuja (została bida po sadzanie pozostałych, ze 2 lata była zadołowana w jakimś kącie, więc żal mi się jej zrobiło i wsadziłam tutaj na razie),
9 - niby skalniak, myślę, że do rozebrania, zwłaszcza, że rosnący w nim cedr wymarzł, albo cos go zeżarło, bo jest łysy i nic nie wypuścił),
10 - jabłoń,
11 - hostowisko (też nie jestem pewna czy to jego docelowe miejsce, ale w hostach się zakochałam i po prostu musiałam je mieć ),
12 - czarny bez (wciąż się zastanawiam, czy go nie wyciąć),
13 - śliwy,
14 - grusza (to jest rok ostatniej jej szansy; jak nie będzie owocować, to idzie pod siekierę),
15 - pergola, czy jak to tam zwał, z winoroślą (za tą pergolą planowaliśmy jakąś altankę z miejsce do grillowania, ale po tej "inwentaryzacji" ie jestem już tego miejsca pewna),
16 - piaskownica,
17 - huśtawka,
18 - świerk, podobno kiedyś był srebrny,
19 - leszczyna,
20 - chyba jakaś sosna, przepiękna, dla mnie oczywiście, bo się mało znam; rośnie niestety pod liniami elektrycznymi i co jakiś czas trzeba jej górę wycinać,
21 - magnolia średniej jakości,
22 - orzech włoski, zaznaczony na czerwono, ponieważ jest do wycięcia niestety.

Kto przebrnął ręka do góry
Cis - Taxus 16:57, 09 maj 2013

Do góry
Kupiłam Hicksii na żywopłocik zasłaniający kompostownik i mój bajzelek. Posadziłam co 30 cm, bo chciałam gęsto i od razu. Wielkość roślin 25-35 cm, różnie rozgałęzione. Nie stykają się jeszcze. Nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie jest problem z cisami. Nie mogę kupić w dobrej cenie.
Ogród ogrodniczki 14:00, 08 maj 2013

Do góry
W tym roku nie uda mi się jednak zrobić porządku z trawnikami.Niestety.
Za to staram się dopieścić te rabatki które już są.
Stopniowo wszystko będę upiększać.
Na razie wstawiam fotki z takich rabatek jakie są.
Marzę o tym żeby urosły nieco moje klony palmowe.
Będą dorodniejsze to i ładniejsze.
Rabatę przed domem uważam już za skończoną i teraz tylko czekać aż dojrzeje.
W tym roku posadziłam pod magnolią runiankę i od strony domu zdecydowałam się na jednego cisa zamiast ściany z cisów.
Pod wpływem ogrodowiska posadziłam w tym roku ogrom bylin i jednorocznych na innych rabatach które zapewne pokażę na zdjęciach w terminie późniejszym.
Marzyłam też o ładnym sadzie z polaną który udało mi się zrealizować.
Jest postawiony kompostownik 1600 litrów i nowy plac zabaw dla dzieci.
Na skarpie posadziłam świerki serbskie dla osłonięcia polanki a od strony sadu posadzone są dereń Kousa i klon palmowy.
Czyli jak na początek sezonu - nieźle.
Zapraszam do zwiedzania
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:01, 07 maj 2013

Do góry
Przyłącze się do trawnikowych dywagacji...obecnie mam zoraną i zbronowaną działkę...na glebogryzarkę nie mam co liczyć, po bronowaniu pojwiło sie zylion kamieni wielkości różnej. Postanowiłem nie wybierać wszystkich bo to robiłem rok temu i tak po zimie - gleba opadła - wyszły znowu, a druga sprawa to że obecny trawnik będzie tymczasowy.
jakoże ziemia jest gliniasta jest dużo grudek małej wielkości, które domniemywam nie zaszkodzą. jedynie co mnie nurtuje - po bronowaniu wyszło dużo kępów traw... rozumiem że mam je wszystkie powybierać - czy takie kepy trwa mogę rzucić na kompostownik... jest na nich niewielka ilość ziemi, czy to nie będzie szkodzić jeśłi takową wrzucę kompostownik?
co do trawy...zamierzam wybrać kamień i zasiać trawę uprzednio równając trochę teren.
Mój kawałek raju II 22:09, 06 maj 2013

