Kochani - ledwie żyję. Posadziłem te bukszpany. Jest jeden problem - SĄ OKROPNE!!!! Przysłali je w ogóle bez ziemi, wysuszone, małe, przymarznięte - zamiast obwódki mam straszydło koło domu Jak przytnę te przemarznięte części to zostaną może 5 cm-owe sadzonki, które nawet wątpię, czy się przyjmą... Jest tak zły jak nie wiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jutro do niego zadzwonię i go "pozdrowię" - ciekawe jaka będzie odpowiedź.
A z miłej części dnia jest ta wiadomość, że byłem w ogrodzie Alinak - jeju jak tam jest przepięknie - mam dużo zdjęć. Alinka jest przemiłą osobą - miło nam sie gadało. No i jak obficie zostałem obdarowany - pół angielskiej tymi roślinami obsadzę!!!
Witajcie ! Sebek dzięki za odpowiedź. Ogólnie to jednym słowem "MOGIŁa". Przesadziłem chyba z tym trawnikiem, albo coś zrobiłem źle. Jakieś żółte plamy pod krzewami, jakiś taki rzadki ten trawnik , nie wiem co robić kurczę. Już nawet teraz zacząłem podlewać ten trawnik , ale to nic nie daje a żółte miejsca się nie zielenią. Może jeszcze poczekać trochę? Widzę sporo postępy w regeneracji trawnika, ale w zeszłym roku o tej porze to już miałem za sobą dwa koszenia i już było porządnie, a teraz w sobotę dwie działki skosiłem dwoma koszami trawy, a normalnie jest ich około 6 nawet 7. Mam to rozumieć, że póki co trawa jest rzadka i dopiero się zagęści ? Pozdrawiam.
Martek,Sebek ,Anie ,Karolina ,Bogdzia dzieki za odwiedziny i rady .Narzędzia polecam Serbów nie będę podsypywać .Tablica z szanuj zieleń to dla Hira aby nie deptał roslin i nie posikiwał Fundamenty sie kopią a ja w pracy
witam. jak mi doradził Sebek posadze pomiędzy te kulki cisy na pniu
tylko z tego co wyczytałem cisy lubią ziemie wapienną a te kulaski kwaśną i jak mam to rozwiązać na takiej małej pzestrzeni? jakieś zagody zrobić?
Jakim samochodem będzie jechał ten kolega z pracy? To powiem Ci czy masz szansę zabrać te 55 szt.
VW caddy max
no to jak umie pakować jak mój M. to wejdą, tylko one mają bardzo dużą bryłę korzeniową i powiedz mu, że siądzie na 100% i to sporo. Fajnie, nie będziesz żałowała...są ładne naprawdę. Na 1 m wchodzi tak jak pisał Sebek 3.
justi to fakt wyglądają jak z epoki lodowcowej Są naprawdę urocze i bardzo ciekawskie
Bogdzia no mam nadzieję, że ogród będzie piękniał a to że pracy dużo to dobrze - my lubimy się zmęczyć i mieć potem frajdę, że sami coś zrobiliśmy Non stop wyznaczamy sobie nowe cele - jak tylko coś skończymy ani minuty przerwy i nowe zadanie hahaha A że kończymy cały czas dom to zadań mamy całą listę
Sebek dzięki za życzenia
Ja przez ostatnie tygodnie miałam doła ogrodowego W zasadzie to chyba przez to, że wogóle miałam doła haha Ale na szczęście mi minęło
Męczy mnie okrutnie front domu O ile wkoło domu jest zielono to sam przód to masakra - w zeszłym roku wkopywaliśmy szambo i niestety część trawnika została przysypana ziemią z wykopu. W tamtym tygodniu przyjechała rodzinka i rozgarneliśmy teren wkoło szamba i go wyrównaliśmy - bardzo się cieszę, że to zostało zrobione ale teraz chciałabym to jakoś zapełnić roślinkami i mam do Was prośbę Napewno znacie jakieś magiczne sztuczki aby niedużym kosztem ogarnąć ten teren. Za 3 tygodnie córka idzie do Komunii i przyjęcie robimy w domu i na wstępie przed domem takie pobojowisko - może jakimiś jednorocznymi to obsadzić ? - tak żeby było ładnie, kolorowo. To ma być tak na chwilę - w międzyczasie będę próbowała zrobić projekt na te rabatki z przodu domu ale ze względów finansowych w tej chwili napewno nie uda mi się ich obsadzić docelowymi roślinami. Jak myślicie? Bo Wy się lepiej znacie poradźcie coś
Porobiłam dzisiaj rano trochę zdjęć ale oczywiście kabel od aparatu mi wcięło haha jak znajdę to powrzucam Jest już u nas ładnie zielono w sobotę M. skosił trawnik i od razu tak "czysto" się zrobiło Borówki wkońcu ruszyły i tylko jedna wygląda na "padniętą" ale jej jeszcze nie ruszam może ożyje Jagody kamczackie choć malutkie kwitną jak oszalałe Winogrona suche patyczki ale one chyba trochę później ruszają? Czy już powinny dawać oznaki życia? Kiwi też już ma listki ale nie wszystkie roślinki - mam nadzieję, że pozostałe jeszcze po prostu śpią
Ruszyła też akebia pięciolistkowa i nawet wraz z listkami pączki kwiatowe się pojawiły Maleństwo to to jeszcze dlatego tym bardziej te kwiatki tak cieszą
Haniu idę zaraz "orać" pod te truskawki wzdłuż płotu o które Cię pytałam czy mogę posadzić pod winogronem Jak się znajdzie kabel to wrzucę zdjęcia przed i po
Pozdrawiam wszystkich serdecznie - piękny dzień się dzisiaj szykuje
Karmnik będzie fajny - nie sadź zby gęsto, bo on szybko rośnie i sobie podzielisz Musi być też co jakiś czas odmładzany, bo kępki się starzeją i robi się taki wklęsły do środka. Aha - i są dwa kolory - jeden koloru tojeści rozesłanej i drugi mocno zielony - jak chcesz to Ci prześlę
Cudne te wiśnie - a pod bonsaiem co w końcu będzie? Nawet przy nim nie byłem - ale widziałem - śliczny jest
Wrzośce wypadły ..... co do nasadzeń to pomyślałam sobie o takiej tyci tyci roślince zielonej chyba to jest trawa lub rozchodnik ale jeszcze nie znam nazwy .... Tworzy takie maleńkie poduchy .... A chciałabym to posadzić zaraz przy drzewku i poprowadzić nieregularny kształt (rzeczki ) od kamienia w którąś stronę krawężnika i tyle
Karmnik ościsty? A może zawciąg nadmorski? Ja plauję te dwie na żwirku na skarpie też
Mówisz masz Dzięki Ania .... szukałam tej nazwy u Marzenki w ogrodzie bo wiem , że robiła zakupy tej rośliny ..... U mnie będzie karmnik ościsty ...... buziole
Cudne te wiśnie - a pod bonsaiem co w końcu będzie? Nawet przy nim nie byłem - ale widziałem - śliczny jest
Wrzośce wypadły ..... co do nasadzeń to pomyślałam sobie o takiej tyci tyci roślince zielonej chyba to jest trawa lub rozchodnik ale jeszcze nie znam nazwy .... Tworzy takie maleńkie poduchy .... A chciałabym to posadzić zaraz przy drzewku i poprowadzić nieregularny kształt (rzeczki ) od kamienia w którąś stronę krawężnika i tyle
Karmnik ościsty? A może zawciąg nadmorski? Ja plauję te dwie na żwirku na skarpie też