Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 09:41, 25 sie 2015

Olga, rabata bylinowa, to trudny temat. Wcale nie wiem, czy potrafię sobie tak do końca z nią poradzić. Masz rację, byliny kwitną przez pewien czas, fotki z inspiracjami są robione w najlepszym momencie tej rabaty. Przecież nikt nie będzie fotografował zieleniny
Taka rabata byłą moją inspiracją:
https://www.pinterest.com/pin/529876712384077488/
Tymczasem krokosmia nie zakwitła,
liliowce kwitły słabo,
kanny (pacioreczniki) zmarzły, dalie też - musiałam kupować nowe
zachwyciły mnie trytomy od Małej Mi, rudbekia, maki, cynie czerwone i łubin. Ale to było miesiąc temu. Teraz zdobią nachyłki, dalie i liście kanny, którą dosadziłam później.
Iwk4 09:47, 25 sie 2015

Witaj Bożenko.
Mam w ogrodzie Limlight, Little Lime, Vanilia Fraise i kilka NN
Każda jest inna, każda zachwyca swoją urodą. Teraz bym chciała kupić Polar Bear na rabatę przy śliwach wiśniowych.
Mówisz, ze będzie padać? Oby ...
Ogród potrzebuje deszczu
Co do wielkości kwiatów - sprawdza się stwierdzenie, ze im więcej wody dostarczymy hortensjom, tym mają większe kwiaty. Doświadczalnie to potwierdzam

polinka 10:05, 25 sie 2015

Iwonko, przesadzałam ML w najgorsze upały i dają radę. Leję im codziennie dużą dawkę wody i odpukać mają się dobrze Oczywiście nie namawiam do złego

U Ciebie te ptasie łapki naprawdę wyglądają na biało-zielone...u mnie żółty jest aż nadto widoczny na nich. Muszę jeszcze dokładny wywiad zrobić tu i tam

Życzę deszczu, u mnie już popaduje od rana
Iwk4 10:24, 25 sie 2015

Studium przypadku dla Polinki - carex ptasie łapki "Variegata" - :
tutaj można o niej znaleźć wszelkie informacje:
http://ogrodypetrusa.pl/wp/turzyca-ptasie-lapki-variegata/
U mnie wygląda tak:

Jedyne żółte przebarwienia na pojedynczych źdźbłach wynikają z przypalenia i starzenia trawki
Wystawa wschodnia, słońce do 14.00, podłoże piaszczysto-torfowe.
Iwk4 10:25, 25 sie 2015

Dla porównania koloru Miskant ML:

i biało-zielona hosta:

Iwk4 10:25, 25 sie 2015

I całe zestawienie razem:
Po kolei ptasie łapki, Ml, hosta:

Pamiętam, jak jesienią w szkółce kupowałam, były dwa odcienie. Te z żółtym też. Te białe podobały mi się bardziej. Jeśli jednak moje nie są ptasie, to co ja mam? Wtedy nie wiem, ale tobie by one pasowały
polinka 10:41, 25 sie 2015

Iwonko,wróciłam Dzięki za całe studium! Trawka jest idealna, dokładnie biało-zielona z cieńkimi żdzbłami-taka jaką mi potrzeba! Będę szukać po szkółkach ptasich łapek i wtedy naocznie zobaczę. Myślałam o internetowych zakupach ale różnie mogę trafić...
O właśnie sobie przypomniałam o Tomku! Idę do niego napisać-może On wyjaśni
Iwk4 10:46, 25 sie 2015

To ja idę za tobą szukać Tomka.
Nie wiem, gdzie jest jego wątek, ale znajdę
10:48, 25 sie 2015
Iwonko dla Ciebie poranna kawa a właściwie to południowa Słodkości nigdy za dużo a kalorie zgubimy..zimą

Chociaż dużo u mnie wszelkiej maści poidełek to z ciurkadełkiem muszę tak wykombinować by psinka jak i ptaszki miały z niego użytek i łatwe dojście
Moje carexy ptasie łapki popalone od słońca..nie wyglądają ze ciekawie i zastanawiam się nad ich przeniesieniem bardziej w cieniste miejsce,u mnie rosną na patelni,nie służy im absolutnie Chyba,że moje to nie ptasie łapki..
10:50, 25 sie 2015
Czy ptasie łapki puszczają małe odrosty dookoła macierzystej kępy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies