Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:37, 12 sie 2015

Do góry
butterfly napisał(a)

Na chwasty, przypalone liście, krzywe kijaski i inne takie nie patrzec - ogród wymaga ogarnięcia, na razie zdążylam podlac wszystko

Cudna rabata! Taka spokojna Wogle u Ciebie jest pięknie.
Beatko, ta piękna, olbrzymia trawa piszecie że to ML. A co dokładnie ten skrót oznacza? Miskant? Jaki dokładnie? Możesz proszę napisać

Też tylko podlewam jak wpadnę wieczorem, na resztę prac brak czasu, bo robi się ciemno.
Pozdrawiam

Edit: nie mogę poprawić "wytłuszczenia" , coś nakopałam
Czasem słońce czasem deszcz 10:10, 12 sie 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

witaj Basiu, muszę sprawdzić co u Ciebie
ta trawa to miskant silberfeder- potwór

Kochana, ale piękne zdjęcia pokazujesz - jedno ładniejsze od drugiego trawa śliczności. U Nas zdrowo i cało tylko bardzo tęskno za Mężem wyjechał z pracy w delegację do Moab w Stanach. Trawkę zamawiałaś przez internet? gdybyś miała namiary na sprawdzonego sprzedawcę to proszę prześlij mi
Czasem słońce czasem deszcz 09:53, 12 sie 2015

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Witaj po dłuuugiej przerwie, ale pięknie u Ciebie w ogródeczku rewelacja. Mam pytanie: co to za wysoka trawa przy hortkach rośnie odmiana?

witaj Basiu, muszę sprawdzić co u Ciebie
ta trawa to miskant silberfeder- potwór
Ogródek Iwony 09:05, 12 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tak sobie podlewałam wieczorem ogród i naszła mnie jeszcze jedna koncepcja nasadzeń pod wiśniami: Z tyłu trawa - miskant Klaine Fontanne, potem pas Red Barona i z przodu ptasie łapki.
A w kwadracie zamiast lawendy dać jedną hortensję podsadzoną bordowymi żurawkami. Powtórzyłyby się kolory z sąsiedniej rabaty
a ile Ty masz tam miejsca?
Ogródek Iwony 08:32, 12 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Iwonko jak szeroka jest ta rabata ze śliwkami?
Chcesz dać trzy gatunki traw w prostych liniach?
Ja na przedpłociu mam dwie śliwki, 3 ML i do tego niski żywopłot bukszpanowy a na betonowy płot puściłam bluszcza Na jesień wsadzę cebulowe aby na wiosnę po ścięciu traw coś się działo.
Może u Ciebie pod śliwkami dać taki jeden długi pas ML? Tylko czy masz już gdzieś w ogrodzie ML albo masz miejsce na powtórzenie?

Polinko, tam jest 90 cm od płotu. Między śliwami 220 cm. Podoba mi się u Ciebie Baron z Ice Dance. Ja bym dała ptasie łapki. Mam, mogę go podzielić i się nie rozłazi. Byłyby dwa pasy trawy i punktowo Miskant. Może być Morning Light, ale mam go w szt. 3 na sąsiedniej rabacie, może też być Miskant Kleine Fontanne - mam go właśnie na tej rabacie obecnie, jest zielony i ma białe pędzelki i nie jest za wysoki.

rabatę przytarasową zamiast rysować - wkleiłam.
Czerwona kreska - Baron
jasno zielona - carex ptasie łapki
punkty zielone - Miskant
Caro - Śliwa wiśniowa

W kwadracie posadziłabym hortensję w obwódce z bordowej żurawki.

To jest druga wersja projektu.
Pierwsza wersja jest na str. 888, rabata z lawendą i różami.

Tutaj jeszcze raz przytarasowa, na której rosną 3 miskanty ML, jeżówki i hortensja:

a tu druga strona przytarasowej w kolorach czerwień-bordo:
Ogródek Iwony 22:56, 11 sie 2015

Do góry
Tak sobie podlewałam wieczorem ogród i naszła mnie jeszcze jedna koncepcja nasadzeń pod wiśniami: Z tyłu trawa - miskant Klaine Fontanne, potem pas Red Barona i z przodu ptasie łapki.
A w kwadracie zamiast lawendy dać jedną hortensję podsadzoną bordowymi żurawkami. Powtórzyłyby się kolory z sąsiedniej rabaty
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 11 sie 2015

Do góry
Iwonko w tle zielone listki to przyszły żywopłot grabowy, a do tego posadzony jest miskant Morning Light, ale teraz ma 80cm, więc jeszcze mało widoczny

Gosiu to ja trzymam za słowo i czekam na informacje bo ja jestem, że tak powiem mało zajęty pilnymi sprawami Jedynie 29 w sobotę mam wesele
Ogródek Ewy 18:26, 11 sie 2015

Do góry
Mogłam do Bylinowego jednak nie jechać bo wyszłam ze szkółki chora, dosłownie chora. Ile tam piękna....oczy nie wiedziały gdzie patrzeć.
W sumie na rabatę z różami kupiłam tylko liatrę i przetacznik. Do łapek przykleił mi się miskant ML, dwie jeżówki Aloha i Papallo White.
A że łasa jestem na kolorki to zabrałam ze sobą jeszcze 4 lilie.
Jak wyszło? tak jak zwykle, kupiłam więcej roślin nie planowanych.
A różanka dalej będzie świecić puchami.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 17:47, 11 sie 2015

Do góry
Agcia napisał(a)
Ta pierwsza to ostnica cieniutka a ta druga miskant 'morning light'

Właśnie dziś kupiłam miskanta ML ale on chyba będzie jednak zbyt duży na moją rabatkę.
Właśnie trawki o pokroju ostnicy (z marnym skutkiem) dziś szukałam ;(
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 17:18, 11 sie 2015

Do góry
Ta pierwsza to ostnica cieniutka a ta druga miskant 'morning light'
Ogródek Iwony 15:49, 11 sie 2015

Do góry
może jednak ten mniejszy miskant dać który masz?
jak podzielisz wyjdą Ci 4, można dać wszystkie: na początku, w środku i na końcu śliwek
pozostałe miskanty są duże, potfory
a tam dość wąsko
musisz to przemyśleć
Ogródek Iwony 15:29, 11 sie 2015

Do góry
Małgoś, mam lawendę w innym miejscu - 12 sztuk, ale tam słabo rośnie, dlatego kombinuję nad kostką bukszpanową z lawendą.
Może faktycznie zrobić tą rabatę biało-fioletową?
Białe floksy - pomysł mi się podoba
O róży możesz poczytać tutaj:
Kronprinsesse Mary
Wąchałam ją, cudownie pachnie I bardzo ładna
Pośrodku pomiędzy drzewkami - to dobry pomysł
I powtórzenie. Podoba mi się.
W takim razie pomyślę o skompletowaniu roślinek Dzięki
1. róża Kronprinsesse Mary
2. bodziszki niebieskie
3. szałwia Caradonna
4. floksy białe
5. odętka biała
6. miskant Variegatus albo Zebrinus fontannowy, raczej Klaine Fontann- mam
7. jeżówki, raczej białe, kremowe ...
8. przymiotno w nogi drzewek
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:33, 11 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Na pewno będę ujednolicać żurawki oraz dzielić miskanty adagio i wsadzać pomiędzy hortensjami, teraz są tylko w dwóch miejscach.

ale fajny ten miskant, nie znalam go, wlasnie taki niezbyt wysoki by mi sie przydał
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:58, 10 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie mieszaj hortensji. Chyba, że wstawisz szpaler, potem miskant i dopiero Anabell, jak nie masz gdzie jej dać. I pamiętaj, ze ona robi się potem limonkowa. Czy pogodzisz ją z miśkami np ?
Chociaż w wątku Hortensjada widziałam mieszankę i tyż ciekawie to wyglądało, ale to zależy od stylu, jaki chcesz osiągnąć
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=107

Zaraz ide do tego wątku z ciekawości Chociaż już chyba postanowione, miesznia nie będzie

Z zakupami na wyrost to Ci trochę zazdroszczę, mój Żon taki "ludzki" nie jest pod tym względem i każdą moją zachciankę zakupową krytykuje słowami "i gdzie ty to wciśniesz?? " albo nie patrząc na roślinę " to nie będzie pasować"
Pewnie taki hamulec też jest dobry ale czasem to jest jak podcinanie skrzydeł. Po pewnym czasie jednak stwierdza, ze miałam dobry pomysł ale najwyraźniej musi do tego dojrzeć
Ogródek Iwony 22:39, 10 sie 2015

Do góry
No tak, ale jak to podsadzić?
drzewko, hortensja, miskant, hortensja, drzewko, hortensja, miskant, hortensja, drzewko?
Czyli D,H,M,H,D,H,M,H,D
CZY: D,M,H,M,D,M,H,M,D,
Czy jeszcze inaczej?
Typografia ogrodu 21:56, 10 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Asia, ja nie wiem jak przeoczyłam te zdjęcia rabaty z miskantem i zawilcami - przecież czytałam posta, że z obróbek blacharskich nici.
Dziękuję za te fotki i podobnie jak napisała Gosia, to też będzie moja ulubiona rabata.
A oczami wyobraźni już widzę, że i u mnie będzie kiedyś też tak pięknie.
Na razie tylko miskant ML fajnie mi rośnie, a zawilce odchorowują sadzenie sprzed kilku tygodni, ale wszystkie żyją i puszczają nowe listki, a nawet jakieś pojedyncze pączki są.

Dziękuje za miałe słowa choć to miejsce jeszcze potrzezbuje troche pracy jak pisałam, ale mam nadzieję, żę choc cześć uda sie jeszcze w tym roku - prace przy domku dobiegaja końca (właśnie wróciłam od malowania) i póżniej przeprowadzka z robotami na druga stronę ogrodu o ile M się nie zbuntuje na co liczę

Moje zawilce (co zresztą chyba Ci kiedys pisałam), przez miesiąc od posadzenia nie drgnęły a teraz wyglądaja juz całkiem nieżle, mimo tego, że upały je męczą i muszę jej ręcznie dolewać.

ja juz to połączenie roślin mam przy słupkach ogrodzenia ale od strony ulicy - tam Ml już ładnie wyglądaja za to zawilce się męczą bo mają tam niewiele dobrej ziemi i właściwie nie sa podlewane.

Będzie pieknie - i u Ciebie i u mnie

Typografia ogrodu 21:42, 10 sie 2015

Do góry
Asia, ja nie wiem jak przeoczyłam te zdjęcia rabaty z miskantem i zawilcami - przecież czytałam posta, że z obróbek blacharskich nici.
Dziękuję za te fotki i podobnie jak napisała Gosia, to też będzie moja ulubiona rabata.
A oczami wyobraźni już widzę, że i u mnie będzie kiedyś też tak pięknie.
Na razie tylko miskant ML fajnie mi rośnie, a zawilce odchorowują sadzenie sprzed kilku tygodni, ale wszystkie żyją i puszczają nowe listki, a nawet jakieś pojedyncze pączki są.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 16:22, 10 sie 2015

Do góry
Nie mieszaj hortensji. Chyba, że wstawisz szpaler, potem miskant i dopiero Anabell, jak nie masz gdzie jej dać. I pamiętaj, ze ona robi się potem limonkowa. Czy pogodzisz ją z miśkami np ?
Chociaż w wątku Hortensjada widziałam mieszankę i tyż ciekawie to wyglądało, ale to zależy od stylu, jaki chcesz osiągnąć
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=107
Ogródek Iwony 15:28, 10 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, pomiędzy trawą a bukszpanem (na pierwszej fotce), to co rośnie?lawenda?

Doniu - to jest lawenda wsadzona wiosną zeszłego roku, teraz ma średnicę 30 cm (prawie), a lawendę sadziłam co 45 cm między środkami. Oczywiście najpierw było gęściej, ale wiosną rozsadzałam.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/936635/original.JPG
Potem są jeżówki ze stipą, róża Berolina i siwa roślinka jednoroczna ( starzec srebrzysty - pięknie się rozrósł)
Za jeżówkami Verbena i Perovska (opóźniona w kwitnięciu, bo wiosną przesadzana ), a w plecach miskant Grosse Fontaine. Mam nadzieję, ze na drugi rok się wszystko ładnie rozrośnie
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:13, 10 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha trochę się tego nazbierało

tuje szmaragd
tuje szmaragd na pniu
perukowiec podolski
berberysy Maria
berberysy ciemne
cisy
pęcherznice kalinolistne 'Diabolo'
ligustry
bez fioletowy
Wierzby hakuro na pniu
miłorząb
śliwa wiśniowa Nigra
catalpa
grujecznik japoński
hortensje bukietowe limelight
hortensje bukietowe anabel
hortensje bukietowe vanille fraise
hortensja ogrodowa
akebia pięciolistkowa
wiciokrzewy
clematisy
bluszcz hedera
bukszpan kule
bukszpan obwódki
rododendrony
trzmielina emerald gold
trzmielina emerald gaiety
krzewuszka
róże pnące
róże rabatowe
tawuła
graby
miskanty 'Morning Light'
rozplenice hameln
turzyce ptasie łapki
proso rózgowate heavy metal
trawy cytrynowe (chyba)
turzyca gold fountains
miskant rotsilber
kłosówka miękka
kosmatka igel
turzyce frosted curls
carexy the beatles
carexy ice dance
stipa
kostrzewa sina
red baron
molinia arundinacea
trawka nn
miskant olbrzymi (?)
konwalnik
turzyce evergold
trzcinnik karl foerster
rozplenica japońska
miskant zebrinus
trawa hakone
niedźwiedzie futro
kłosownica leśna
rozchodnik
kopytnik
mikołajek
werbena patagońska
budleja
tawułki
bergenie
szałwia omszona Deep blue
margaretki
żurawki
hosty
przetacznik
miodunka
dąbrówka rozłogowa
tojeść rozesłana
kocimiętka
jeżówki
łubin
onętek(kosmos)
Hortensja NN
lilie
lawenda
parzydło leśne
runianka japońska
ostróżki
czosnki białe
czosnki fioletowe
czosnki krzysztofa
czosnki główkowate
czosnki hair
piwonie
Perowskia

Powiem ci że to nawet niezły pomysł z taka listą w pliku w komputerze, ja to w zeszycie zapisywałam co mam, a i tak nie wszystko zapisałam, bo zapomniałam jak się nazywało i etykiety wyrzuciłam a nawet nie wiedziałam że miłorząb masz? A żurawki co tak ogólnikowo? widziałam u ciebie niezłą kolekcjęPerovskie super,ja mam jedną sztukę i tak się rozrosła że już towarzyszek jej nie będę dokupywaćTo ja teraz uroczo się pożegnam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies