Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:52, 12 paź 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
A jakie korzenie mają te Memory? Bo to jest najważniejsze
Raczej ok, w jednym miejscu wylazł gruby, lekko różowy korzeń. Ale sprawdzę jeszcze jak przestanie padać.
Marcin89 16:56, 12 paź 2023

Te zakupy mnie bardziej cieszą!
Już przekartkowałem obydwie
LIDKA 19:01, 12 paź 2023

Tu chyba kazżdy sie naciął na jakieś netowe zakupy.

Zamówiłam zimą na wiosenną wysyłkę takie trawki obiedki i się nie obudziły. Czasem sadzonki słabe ale jak sie zaopiekujesz to zobaczysz jak się odwdzięczą.

Miskamty mnie zaskakują żywotnością i siłą wzrostu.
Wiolka5_7 19:12, 12 paź 2023

Marcin89 napisał(a)
Raczej ok, w jednym miejscu wylazł gruby, lekko różowy korzeń. Ale sprawdzę jeszcze jak przestanie padać.

Jeśli korzenie ok, to będą żyć. A zapewniam Cię , że Memory to bardzo żywotne miskanty. W jeden sezon potrafią się rozrosnąć szybko z małej sadzonki.
Marcin89 19:33, 12 paź 2023

LIDKA napisał(a)
Tu chyba kazżdy sie naciął na jakieś netowe zakupy.

Zamówiłam zimą na wiosenną wysyłkę takie trawki obiedki i się nie obudziły. Czasem sadzonki słabe ale jak sie zaopiekujesz to zobaczysz jak się odwdzięczą.

Miskamty mnie zaskakują żywotnością i siłą wzrostu.

Ano zaopiekuję się, zaopiekuję
Jeżówki zostawiam w doniczkach do wiosny. Nie dzielę teraz, bo nie mam już miejsca na kolejne doniczki. Rozchodnikowe pędy z suchymi kwiatami trafiły do doniczek, 10 sztuk wyszło. Zobaczymy co wiosną wyjdzie z ziemi

Natchnęło mnie i dorobiłem 8 sadzonek trzmieliny Sunshine. Jest mokro i poszły do gruntu od razu.

Z miskantami to prawda, widzę po tych co sam rozmnożyłem
Marcin89 19:36, 12 paź 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Jeśli korzenie ok, to będą żyć. A zapewniam Cię , że Memory to bardzo żywotne miskanty. W jeden sezon potrafią się rozrosnąć szybko z małej sadzonki.
Wierzę, bo to duża trawka i żywotna. Zamówiłem dla kogoś. Dla siebie wybrałem Graziellę
Angelika95 23:36, 12 paź 2023

Ojejciu, faktycznie Twoje ostatnie zakupy niezbyt udane. Rozchodnik jak mój.. Wsadziłam go i obcięłam łodygi, żeby szedł w korzeń. Sprzedający powiedział, że taki ma być, więc dołączyłam zdjęcie i wystawiłam negatywną opinię, szkoda się kłócić, ale szkoda też żeby ktoś wydał pieniądze na taki zakup.

Na szczęście to był mój pierwszy nietrafiony zakup przez internet, reszta zawsze super miskantem do podziału się nie martw, ja swoje Grazielle dzieliłam dosłownie po dwie niteczki (wiem, że słabo, ale kupowałam dużo roślin i chciałam zaoszczędzić), a wszystkie się przyjęły i niektóre już zdążyły w tym roku kwitnąć. Może jeszcze nie zachwycały, ale w przyszłym roku już na pewno będzie się czyn pochwalić rozchodniki herbstfreude też super wybór, mam tylko takie i też dzieliłam sadzonki, a pięknie się rozrosły

Wybrałeś super odmiany moim zdaniem
Marcin89 07:38, 13 paź 2023

Angelika95 napisał(a)
Ojejciu, faktycznie Twoje ostatnie zakupy niezbyt udane. Rozchodnik jak mój.. Wsadziłam go i obcięłam łodygi, żeby szedł w korzeń. Sprzedający powiedział, że taki ma być, więc dołączyłam zdjęcie i wystawiłam negatywną opinię, szkoda się kłócić, ale szkoda też żeby ktoś wydał pieniądze na taki zakup.

Na szczęście to był mój pierwszy nietrafiony zakup przez internet, reszta zawsze super miskantem do podziału się nie martw, ja swoje Grazielle dzieliłam dosłownie po dwie niteczki (wiem, że słabo, ale kupowałam dużo roślin i chciałam zaoszczędzić), a wszystkie się przyjęły i niektóre już zdążyły w tym roku kwitnąć. Może jeszcze nie zachwycały, ale w przyszłym roku już na pewno będzie się czyn pochwalić rozchodniki herbstfreude też super wybór, mam tylko takie i też dzieliłam sadzonki, a pięknie się rozrosły

Wybrałeś super odmiany moim zdaniem
Tak naprawdę jestem zdziwiony odrzuceniem mojej reklamacji, chociaż tego jednego miskanta mogli nie policzyć...

Mam jakiś problem z rozchodnikami innych odmian (strona 88), dlatego Cię poprosiłem. Nie wiem co robię źle.

Ja piszę wprost, że kupuję po jednej sztuce lub max po kilka by rozmnożyć, zwłaszcza trawy i byliny. Z krzewami jest trudniej, ale swoje lawendy, hortensje, bukszpany i trzmieliny mam

Z małego Gracillimusa zrobiłem 5 sztuk i póki co mi starczy. Z Grazielli mogę chcieć więcej i może nie starczyć materiału

Dzięki za wizytę i dobre słowa
Angelika95 08:44, 13 paź 2023

Te rozchodniki chyba bym obcięła i czekała do wiosny. Tak jak Lidka pisze - może pójdą w korzeń i się wzmocnią. Nie miały za mokro?
Marcin89 09:16, 13 paź 2023

Angelika95 napisał(a)
Te rozchodniki chyba bym obcięła i czekała do wiosny. Tak jak Lidka pisze - może pójdą w korzeń i się wzmocnią. Nie miały za mokro?
Zrobiłem tak jak Lidka mówiła. Za mokro to ciężko mi sobie wyobrazić, rosną w przepuszczalym, piaszczystym podłożu i bez ściółki. Może gęsto posadzone obok stipy zaburzyły wentylację i kwiaty dostały grzyba? Tak jak ktoś podpowiadał.