Witam wszystkich!
Nawet nie wiecie jak się cieszę, że znalazłam ogrodowisko!

Postanowiłam do Was napisać w związku z pytaniami dot. ogrodu.
1/ W tym roku posadziłam część roślin w swoim ogrodzie. Jeszcze kilka miesięcy przód domu wyglądał tak:
Teraz, gdy wszystko urosło w ciągu lata jest tak:
Po drugiej stronie, przy bramie posadziłam hosty. Niestety nie wiem czemu byłam przekonana, że nie ma tam za dużo słońca (kierunek północ). Efekt jest taki, że hosty zamiast być stalowo zielone są żółte ponieważ jest tam duże nasłonecznienie:
Wiem, że na pewno będę musiała przesadzić je. Przed ogrodzeniem, jak widzicie jest jałowiec płożący, który ma urosnąć z czasem nawet ok 1m w górę i w szerz. Jego kolor to srebrno zielony.
Kolejnym problemem jest brama, która odsuwa się akurat w stronę rabaty, dlatego obawiam się, że w obliczu śniegu będę musiała odgarniać stamtąd śnieg, aby brama mogła się bez problemu otwierać.
Teraz przechodzę do meritum!

Na początku wpadłam na pomysł, aby zasadzić kępki ostnicy mocnej pony tail i pod nią posadzić wrzosy na zmianę z zieloną kostrzewą. Niestety, wyczytałam że pony tail jest tylko i wyłącznie rośliną jednoroczną, co mnie trochę zniechęciło. Kolejnym pomysłem byłoby zasadzenie red barona w jednej linii i pod nim kostrzewę zieloną, jednak nie wiem czy na skutek odśnieżania czy ta trawa by się nie połamała. Czy może macie jakieś pomysły, aby zrobić jakąś małą rabatę, która by nawiązywała do wcześniejszych nasadzeń, ale żeby nie były to wysokie rośliny? Czy ktoś może już robił rabatę wrzosowo-trawiastą?
2/ Mam również kilka pytań dot. pielęgnacji młodego ogrodu.
Jak widzicie mam w jednym rogu ukończonej rabaty (1 zdjęcie) małe bukszpany. Czy warto je na wiosnę u góry przyciąć, aby bardziej się rozgałęziły? Czytałam w Internecie, że młody bukszpan powinno się dużo ciąć zarówno na jesień, jak i wiosnę jednak obawiam się czy to nie osłabi rośliny & czy ktoś zwyczajnie nie pomylił się pisząc o jesieni?
Czy trawy takie jak: rozplenica japońska, kostrzewa siwa, miskant zebrinus, trawa pampasowa, czy ta słomkowa trawa ze zdjęć należy okrywać na zimę? Jeśli chodzi o pielęgnacje traw rozumiem, że wszystkie z wymienionych traw na wiosnę trzeba przyciąć. Jednak, czy są jakieś odmienne techniki obcinania traw, czy należy to zrobić tuż nad ziemią, czy zostawić z 20cm? Co z nawożeniem?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w powyższych zagadnieniach

Pozdrawiam!