Dziękuję byłam dzisiaj w ogrodzie pokazowym jednej z naszych szkółek. Rośnie tam Satomi akurat w fazie kwitnienia. Cudo ale to "potwór" - moze nie tak wysoki jak rozłożysty. Obok niego Milky Way - Satomi go jednak urodą przewyższa. Byly tez do kupienia mlode drzewka - krzewy raczej - w kwiatach. Wysokości ok 1,70. Wygladaly jak Milky Way ale nie bylo napisanej odmiany a tyle bylo kupujących ze trudno bylo znalezc kogos by zapytać. Pozdrawiam
Bożenko podpowiedz proszę mając w ogrodzie od lewej strony idąc pierisa debutante, hortensję ogrodową niebieską i piwonię krzewiastą żółtą. Wszystko w odstępach ok. 2 m, to gdzie posadzić rododendrona? pośrodku czy raczej dalej na prawo? Pomiędzy tym co mam chciałabym śliwki szczepione, albo może ten wiąz ....
U mnie w okolicy dereni z ozdobnymi przykwiatkami jak na lekarstwo. Widziałam wiosną duży egzemplarz jak ten Twój przedostatni, ale nie miał nawet śladu po kwitnieniu, a cena jak piszesz zabójcza. Nic to nie będę dalej walczyć, wystarczy mi elegantissimus a te nowe może kiedyś zakwitną? Podziwiać je będę u Ciebie
Wreszcie mogę troche polatać po Ogrodowisku, dom ogarnięty, ogródek podlany - raczej jeszcze w trakcie( trochę tak na wszelki wypadek bo w tygodniu nie mam za dużo wolnego czasu ) ale i tak mam na razie dobrze bo tylko przestawiam zraszacz, jak się pojawią kwiaty hortensji zmieniam sposób podlewania na bardziej pracochłonny.
Oczywiście nie wytrzymałam i trochę fotek w tym czasie pstryknęłam
Hortensja pnąca wymaga sporo miejsca, to duże pnącze, zdrewniałe pędy mało podatne. Świetnie wspina się, samodzielnie, po murach , trochę gorzej radzi sobie na kratkach i wymaga wtedy podwiązywania