Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

alis 13:03, 05 cze 2016

bozga napisał(a)

Bożenko, u Ciebie w ogrodzie jak w bajce, taki zaczarowany ogród
anna_g 13:04, 05 cze 2016

Dziękuję byłam dzisiaj w ogrodzie pokazowym jednej z naszych szkółek. Rośnie tam Satomi akurat w fazie kwitnienia. Cudo ale to "potwór" - moze nie tak wysoki jak rozłożysty. Obok niego Milky Way - Satomi go jednak urodą przewyższa. Byly tez do kupienia mlode drzewka - krzewy raczej - w kwiatach. Wysokości ok 1,70. Wygladaly jak Milky Way ale nie bylo napisanej odmiany a tyle bylo kupujących ze trudno bylo znalezc kogos by zapytać. Pozdrawiam
Jana 13:27, 05 cze 2016

Bożenko cudnie co to za odmiana hortensji na ostatnich zdjęciach, pnąca? Czy pnąca zajmuje dużo miejsca?
Elka 16:09, 05 cze 2016

Bożenko podpowiedz proszę mając w ogrodzie od lewej strony idąc pierisa debutante, hortensję ogrodową niebieską i piwonię krzewiastą żółtą. Wszystko w odstępach ok. 2 m, to gdzie posadzić rododendrona? pośrodku czy raczej dalej na prawo? Pomiędzy tym co mam chciałabym śliwki szczepione, albo może ten wiąz ....
Gosiek33 16:25, 05 cze 2016

Piękne zmiany ale jakie pracochłonne. Przesadzałaś w kamyczkach, czy nasypałaś je po przesadzeniu?

Walczyłam dziś z moimi kamykami w imperacie cylindrica - nigdy więcej takiego połączenia
Gosiek33 16:37, 05 cze 2016

bozga napisał(a)
Derenie to droga kolekcja, za jakość i wielkość krzewu ( drzewka)się płaci. Początkowo rosną bardzo wolno i im mniejsze tym bardziej podatne na przemarzanie. Po różnych przygodach z tą grupą roślin jedno jest pewne- zawsze kupujemy okaz, który nosi ślady kwitnienia ! W innym przypadku możemy poczekać sobie kilka lat na kwiaty.

Co do odmian, które bym poleciła to ( wg kolejności na fotkach)
Weisse Fountain, Teutonia, China Girl i Snow Flurry
Mają piękny pokrój i bardzo długo kwitną, do tej chwili każda z tych odmian cieszy jeszcze oczy

Milky Way bardzo popularny w szkółkach, ładny krzew ale delikatne podsadki trochę giną wizualnie przy bardzo ażurowym pokroju, z bliska jest piękny, z daleka juz niekoniecznie

widziałaś tego mojego nowego? https://www.ogrodowisko.pl/watek/5594-ogrod-do-odnowy?page=18 usiłuję go zidentyfikować i według liści jest nadzieja, że to dereń kousa 'Satomi' ale czy on w ogóle zakwitnie, by się przekonać?

U mnie w okolicy dereni z ozdobnymi przykwiatkami jak na lekarstwo. Widziałam wiosną duży egzemplarz jak ten Twój przedostatni, ale nie miał nawet śladu po kwitnieniu, a cena jak piszesz zabójcza. Nic to nie będę dalej walczyć, wystarczy mi elegantissimus a te nowe może kiedyś zakwitną? Podziwiać je będę u Ciebie
bozga 21:40, 05 cze 2016

Wreszcie mogę troche polatać po Ogrodowisku, dom ogarnięty, ogródek podlany - raczej jeszcze w trakcie( trochę tak na wszelki wypadek bo w tygodniu nie mam za dużo wolnego czasu ) ale i tak mam na razie dobrze bo tylko przestawiam zraszacz, jak się pojawią kwiaty hortensji zmieniam sposób podlewania na bardziej pracochłonny.
Oczywiście nie wytrzymałam i trochę fotek w tym czasie pstryknęłam

Hortensja pnąca wymaga sporo miejsca, to duże pnącze, zdrewniałe pędy mało podatne. Świetnie wspina się, samodzielnie, po murach , trochę gorzej radzi sobie na kratkach i wymaga wtedy podwiązywania

Flower1 21:44, 05 cze 2016

bozga napisał(a)
Wreszcie mogę troche polatać po Ogrodowisku, dom ogarnięty, ogródek podlany - raczej jeszcze w trakcie( trochę tak na wszelki wypadek bo w tygodniu nie mam za dużo wolnego czasu ) ale i tak mam na razie dobrze bo tylko przestawiam zraszacz, jak się pojawią kwiaty hortensji zmieniam sposób podlewania na bardziej pracochłonny.
Oczywiście nie wytrzymałam i trochę fotek w tym czasie pstryknęłam

Hortensja pnąca wymaga sporo miejsca, to duże pnącze, zdrewniałe pędy mało podatne. Świetnie wspina się, samodzielnie, po murach , trochę gorzej radzi sobie na kratkach i wymaga wtedy podwiązywania

Cudna ta pnaca hortensja.
bozga 21:52, 05 cze 2016

Tak wygląda przynajmniej częściowo zmoczony ogródek

Iwk4 21:54, 05 cze 2016

Bożenko, piszesz o dokarmianiu hortensji. Jak często , czym i w jaki sposób dokarmiasz swoje hortki?