Ali dzięki, u mnie też takich nie ma musiałam do Krakowa specjalnie jechać, na szczęście daleko nie mamy Aldonko je się przycina przycina Iwonko, Ty mi nawet nie mów, Twoja opinia bezcenna dla mnie - Ty to wiesz Korony mają trochę sponiewierane ale są chyba fajne, sama byłam w lekkim szoku jak je ujrzałam
Co dopiero skończyliśmy sadzić szmaragdy a już następna robota czeka, oj głupi my hłe hłe
Tylko pamiętaj jak będziesz chciała kupić to lepiej w sprawdzonej szkółce, widziałam już w stacjonarnych szkółkach hosty porażone wirusem hvx ( tak się znają w szkółkach na roślinach) Mi hvx zdziesiątkował kolekcje host przywlokłam chorą i pozarażała inne i nadal wyrzucam podejrzewam że za jakiś rok dwa nie będę miała już żadnej... tak wyglądają chore hosty (to są zdjecia z mojego ogrodu, hosty które wyrzuciłam w poprzednim roku)
bierze te żurawki one super rosną i na pewno po zimie nie wyginą ja mam około 20 i jestem z nich bardzo zadowolona ( oczywiście są z mojego chowu) za drogo to by wyszło tyle kupić
Witaj, miło mi, że się ujawniłaś Podglądaczu.
Ambrowce startują późno. Zwykły, który już dwie zimy u mnie przezimował ruszył wcześniej i ma piękne, zielone, duże liście. To była pierwsza zima Gumballi. Latem ke trochę przysuszyło. Listki wypiściły mniejsze i jasno zielone, nawet żółtawe lekko. Leję im wodę, podlałam korzonkiem i nawiozłam florowitem. Kilka gałązek misiałam po zimie wyciąć (niewielkich). Mam nadzieję, że dadzą radę.
Dla porównania liście dwuletniego, zwykłego ambrowca:
I jak na razie biednie wyglądający Gumball:
Aga, ja mam pissardi i cienia póki co nie daje różanecznikom, więc je osłaniam siatką ogrodniczą. Wygląda to tragedia, ale cóż. W zeszłym roku popaliła liście i nie miała przyrostów. Wkomponować.. hmm.. różanecznik - drzewo - różanecznik- drzewo
Marysia, drzewa kupiłam w szkółce, w Konstancinie.
Słońce, ładna pogoda i pojawiła się mszyca. Najpierw na Bonica 82 w szpalerze, a to 30 sztuk krzaków. Wczoraj od razu opryskałam Targetem na mszycę i przędziorki. Target mam pierwszy raz, w zeszłym roku używałam firmy Substral, podobno jest długo działający. zobaczymy jak się spisze. Dzisiaj zrobiłam prewencyjnie Baymat AL Bayer i w pogotowiu czeka mieszanka z sody i oleju na te mszyce. Oczywiście się chmurzy i może popadać..zobaczymy.
Tam gdzie lawenda czysto. Wniosek taki, żeby sadzić lawendę
Jako pierwsza malutka róża Chopin