Kupiłam Hicksii na żywopłocik zasłaniający kompostownik i mój bajzelek. Posadziłam co 30 cm, bo chciałam gęsto i od razu. Wielkość roślin 25-35 cm, różnie rozgałęzione. Nie stykają się jeszcze. Nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie jest problem z cisami. Nie mogę kupić w dobrej cenie.
W koncu posadziliśmy co 50 cm stykają się dość gesto bo kupiłam dość obszerne cisy.W Warszawie płaciłam 60 zł za 100 cm wydaje mi się że to dobra cena.
W tym roku chyba coś go mało. W zwszłym kupowałem cisy 30-40cm w doniczkach po 8, mniejsze, takie 25-30cm - 7,5 zł. Brałem z Alledrogo - wygląda, że wszystkie się przyjęły (340 sztuk u mnie, 9 u rodziców), przesyłka 40 PLN. Roślinki całkiem ładne. Ale widzę, że w tym roku tam gdzie brałem nie ma, albo nie wystawili na Alle... Sadziłem co ~40 cm.
Zastanawiam się co wybrać aby przy lampie utworzyćżywopłocik albo kwadracik (z nią w środku) albo lampa w środku a niziutki żywopłot po bokach, z tym, że lampy mają tylko 40 cm.
Za przodu lampy mają 80 cm- i czy tu mogą być użyte cisy- tylko jakie?
Lampy wysokie bedą wzdłuż kostki, pomiędzy nimi bukszpanowe kule no i nie wiem czy obsadzać nimi kwadracik.
Z tyłu od strony tarasu kostka tworzy półkole tam będą niskie lampy no i myślałam o tym kwadraciku.
Chciałam wam pokazać o co mi chodzi, ale swój komp.ze zdjęciami pożyczyłam
Witam
Mam pytanie .
Na osiemdziesiąt posadzonych jesienią cisów sześć obsycha . Wydaję mi się że mają zbyt mokro.
W tym miejscu gdzie są posadzone jest dołek i wysoki poziom wody gruntowej. Czy cisy od nadmiaru wody mogą obumierać i czy ewentualne wykopanie ich podniesienie miejscowe gruntu pomoże.
Witajcie,
wczoraj zakupiłam 4 cisy bo nie mogłam się oprzeć i teraz się zastanawiam co bym mogła z nimi zrobić. Czy nadają się do uformowania w małe kule czy zostawić je w spokoju aby osiągnęły większe wymiary?