Do góry
Moniika napisał(a)
Aniu Kochana muszę obsadzać brzydkie miejsce koło kompostownika roślinami jednorocznymi - jest cieniste przez ten kompostownik myślałam o begonii wiecznie kwitnącej albo niecierpkach . Jak myślisz ?

mnie się podobają białe niecierpkiale begonia kwitnie aż do przymrozków, którą będziesz sadziła? tą od 15 do 25 cm czy do 50 cm, no i też białą
Mój kawałek raju II 07:50, 06 maj 2013

Do góry
Aniu Kochana muszę obsadzać brzydkie miejsce koło kompostownika roślinami jednorocznymi - jest cienieste przez ten kompostownik myślałam o begoni wieczniekwitnącej albo niecierpkach . Jak myślisz ?
Ogród ogrodniczki 19:54, 03 maj 2013

Do góry
W tym roku stanął nowy kompostownik i plac zabaw dla dzieci w sadzie.

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:46, 28 kwi 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Chyba tam po drugiej stronie faktycznie masz intymniej Zdjęcie powyżej rewelacyjne

Intymniej? Hmm sąsiad ma taras zaraz obok nas... więc w ubiegłym roku kanapy poszły na front ale posadziłam winobluszcze 3 szt na 6 m W tym roku zasłonią całą siatkę. Na wprost tarasu pole a z przodu dosyć daleko do ogrodzenia, po drodze dwie magnolie i rosnący grab jako przesłona.
Jutro pokażę próbę jaką zrobiłam na buku - krzyżowanie Buka ma zasłaniać pompę ciepła na garażu i całą bajzlownię, którą tam mam (kompostownik, dachówkę po budowie, nadmiar kostki granitowej, taczkę, stare donice...............)
Po weekendzie majowym ukrzyżuję graby przy ogrodzeniu Będą stanowiły przesłonę od strony ulicy
Co z tym ogródeczkiem począć 10:36, 28 kwi 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Pozdrawiam

Aniu miło że zagladasz ,ja też cie cieplutko pozdrawiam

AniaDS napisał(a)

U mnie poszły do nieba goździki pierzaste i prawdopodobnie dwie róże..
Przyczyna.. pies oczywiście

Aniu ja do swojego już nie mam siły
dzisiaj znowu wykopane dwie wielkie dziury ,na szczęście nie ma szkód w roślinach ,ale dlaczego kopie ??

wiunia napisał(a)
Ewuniu witam serdecznie! Fajowy prezent! Mam wrażenie ,że naszym niektórym M po tej długiej zimie (mojemu to na 100%) zmieniło sie podejście do pomocy w ogrodzie Wracam wczoraj o 19 z pracy, a tu widzę trawka prawie skoszona, przygotowane grzadki na warzywka, kompostownik pusty a kompost na grządkach, drewno kominkowe przeniesione w inne miejsce(bardziej korzystne, zyskałam fajne miejsce na rabatkę przed tarasem). Same ochy i achy płynęły z moich ust tak to mi pasuje Mam tylko nadzieję, że to nie chwilowy zapał Pozdrawiam serdecznie i ciągle śledzę Twoje poczynania ogrodowe

Wiuniu no no no tylko pozazdrościc takiej przemiany o żona
Ja sie chyba takiej chwili nie doczekam

Kasiek napisał(a)
Ewus milej niedzieli zycze i troche slonka
p.s wstawaj spiochu

Katarzyno co tak walisz w bramę o tej godzinie ? spać nie możesz ?
Mój mały raj na ziemi :) 08:34, 28 kwi 2013

Do góry
AgnieszkaW
dziękuję za odwiedziny i komplement to prawda, że Danusia mi doradza, jak wszystkim na forum na początku bazowałam na realizacjach Gardenarium, potem "przeniosłam się" za namową Danusi na forum - to ogrom wiedzy i cała masa zdjeć, że o ludziach nie wspomnę
A jak Danusia jest u mnie zawsze coś podpowie ! a rabata pod domem jest cała Jej projektu i jest najpiękniejsza !!!

Juzia

mów mi tak, mów

Irenko

dziękuję ! jak sie pojawi tarasik , to będzie kropka nad "i"

AniaK

ja mam wiele hortensji w róznych miejscach (m.in. na tyłach garażu gdzie kompostownik i śmietnik, więc nie pokazuję...) i część w zeszłym roku nie kwitła wcale no one delikatne na mróz są .... a w tym kolorzec chcę dokupić jeszcze 2 pod schody (mieli tylko 1 szt.) - ot i nauka nie poszła w las, że nie jedna , a szpaler cały !

Filp,

dziękuję ! też mi się podoba to zestawienie ! niezapominjaeczki są takie delikatne i fajnie kontrastują z RH
Łukasz,
bo RH dopiero został wystawiony ! zimował w garażu
ten RH "wyleciał" kiedyś z rabaty i tak zamieszkał w donicy (na zimę chowam do garażu). A chciałam pod niego bratki, nie mieli już mojego koloru , ale jak zobaczyłam te niezapominajki.....zwariowałam ! śliczne są
a donic nie chcę za wiele , bo jak wyjeżdżam boję się o nie, że za sucho mają..... ale róże na tarasie musiałm mieć ! no i lawendę......
Co z tym ogródeczkiem począć 01:03, 28 kwi 2013

Do góry
Ewuniu witam serdecznie! Fajowy prezent! Mam wrażenie ,że naszym niektórym M po tej długiej zimie (mojemu to na 100%) zmieniło sie podejście do pomocy w ogrodzie Wracam wczoraj o 19 z pracy, a tu widzę trawka prawie skoszona, przygotowane grzadki na warzywka, kompostownik pusty a kompost na grządkach, drewno kominkowe przeniesione w inne miejsce(bardziej korzystne, zyskałam fajne miejsce na rabatkę przed tarasem). Same ochy i achy płynęły z moich ust tak to mi pasuje Mam tylko nadzieję, że to nie chwilowy zapał Pozdrawiam serdecznie i ciągle śledzę Twoje poczynania ogrodowe
Co z tym ogródeczkiem począć 22:11, 25 kwi 2013

Do góry
To ja chcę zakopać ciut do ziemi użyć tylko konstrukcję na kompostownik. A Twój lepiej jak stoi na paletach.
To masz tak mało do podlewania że 1000 l wody starczy na sezon.
Ja nieraz podlewam tak jak mam zasilać płynnym roztworem i cały wylewam na 200 m kwadratowych.
Mój 4 arowy azyl... 21:37, 25 kwi 2013

Do góry
Dzisiaj byla wertykulacja trawnika. Prawie cały kompostownik filcem sie zapełnił!
Posadziłam na razie dwie dalie.
Zółty kolor dominuje

Co z tym ogródeczkiem począć 21:26, 25 kwi 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Dziewczynki kochane dziękuję za odwiedziny
U mnie nic ciekawego się nie dzieje poza jednym
Dostałam dzisiaj od M prezent
Wytłumaczę jego zastosowanie warzywa mam posadzone kawałek za domem ,żeby je podlewać wodę miałam w beczce ale starczyło na dwa razy
Mąż się zlitował i kupił mi taki baniak 1000 litrów, super sprawa

Zobaczcie to cudo

Teraz konewaczka i heja podlewać warzywka

Ewa Zon jeszcze niech Ci kupi do basenu pompę zanurzeniową, podłączyć wąż i będziesz podlewała wężem.
Ja pojemnik skruszyłam , był pęknięty. mam odciąć diaksą blaszki na dole, odrzucić podstawę ,ciut zakopać by stał niżej. Posłuży mi za kompostownik na liście dębu i gałęzie świerku. Mam jeszcze jeden i tak samo zrobię kompostownik.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:16, 25 kwi 2013

Do góry
ewa_k napisał(a)
coś nie tak z moim kompostem, po zimie 21.04 (juz było ciepło) po bokach był suchy, a w środku lód. Kompostownik jest z palet, stoi w cieniu, był przykryty warstwą śniegu. Zbierany od połowy ubiegłego roku. Co robię źle?

ewa,
nie robisz nic źle. Moim zdaniem to normalne u mnie też po zimie tak było.
Kilka dni ciepła to za mało, ażeby ogrzać i rozpuścic całą tą masę. Piszesz,że kompostownik stoi w cieniu- to powód długiego rozmarzania.
Ja przykrywam górę zawsze na zimę- warstwą styropianu a i tak zamarza. Wszystkie obiekty ( nieogrzewane) przyjmą wcześniej czy później temperaturę otoczenia czyli -.
My przerzucając robiliśmy to etapami i pozostawiliśmy odkrytą zmrożoną warstwę na jakiś czas. Już po dwóch dniach dało się wszystko ruszyć i przerzucić. To nie obornik, który wytwarza mocno ciepło. Moim zdaniem wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:26, 24 kwi 2013

Do góry
coś nie tak z moim kompostem, po zimie 21.04 (juz było ciepło) po bokach był suchy, a w środku lód. Kompostownik jest z palet, stoi w cieniu, był przykryty warstwą śniegu. Zbierany od połowy ubiegłego roku. Co robię źle?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:18, 23 kwi 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Ten gruz to masakra Ludzie oszczędzają na wszystkim, ale śmieci do lasu i śmieci do pieca, to powinno być karalne! I to dotkliwie!

Aga zerknij, czy to u mnie to zawilce?
Kwiatków brak.

O u mnie tez sie pjawiły identyczne przelazły od sąsiadki i usilnie pełzna w strone gdzie cały rok stał prowizoryczny kompostownik
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:12, 22 kwi 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Mira, karnet na ogrodowy spektakl w tym sezonie wykupiłam Widzę, że i u Ciebie przyczajone roślinki pięknie się rozwijają. Zapytam za jakiś czas jak Ci się sprawuje plastikowy kompostownik, bo jakoś do nich nie mam zaufania. A osłonięcie go kratką z pnączami to bardzo dobry pomysł
pozdrawiam

Jolu na Ciebie zawsze można liczyć więc zapraszam na wiosenny spektakl bo wiosna u mnie w pełni a w kontekście temperatury lato - dziś było w słońcu o 17 ponad 30 st !! upał a rano kilka stopni - ale ogrodowo jest

kompostownik plastikowy jest na ogrodowisku dość krytykowany - ja kupiłam 380l jako dodatkowy kompostownik do odpadów kuchennych i ogrodowych, działkę mam małą , mam też mały kompostownik więc kolejny mi potrzebny - zobaczymy - a kratka będzie osłaniać kosz na śmieci , kompostownik schował się w drzewkach

Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:10, 22 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

No proszę - wcześniej przegapiłam te skrzyneczki - chyba ze zmęczenia. Reniu sami je robiliście czy gdzieś zamawiane? Też mam w planie taki warzywniczek... podoba mi się jak to wygląda a i miejsca nie mam za wiele...
Miłego dzionka

Aniu skrzynie zrobił M ,deski po budowlane ,kompostownik też jego dzieło..
Polecam takie rozwiązanie ,bo fajnie ,niestandardowo wygląda .pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies