Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 10:06, 01 cze 2016

Do góry
po deszczu zbawiennym...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:58, 01 cze 2016

Do góry
malgol napisał(a)

Pomyślałam jeszcze, że może zwiększyć ilość hortensji za plecami piórkówki ,które na rabatce po prawej stronie już masz a także dołożyć na przodzie trochę lawendy? Posadż też te tawułki, które wiosna rozświetlą rabatę a dobrze wygladaja i z lawendą i z trawami .Hmm, Danusia zawsze doradza konsekwencje w wyborze gatunków i żeby nie za dużo ich było...

Dzięki Malgol za odpowiedź

zrobiłam małą konfigurację w photoshopie

objasnie obrazka
nr 1 tawuła golden princess x 3-4 sztuki (mam 4 sztuki)
nr 2 Kłosówka miękka jackdaws cream (mam 5 sztk)
nr 3 hortnesje
nr 4 piótrkówka ( mam 6 sztk)

Zrobię jak piszesz. Tylko teraz zastanawiam się czy te piotrkówki zrobić z prawej strony przy lawendzie ? Jakie hortensje proponujesz? obok rosną białe phantom i silver dollar, myslę, ze jakieś mniejsze tylko czy białe, ja się skłaniam ku białym ewentualnie limelight, tylko czy dadza radę na pełnym słońcu?

Jeszcze tak myślę, czy by nie zmienić miejsc czyli tawułka golden princess + kłosówka z prawej strony, a piotrówka z lewej, wtedy mogłabym z 2 piotrkówki poprowadzic po łuku na ta szerszą częśc rabaty z lewej i pomiędzy nimi posadzić jabłon rajską.

Dochodzę do wniosku, ze ta jabłoń chyba tam nie pasuje.

Co sądzisz/ sądzicie o mojej konfiguracji? która lepsza? Czy w tej czranej część na obrazku posadzić jeszcze coś zimozielonego typu bukszpan, kulki itp. Nie wiem gdzie posadzić te tawulki. Muszę chyba z nimi wejśc już na część dla iglaków.

Sumując mam do dyspozycji

2x tawuła biała
6x piotrkówka
4x tawuła golden princess
5x Kłosówka miękka jackdaws cream
3x żurawka fire alarm
duża kula bukszpanu (80cm)
mała kulka bukszpanu (30cm)
3x hokenhloa aureola

oczywiscie wszystiego nei musze od razy wykorzystać, bo rabata jeszcze się ciagnie,
Blyxa i elipsa 09:54, 01 cze 2016

Do góry
Jagoda kamczacka tuż, tuż

Gdyby ktoś dumał nad żywopłotem liściastym w części niereprezentacyjnej to kamczacka jest warta rozważenia. Dobrze znosi przycinanie (a tnę regularnie, bo włazi na wszystko dookoła), jest gęsta, szybko ma liście, szybko rośnie i ma masę owoców. Myśle, ze jak zrobię drugi warzywniak (a w zasadzie owocniak ) to własnie jagodą kamczacką odgrodzę się od sąsiadów.

Agrest mimo niesprzyjających warunków (biedak rośnie między malinami) dzielnie stara się owocować

Ogród tworzony z pasją 09:52, 01 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Piwonie królują Już pisałam u Halinki - Zawitki, uwielbiam ich zapach. Mogłabym leżeć pod krzaczkiem caaaaały dzień
Wszystkiego najlepszego z okazji dzisiejszego święta

Oo bardzo dziękuję.

U mnie niestety piwonie odchodzą na drugi plan, teraz kwitną trawy, pecherznice i szaławie.
Zielonym do góry... :) 09:51, 01 cze 2016

Do góry
penstemon- jakoś tak fajnie brzmi.

U mnie tez na tapecie egzamin na koniec podstawówki. Troszkę mu gorzej poszło z polaka- 70 %, pewnie błędów nasadził, ale matma i anglik 95 %.
Nie jest źle.
Pasek też będzie, cieszę się.

zdjęcie przedogródka smakowite- zapowiada busz. Super.
Dla Ciebie mój penstemon z irysami i chabrami- jeszcze nie kwitnie

Blyxa i elipsa 09:48, 01 cze 2016

Do góry
Zakątek z żurawkami. Do tej pory miałam tam kamienie i wszystko rosło słabo. Na wiosnę wymieniłam na korę. Żurawki strasznie oberwały - bo nie dość, że musiałam ogołocić korzenie (poprzerastały między kamieniami - masakra) to w czasie robót przyszedł przymrozek i te odsłonięte korzenie przymroził. Myślałam, ze część padnie - odbiły wszystkie (choć ze dwie na razie ledwie, ledwie) i może nie kwitną tak obficie jak zwykle, ale i tak bardziej niż oczekiwałam

A teraz gospodarczo (azalie nie dopisały - normalnie nie ma co pokazać )

Jeżyna Cudna jest. Gdzieś czytałam, ze panny młode biorą jej gałązki zamiast bukietu ślubnego. Sama bym wzięła

ROzsadę dostałam od mamy w prezencie, wsadziłam do doniczek - czas do gruntu.
Ogród tworzony z pasją 09:45, 01 cze 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Karolu piękna ta piwonia a sad jaki równiutki pięknie

Wielkie dzięki. Wstawię fotki owoców, już zaczynają ładnie rosnąć.

W tym roku będzie bardzo dużo śliwek i czeresni. Winogron tez trzyma fason.
Lifting starego ogródka 09:42, 01 cze 2016

Do góry
Krzewuszka na pniu. Do zeszłego roku rosła za wielkim jałowcem (albo tują) nigdy nie cięta i jest trochę dziwna teraz W zeszłym roku wywaliliśmy jej przydużą towarzyszkę i trochę ją przycięłam. Podwiązaliśmy do palika, bo na dodatek strasznie krzywo rosła, nazywaliśmy ją zresztą "krzywuszka" W tym roku jak przekwitnie muszę chyba odważniej się do niej zabrać z sekatorem... Ale lubię ją mimo wszystko. Akurat zaczyna kwitnąć jak azalie już wymiękają Niedawno do towarzystwa dostała żurawki lime marmalade. Chyba im dobrze razem, bo całe towarzystwo kwitnie intensywnie

Limki rosną w oczach, lawenda zresztą też...

A patrzcie, jakiego dziwoląga mam z hakone... W zeszłym roku zamówiłam 3 sadzonki all gold. Jedna niemal od razu po posadzeniu padła, miała może ze 3 źdźbła, dwie pozostałe jakoś dały radę, ale zobaczcie, jaki cudak ta jedna:
Blyxa i elipsa 09:41, 01 cze 2016

Do góry
Dziś wkleję zdjęcia już z swojego podwórka

Biały Rh - posadzony między berberysem a lawendą. Podsypywany nawozem tylko ciut ciut, bo sąsiedzi nie lubią - ma piękne zdrowe liście i zawsze ładnie kwitnie. Jak dla mnie niewytłumaczalne

Na forum w różnych wątkach widziałam, że części osób rh nie dopisały. U mnie w tym roku nie zakwitło 20 białych azalii japońskich. Wszystkie miały przemarznięte pąki Znalazłam może ze 4-5 kwiatków na te wszystkie krzaczki.

Za to rosnąca między nimi fireball była przepiękna

Czerwone azalie japońskie pięknie dopisały choć na raty. Jedne kończyły kwitnienie, zaczynały kolejne A rosną obok siebie...

Nasz przydomowy ogródek 09:31, 01 cze 2016

Do góry
Basiu faktycznie nie na darmo nadali jej takie imię. Po posadzeniu długo trwała aklimatyzacja ale teraz ruszyła. Martwi mnie że nie widać posadzonych w tamtym roku miskantów Morning Light. Muszę sprawdzić co w ziemi piszczy.

Asiu - dziś rano zauważyłem, ze ten kogucik wyjada ślimaki z muszelek bo są puste. Miłego dnia również a u nas zapowiada się kolejny upalny dzień. Na jutro wróżą opady.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:26, 01 cze 2016

Do góry
taki oto poranek nie patrzymy na chwasty to czesc pozostawiona sama sobie
Coś jeszcze, coś więcej... 09:24, 01 cze 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Cudowne połączenie
Moje początki- i brak doświadczenia :) 09:24, 01 cze 2016

Do góry
Matylda napisał(a)

Bardzo ładne donice doczytałam że robione z desek na podbitkę a jakie wymiary maja donice?
Tu ma być ogród :) 09:21, 01 cze 2016

Do góry
Zostawiam pachnącego jaśminowca i ostróżkę i lecę w ogród, tzn w chwasty

A skoro jesteśmy przy bieli, to jeszcze biała szałwia - dała czadu, więc warto ją pokazać

I jeszcze ostatnie moje czosnki - Atropurpureum, właśnie zaczyna kwitnąć, kolor świetny się zapowiada

Malutki pod lasem 09:20, 01 cze 2016

Do góry
Regularnie odwiedzam Cię Aniu tylko ostatnio nigdzie śladu nie zostawiałam, bo zarobiona po pachy jestem. Kurcze, co jest z tą pogodą. Ja od ostatnich opadów deszczu zdążyłam kolejną suszę przerobić i znowu tance szamańskie z prośbą o deszcz wyczyniałam. No i wreszcie popadało późnym wieczorem tak porządnie. W niedzielę posiałam trawę na kolejnym kawałku terenu i też zastanawiałam się czy przypadkiem nie będzie tak jak u Ciebie, ale na szczęście tym razem wszystko ok. Mam nadzieję, że już się u Ciebie uspokoiło i szybko ogarniesz szkody.
Zajrzałam sobie do zdjęcia sprzed roku. Kolosalna różnica. Potężny kawał roboty za Tobą. Ogarnęłaś cały przedogródek na tip top. Nawet pergola, róże, wszystko jak z Twojej głowy.
AnnaCh napisał(a)
Zrobiłam so bie fotkę mojego przedogródka. Mam nadzieję, że ostatni raz na to patrzę, od jutra już jakieś małe prace się zaczną A fotka potrzebna, bo później zapomnę jak tam było i nie uwierzę jak nie zobaczę

A ma być tak, nie śmiejcie się tylko z rysunku

Nie wiem czym obsadzić pergolę. Chyba dam bluszcz z różami, bo róże ładne, a bluszcz będzie też zimą

No widzisz? Co tam jedno malutkie niepowodzenie, gdy tak spektakularne zmiany w niecałe 2 (3?)miesiące zaszły.
Wilcza Góra 09:18, 01 cze 2016

Do góry
wczoraj wieczorem pożegnałam MAJ

dziś rano przywitałam CZERWIEC

sama nie wiem, który miesiąc kocham bardziej ...
Ukojenie 09:16, 01 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Hmmm, a ja uszczykuję.
Zoja, ale jak wyciągniesz to się rozrastają?

Zdjecia z zeszlego roku:

Czerwiec2015

15Sierpien2015

Obskubywalam tylko zaschniete kwiatki.
Podmiejski ogródek 09:10, 01 cze 2016

Do góry
Alis, Aniu - dziękuję za wizytę i zapraszam częściej

Toszko - wiem, że strzyżenie buksów mi nie wychodzi. Przydałby się taki sprytny patent jak Twój pomocnik do strzyżenia stożków. Muszę zajrzeć do wątku o topiarach, ale na razie ciągle nadrabiam wątki w "projektowaniu".

Z tą rabatą jest problem, przyznaję:
po pierwsze - buksy rosną w głupiej odległości od siebie, a przesadzić już nie bardzo mogę, bo są stare a w ziemi zostały jeszcze korzenie po świerku.
Nawet jeśli dodam tego stożka i trzecią, małą kulkę, to nadal wygląda to średnio:

za małe dałam opisy:
z prawej strony ma być stożek i największa kulka podsadzona kocimiętkami
z lewej strony - średnia i mała kulka (ta mała w miejscu rozchodnika)podsadzone lawendą
pomiędzy nimi - rozchodniki, rogownica i jukka jako akcent (tylko muszę znaleźć ładniejszy egzemplarz niż ten, co mi się na zdjęciu pokłada)

drugi problem jest taki, że z tej perspektywy rabata rzadko jest oglądana. najczęściej patrzymy na nią z tarasu, czyli kompletnie z boku.
Ogród pod Borem 09:10, 01 cze 2016

Do góry
A teraz dział zagadka Co to jest??

Kupiłam trawkę i nie wiem co to jest, a to drugie wysiało mi się i tez nie wiem co to

Czy to jeżówki?

A to werbena?? chyba nie.
Ogród Ani :) 09:08, 01 cze 2016

Do góry
Wypasione okazy teraz będą się wypasały pod Twoim opiekuńczym i bacznym okiem. Już Ty im nie dasz pójść samopas. Jak sobie ostatnio wróciłam do zdjęć Twojego ogrodu sprzed roku, to widzę jak prężnie ruszyłaś z organizacją w tym roku. Świetne kroki, przemyślane decyzje, konkretne działania. Ja się tego nigdy nie nauczę, ale fajnie popatrzeć na zorganizowany team Twój z Twoim eMŻem. Gdy czytam o waszych poczynaniach to tak mi chłopa brak, że szok! A ja wszystko muszę sama
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies