Mam dwie magnolie chyba trzeci sezon i nic im nie jest . Gienka i tak za duża. Myślę nad Henry Kern albo po prostu drugą Susan - podkrzesałabym ją jak Wiolka .
Fajniutki ale straaaasznie chudziutki . Ale dobrze, że go pokazałaś - nie o taki efekt mi chodzi . Ale i tak zwrócę na niego uwagę.
Kochana, ja w przeciwieństwie do Ciebie nie tworzyłam w tym sezonie nowych rabat, przerabiałam też niewiele .
Pewnie gdybym nie myślała o likwidacji ogniska to i o rabacie bym nie myślała. A dumanie nie jest szczególnie męczące, nawet w upały . Ewentualna realizacja i tak byłaby we wrześniu więc pogoda powinna być bardziej sprzyjająca. Zresztą, będę miała w sumie dwie mini rabatki do zrobienia - druga pod domem, przy kuchennym tarasie, bo przenieśliśmy stojaki z drewnem . Muszę tylko poczekać aż odmalujemy elewację co powinno mieć miejsce na początku września.
Elisko, ale masz różnych ciekawych zakątków, ścieżek, podoba mi się bardzo. Floksy pięknie kwitną, też mam różne, bo od kiedy zauważyłam, że się sieją (i nie wyrywam siewek ), to mam ich coraz więcej. Świetna roślina, bezproblemowo rośnie, kwitnie długo, pachnie, dobrze zimuje, same plusy.
Powiedz mi czy te strąki trojesci mozna posiać jak dojrxeją bo kiedyś u Ciebie takie widziałam i bardzo mi się podobały .Co z nimi robiłas?//// Mam takie własnie dwa i z nadzieja ze uda mi sie posiać ????????
Teraz już sąsiedzi za płotem, piękne widoki przysłonięte a z męzem staram się nie kłucić, zbyt głośno :-P
Co do nowoczesnego ogrodu to zależy co masz na myśli. Jaka jest definicja nowoczesnego ogrodu? Wiele typów ogrodów mi się podoba i wiele mogła bym mieć. Jedynie taki z roślinami pod linijkę gdzie najmniejszy chwast burzy ład i porządek jest nie dla mnie.
Czasem posieję jednoroczne, niestety często nie mogę się zabrać za popikowanie i męczą się w jednej doniczce. Najlepsze takie co się na rabatę sypnie i rosną :-D
Cynie też lubię, w poprzednim sezonie miałam cudną i mam jeszcze nasiona tyle że nie wysiałam. Sama nie wiem jak to się stało.
Oto i ona
Rudbekia to Cherry Brandy, podobno słabo zimuje. U mnie puki co jedną zimę za sobą. Wysiej bo warto, piękna jest i długo kwitnie.
Rodki to chyba wszystkie krótko kwitną szczególnie jak jest gorąco. On co roku kwitnie drugi raz czy taki jednorazowy wyskok?
Tę część ogrodu stanowią rabaty wykrojone w trawniku: wyspowa, owalna, półksiężycowa.
Jeszcze kilka lat temu na wyspowej rabacie rosły dwa wysokie świerki. Ku ich pamięci, garść starych kadrów.
Gdy sadziłem na początku lipca kocimiętki i szałwie to od razu dzieliłem na kilka. Przeżyły, bo była ciut lepsza pogoda. Ale teraz są takie upały, że raczej bym odpuścił (wyrywając kawałek rośliny możesz zaszkodzić roślinie matecznej, a i sadzonki mogą pójść na marne). Czekał bym na wrzesień, chłodniejsze dni i noce