cześć

1.Pilnie potrzebuję Waszej pomocy. Mam świerka posrebrzanego do przesadzenia jego wysokość to ok 1,8m, jak szeroko i głęboko kopać? Świerk jest do przesadzania od sąsiadki, która chciała go wyrzucić, więc muszę to zrobić jak najszybciej. Wyżej przeczytałam post, że wrzesien jest odpowiednim terminem. Interesują mnie korzenie, czy rosną bardziej w doł, czy też szeroko i płycej. Jest to piekne drzewo i żal by mi było, gdyby się uszkodziło. Jest to jedyna "choinka", którą planujemy mieć z przodu, więc zimą, będzie drzewkiem na które będziemy zawieszać lampki
2. Druga sprawa

Mam na trawniku okropną betonową pokrywę, musze koniecznie ją ukryć w rabacie. Nie chcę znacznie poszerzać tej rabaty z przodu tej pokrywy, a rabata w przyszłości będzie długa. Na zdjeciu mój pomysł proszę o opinię.
Z lewej strony pokrywy świerk od sąsiadki, z jego przodu zółty krzew. Niesttey nie pamiętam jego nazwy, ale widziałam taki zestaw u ogrodnika i wyglądało bardzo ładnie, a krzew jest śliczny, żółciutkie, mięciutkie listki.
Z przodu pokrywy, takie zielone na zdjęciu to miskant morning light x 3, a przed nimi czerwone to żurawki paprika na pzremian z takimi niskimi żółtymi tujkami (nie pamiętam nazwy, odmiana jak na zdjęciu.
Po prawej stronie, gdzie biała plama na zdjęciu, mam kupione 2 x świerk danica, 3 kule bukszpanowe, Ostnica miękka ‘Pony tails’ x 3, jałowiec spartan x 1, jedna tuja z zółtymi końcami-nie pamiętam nazwy, rosnie do 2,5m i jest taka fajna "roztrzepana".
Spartana i ta wyższą tuję myslałam posadzić po prawej stroni pokrywy, a dopiero obok zestaw z pozostałych roślin.
Proszę o pomoc, pilna sprawa. Rosliny czekają, świerk czeka i trzeba już działać
Trawę pozostawmy bez komentarza, jesteśmy po urlopie