Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowy song 08:22, 15 sie 2015

Do góry
Na szybko obejrzałam część ostatnich zdjęć - co do placyku, co do żwirku to radzę zrobić dobre odgrodzenie żeby móc zachować ostrą linię [mocne oddzielenie kamyków od trawy/rabatki] bo wtedy będzie ładnie wyglądać, jak będzie trawa wchodzić w kamyki, albo odwrotnie to traci większość uroku. Jesli na kamykach nic nie chcesz sadzić to podłóż agro. Ja u siebie mam rośliny więc agro nie wchodziła w grę, ale mimo że chwast dość łatwo wychodzi z kamyków to jednak z agro pewnie byłoby tego mniej.

a brzeg chcesz zrobić z takich płotków czy może jakaś kostka? Wydaje mi się że lepsza może być kostka, zwłaszcza przy trawniku żeby móc w miarę dobrze skosić trawnik w koło.

Doły iglaków już troszkę łysieją. Co jeszcze masz w planach oprócz hortensji? Jakieś trawy? Wygląda mi na to że tam jest spory cień, więc może standardowe miskant morning light do hortek i żeby rozjaśnić zakątek? Mam go u siebie i jestem zadowolona

Nie wiem czy zamierzasz zmieniać meble, ale u kogoś na O. widziałam plastikowe krzesła pomalowane bodajże na czarny-mat, zupełnie elegancko to wyglądało i nie było widać że to te plastikowe krzesła są do tego można dodać jakąs podusię i jest fajnie. Ale nie wiem czy chcesz bawić się w takie zmiany, i nie wiem jak takie pomalowane zimują.

Dobra, lecę na spkojnie pooglądać od początku
Atacama pod lasem 00:39, 15 sie 2015

Do góry
Pomysł nr 1, czyli mała rabatka - oczywiście pod wpływem Ogrodowiska:
- hortensja bukietowa Limelight (już jest - moja pierwsza),
- 3 x tuja - aurea nana (nie wiem, czy nie za mało tam miejsca),
- 3 x trawa - rozplenica (a może jeden miskant pod oknem),
- dużo cebulek - ale jednego rodzaju,
- obwódka z bukszpanu.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 14 sie 2015

Do góry
Zawitka
Halinko, masz rację, co nie wytrzyma, przepadnie, trudno non stop się podlewać nie da.

Agata
naprawdę też masz trudno, wielki areał, sama na polu bitwy, dzielnie i tak sobie radzisz, jednak ograniczenia trzeba zrobić, no bo życie to nie tylko ogród, a kosztowny jest, a i zdrowie rujnuje też mnie oko spuchło, normalnie wyglądam śmiesznie, nogi stale pokąsane przez meszki, co zejdzie opuchlizna, znowu jest,zatem masz czas zimą pomyśleć, co i jak zmienić, będę też dumać bo jeśli lata będą takie upalne, będzie powtórka strat ogrodowych.
koniki i runianka są wytrzymałe, nic ich nie podlewam, bo mi wąż nie dojdzie tu

doskonale w upały radzi sobie hortensja pnąca, nigdy nie podlewam, ale brunera juz nie, nawet jak w cieniu

Kondzia
Kasiu, uśmiałam się, już widzę twoją minę na gadanie Rysia

Justyna eee_tam
Czytam, że u wielu osób z grujecznikiem problem, ja go nie mam, niezbyt mi się podoba, zamiast niego mam judaszowiec i ten doskonale znosi suszę, listki zielone aż miło.

Katkak
Kasiu, wymiana na hortkę super mój to bez koralowy Plumosa Aurea.

aga_pe
Brzozy jednak dużo wody potrzebują, klony u mnie jakoś dają radę, ale mają tez lepsze miejscówki.Za to tulipanowiec mam juz złoty i połowa liści na pseudo trawniku

Bogdzia
Tę swoją Laurę na pewno bardzo pilnujesz, toż to skarb. Za rok będą nowe liście, chyba te uschnięte oskubię, brzydko to wygląda, ale jak zacznę skubać, łyso będzie. Cały czas bez deszczu niestety.

bdan
Danusiu, chyba bym roślinki wybrała, są dużo droższe ale masz rację, trudne dylematy, też masz duży ogród.

mala
Agnieszko, widziałaś, jest co robić u mnie, więc nie chcę się zatyrać, zatem coś tam zmienię, teraz i tak taka susza, że nic nie da się. Nawet trawy nowe czekają na sadzenie, bo problem z kopaniem, chyba, że zleję dłużej wodą, coś pomyślę. Planuj dobrze u siebie i ciesz się, ze nie masz na razie niczego za dużo

a to nowe trawy
miskant chiński DRONNING INGRID
ma być bordowy, zobaczymy
http://archiwum.allegro.pl/oferta/rzadko-spotykany-miskant-dronning-ingrid-purpurowy-i4026351493.html

nowe przyrosty idą dołem

Słoneczny ogród słonecznej safikey 11:00, 14 sie 2015

Do góry
safikey napisał(a)
a wokół domku nadal szaleństwo kolorów, oj cudownie jest tak po pracy "zresetować się " w ogrodzie

sporo nowych trawek dosadziłam na rabatach wokół domu: proso shenandoah, proso squaw, miskant beauty Queen i kilka rodzajów rozplenic

świetny relaks, tylko smutkiem napawa brak deszczu

Ale śliczne zdjęcia. co to za trawka na drugim zdjęciu?
Słoneczny ogród słonecznej safikey 10:56, 14 sie 2015

Do góry
a wokół domku nadal szaleństwo kolorów, oj cudownie jest tak po pracy "zresetować się " w ogrodzie

sporo nowych trawek dosadziłam na rabatach wokół domu: proso shenandoah, proso squaw, miskant beauty Queen i kilka rodzajów rozplenic

świetny relaks, tylko smutkiem napawa brak deszczu
Odcienie zieleni 05:51, 14 sie 2015

Do góry
W 1 uważam że tylko trawę .W pozniejszym czasie jeżeli będzie ci za lyso pod trawą możesz coś dosadzic.Wszystko też zalezy jaka to bedzie trawa bo nie wiem jakie tobie sie podobają. Jak dla mnie to pasuje tam miskant ML .
Ogródek Iwony 20:33, 13 sie 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Ależ cudny. Masz może jego jesienne fotki, czy to tegoroczny zakup? Bo nie kojarzę go z wcześniejszych zdjęć.

Też się zakochałam we stipie i mam nadzieję na takie zastipowanie w przyszłym roku.

Ania, siedziałam sobie na tarasie i te kłoski w słońcu zaczęły świecić. Musiałam iść po aparat i je cyknąć .
Wszystko na około w takim wymiarze otacza mnie pierwszy sezon. Cieszę się każdym widokiem.
Miskant jest u mnie od wiosny. Jako jedyny ma na razie kłoski. Stipa pierwszy sezon, warto było ją trzymać na oknie od lutego
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:37, 12 sie 2015

Do góry
butterfly napisał(a)

Na chwasty, przypalone liście, krzywe kijaski i inne takie nie patrzec - ogród wymaga ogarnięcia, na razie zdążylam podlac wszystko

Cudna rabata! Taka spokojna Wogle u Ciebie jest pięknie.
Beatko, ta piękna, olbrzymia trawa piszecie że to ML. A co dokładnie ten skrót oznacza? Miskant? Jaki dokładnie? Możesz proszę napisać

Też tylko podlewam jak wpadnę wieczorem, na resztę prac brak czasu, bo robi się ciemno.
Pozdrawiam

Edit: nie mogę poprawić "wytłuszczenia" , coś nakopałam
Czasem słońce czasem deszcz 10:10, 12 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

witaj Basiu, muszę sprawdzić co u Ciebie
ta trawa to miskant silberfeder- potwór

Kochana, ale piękne zdjęcia pokazujesz - jedno ładniejsze od drugiego trawa śliczności. U Nas zdrowo i cało tylko bardzo tęskno za Mężem wyjechał z pracy w delegację do Moab w Stanach. Trawkę zamawiałaś przez internet? gdybyś miała namiary na sprawdzonego sprzedawcę to proszę prześlij mi
Czasem słońce czasem deszcz 09:53, 12 sie 2015

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Witaj po dłuuugiej przerwie, ale pięknie u Ciebie w ogródeczku rewelacja. Mam pytanie: co to za wysoka trawa przy hortkach rośnie odmiana?

witaj Basiu, muszę sprawdzić co u Ciebie
ta trawa to miskant silberfeder- potwór
Ogródek Iwony 09:05, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tak sobie podlewałam wieczorem ogród i naszła mnie jeszcze jedna koncepcja nasadzeń pod wiśniami: Z tyłu trawa - miskant Klaine Fontanne, potem pas Red Barona i z przodu ptasie łapki.
A w kwadracie zamiast lawendy dać jedną hortensję podsadzoną bordowymi żurawkami. Powtórzyłyby się kolory z sąsiedniej rabaty
a ile Ty masz tam miejsca?
Ogródek Iwony 08:32, 12 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Iwonko jak szeroka jest ta rabata ze śliwkami?
Chcesz dać trzy gatunki traw w prostych liniach?
Ja na przedpłociu mam dwie śliwki, 3 ML i do tego niski żywopłot bukszpanowy a na betonowy płot puściłam bluszcza Na jesień wsadzę cebulowe aby na wiosnę po ścięciu traw coś się działo.
Może u Ciebie pod śliwkami dać taki jeden długi pas ML? Tylko czy masz już gdzieś w ogrodzie ML albo masz miejsce na powtórzenie?

Polinko, tam jest 90 cm od płotu. Między śliwami 220 cm. Podoba mi się u Ciebie Baron z Ice Dance. Ja bym dała ptasie łapki. Mam, mogę go podzielić i się nie rozłazi. Byłyby dwa pasy trawy i punktowo Miskant. Może być Morning Light, ale mam go w szt. 3 na sąsiedniej rabacie, może też być Miskant Kleine Fontanne - mam go właśnie na tej rabacie obecnie, jest zielony i ma białe pędzelki i nie jest za wysoki.

rabatę przytarasową zamiast rysować - wkleiłam.
Czerwona kreska - Baron
jasno zielona - carex ptasie łapki
punkty zielone - Miskant
Caro - Śliwa wiśniowa

W kwadracie posadziłabym hortensję w obwódce z bordowej żurawki.

To jest druga wersja projektu.
Pierwsza wersja jest na str. 888, rabata z lawendą i różami.

Tutaj jeszcze raz przytarasowa, na której rosną 3 miskanty ML, jeżówki i hortensja:

a tu druga strona przytarasowej w kolorach czerwień-bordo:
Ogródek Iwony 22:56, 11 sie 2015

Do góry
Tak sobie podlewałam wieczorem ogród i naszła mnie jeszcze jedna koncepcja nasadzeń pod wiśniami: Z tyłu trawa - miskant Klaine Fontanne, potem pas Red Barona i z przodu ptasie łapki.
A w kwadracie zamiast lawendy dać jedną hortensję podsadzoną bordowymi żurawkami. Powtórzyłyby się kolory z sąsiedniej rabaty
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 11 sie 2015

Do góry
Iwonko w tle zielone listki to przyszły żywopłot grabowy, a do tego posadzony jest miskant Morning Light, ale teraz ma 80cm, więc jeszcze mało widoczny

Gosiu to ja trzymam za słowo i czekam na informacje bo ja jestem, że tak powiem mało zajęty pilnymi sprawami Jedynie 29 w sobotę mam wesele
Ogródek Ewy 18:26, 11 sie 2015

Do góry
Mogłam do Bylinowego jednak nie jechać bo wyszłam ze szkółki chora, dosłownie chora. Ile tam piękna....oczy nie wiedziały gdzie patrzeć.
W sumie na rabatę z różami kupiłam tylko liatrę i przetacznik. Do łapek przykleił mi się miskant ML, dwie jeżówki Aloha i Papallo White.
A że łasa jestem na kolorki to zabrałam ze sobą jeszcze 4 lilie.
Jak wyszło? tak jak zwykle, kupiłam więcej roślin nie planowanych.
A różanka dalej będzie świecić puchami.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 17:47, 11 sie 2015

Do góry
Agcia napisał(a)
Ta pierwsza to ostnica cieniutka a ta druga miskant 'morning light'

Właśnie dziś kupiłam miskanta ML ale on chyba będzie jednak zbyt duży na moją rabatkę.
Właśnie trawki o pokroju ostnicy (z marnym skutkiem) dziś szukałam ;(
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 17:18, 11 sie 2015

Do góry
Ta pierwsza to ostnica cieniutka a ta druga miskant 'morning light'
Ogródek Iwony 15:49, 11 sie 2015

Do góry
może jednak ten mniejszy miskant dać który masz?
jak podzielisz wyjdą Ci 4, można dać wszystkie: na początku, w środku i na końcu śliwek
pozostałe miskanty są duże, potfory
a tam dość wąsko
musisz to przemyśleć
Ogródek Iwony 15:29, 11 sie 2015

Do góry
Małgoś, mam lawendę w innym miejscu - 12 sztuk, ale tam słabo rośnie, dlatego kombinuję nad kostką bukszpanową z lawendą.
Może faktycznie zrobić tą rabatę biało-fioletową?
Białe floksy - pomysł mi się podoba
O róży możesz poczytać tutaj:
Kronprinsesse Mary
Wąchałam ją, cudownie pachnie I bardzo ładna
Pośrodku pomiędzy drzewkami - to dobry pomysł
I powtórzenie. Podoba mi się.
W takim razie pomyślę o skompletowaniu roślinek Dzięki
1. róża Kronprinsesse Mary
2. bodziszki niebieskie
3. szałwia Caradonna
4. floksy białe
5. odętka biała
6. miskant Variegatus albo Zebrinus fontannowy, raczej Klaine Fontann- mam
7. jeżówki, raczej białe, kremowe ...
8. przymiotno w nogi drzewek
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:33, 11 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Na pewno będę ujednolicać żurawki oraz dzielić miskanty adagio i wsadzać pomiędzy hortensjami, teraz są tylko w dwóch miejscach.

ale fajny ten miskant, nie znalam go, wlasnie taki niezbyt wysoki by mi sie przydał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies