Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Biało różowy ogród za płotem. 23:20, 09 maj 2016

Do góry
No niby widziałem, ale jakoś mi umknął, powiem Ci że bardzo mi się podoba... już pierwszą ważną rzecz na jego temat wiem, nigdzie w moich szkółkach w pobliżu go nie ma Zadzwonię popytać jutro by chociaż się zorientować.
System automatycznego nawadniania 23:04, 09 maj 2016

Do góry
Adamus ja system nawadniania robiłem sam, chociaż zapewne dobry specjalista zrobiłby inaczej i mnie poprawił, ale to co Tobie zaproponowano na pewno nie zostało wykonane przez osobę, która ma o tym pojęcie, a jak ma to bardzo bardzo małe.
Zraszacze w lewym dolnym rogu leją po rabatach, a tak być nie może, są źle rozmieszczone i jest ich za mało. Tam powinny być zraszacze statyczne.
Na dużym trawniku też za dobrze to nie wygląda bo są miejsca gdzie woda będzie lać z 4 zraszaczy, a są takie gdzie tylko z jednego.
Uskoki na rabatach są fajne w wyglądzie, ale zmuszają do użycia dużej liczby zraszaczy.
Może wypowie się jeszcze ktoś mądrzejszy
Tu ma być ogród :) 22:56, 09 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Miałem mieć w tym roku prawie identyczny kompostownik, ale tyćkę mniejszy, nie masz może drugiego Wyszedł super

jak Cię znam, to tylko chwilka czasu będzie i zrobisz sobie
U mnie w kolejce teraz skrzynie stoją i czekają na czas eMa, też ciężko nam te wolne momenty wykrzesać.
Biało różowy ogród za płotem. 22:48, 09 maj 2016

Do góry
Paweł miał być, zamienił miejsce z bukiem Swat Marget, ale czeka w kolejce na transport
Nie wiem co posadzić w miejscu opisanym na cudnych zdjęciach przerobionych w paincie.
Myślałem o jarząbie turyngskim Fastigiata, ale nie chciałem nic sugerować bo może ktoś by na coś wpadł...
Pszczelarnia 22:47, 09 maj 2016

Do góry
Ewo z pytankiem przychodzę, znasz może takie drzewo jak jarząb turyngski Fastigiata, wiesz może coś na jego temat, bo zastanawiam się nad posadzeniem.
Biało różowy ogród za płotem. 22:33, 09 maj 2016

Do góry
Łukasz dzięki

Może ma jeszcze ktoś jakieś spostrzeżenia w sprawie drzew?
Ogród wśród pól i wiatrów 22:26, 09 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Takie ścieżki to moje marzenie, coś przepięknego

Hej Luki, miło że się ścieżki podobają
Moje obecne marzenie w sprawie ścieżki to byłoby jej sklonowanie Potrzebuję jeszcze jednej takiej z drugiej strony ogrodu hehe, może poproszę kolegów żeby mi w 3D wydrukowali
Ogród wśród pól i wiatrów 22:19, 09 maj 2016

Do góry
Takie ścieżki to moje marzenie, coś przepięknego
Tu ma być ogród :) 22:15, 09 maj 2016

Do góry
Miałem mieć w tym roku prawie identyczny kompostownik, ale tyćkę mniejszy, nie masz może drugiego Wyszedł super
Biało różowy ogród za płotem. 22:07, 09 maj 2016

Do góry
No no ładnie Luki
Biało różowy ogród za płotem. 22:02, 09 maj 2016

Do góry
Magdo a w której wersji
Biało różowy ogród za płotem. 22:02, 09 maj 2016

Do góry
Niby tylko kora, a ile zmienia... dużo jeszcze jej brakuje, ale za każdym razem przywożę kolejne worki 'przy okazji'
Tulipany zabawnie wyglądają, tak z 5 razy za mało, ale...
Biało różowy ogród za płotem. 21:53, 09 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No to zaczynam z drzewami i liczę na podpowiedzi.

Obecnie rośnie lub zaraz będą rosły takie drzewa: od lewej
buk Swat Marget, dwie wiśnie amanogawa, 3 śliwy Nigra na mojej działce i widoczne dwa z 3 grabów Fastigiata po prawej stronie.

Żywopłot grabowy ma być popowadzony docelowo na taką wysokość jak zielona krecha, obecnie prawie taki jak ogrodzenie.

Plan jest taki:
Po lewej chce posadzić u siebie na rabacie bylinowej glediczje trójcierniową Sunburst, a po prawej dosadzić jeszcze jakieś drzewo o zielonej koronie u siostry, na pewno nie ma to być brzoza grujecznik czy ambrowiec, ale z chęcią przyjmę jakieś propozycje. No chyba, że ktoś ma lepszą lokalizację dla drzewa.

Ładnie prosim o porady

Pieknie z tymi drzewkami
Ogród w skali mikro cz.II 21:50, 09 maj 2016

Do góry
No jak tradycyjnie coś na drodze mi nie stanie to mi pasuje
Biało różowy ogród za płotem. 21:49, 09 maj 2016

Do góry
Aniu tak do Bożen się wybieram
Miałem sadzić w ogrodzie sporego klona Drumondi, ale w szkółce okazało się, że jednak takie duże okazy mają brzydkie i krzywe, a w innych szkółkach maleństwa. Są w innych szkółkach, ale dla mnie za daleko bo transport kosztowałby więcej niż samo drzewo.
Z tego co słyszałem najbardziej kruche są odmiany klona jawor, a jednego i tak u siebie posadzę

Elu no widzisz jak mi się nudzi
Do kolorów udało się przemycić kilka mocniejszych akcentów w postaci purpurowego buka i ciemno różowych jeżówek, chociaż jeszcze ich nie kupiłem, więc może przy jasnych pozostanę
W tym roku już coś będzie widać, ale na jakiś lepszy efekt liczę dopiero na przyszły rok, gdy trawnik będzie starszy, rośliny odrobinę zmężnieją itd
Jurajski Ogród 21:28, 09 maj 2016

Do góry
No jak tu się nie zachwycać oglądając takie zdjęcia. To jak ogród wpisuję się w otaczający krajobraz jest genialne
Ogród z koniczynką 21:25, 09 maj 2016

Do góry
Straty, straty... to przykre. Niemal każdy ma w tym roku jakieś straty. Żadne to pocieszenie, szkoda bo mogłoby rosnąć, można by było myśleć o nowych nasadzeniach, a trzeba luki uzupełniać. Ja prawie całą rabatę z ubiegłego roku mam do zrobienia na nowo. Trawy turzyce i żurawki wywaliłam, miskanty chyba kaput, jeżówki żyją trzy z ośmiu. Taki los ogrodniczy!
Moja bajka 18:38, 09 maj 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Pięknie, wszystko kwitnie, u mnie wszystko opóźnione a ML sztuk 6 nie dają znaku życia
Stipa ślicznie wzeszła. Oj, będzie ogród w stipie

Aguś z ta stipa to jie takie oczywiste,bo pierwsze sadzonki mi się nie udały. Luki stwierdził, że chyba za wxześnie pikowałam i ma chyba rację . Do dwóch razy sztuka . Jesteś kolejna osoba, która pisze, że ML nie daja znaku życia, a ja za bezproblemowe je miałam, bo u mnie takie sa. Jesienia odkopałam trochę Kasi i pisała, że też ładnie Jej rośnie. Może się jeszcze obudzi... trzymam kciuki .
Skarbonkowy ogródek 11:37, 09 maj 2016

Do góry
iwka napisał(a)
dla mnie pasuje ja uwielbiam kulki bukszpanowe, a za taki żywopłot to chyba bym dała sobie coś ugryźć jak tam patelnia to może posadź jeszcze rozchodniki i rozplenice. Widziałaś Zety ogród?

Przyznam ze tez lubie ten zywoplot Pomimo zapachu.

Co do rozchodników to mam w inspiracjach zdjęcia z ogrodu małego ale pojemnego.

Ogrodu Zety mam od Toszki na pinterescie

EDIT: dokładnie, coś wyższego. Myślę nad ekranem z cisa. Luki tez tak podpowiadał.
Szmaragdowy Zakątek 10:30, 09 maj 2016

Do góry
Luki – Łukasz, miłorzęby bardzo polecam. Chodź lubią w kwietniu/maju podmarzać, to w ciągu sezonu, a już na pewno jesienią zrekompensują ci wszystko. Kupuj…będzie Pan zadowolony…..

Margarete – Już sama nie wiem co to za magnolia…muszę poszukać w necie; rododendron kwitnie na razie jednym kwiatkiem ale i tak się cieszę.

Karol99 – dziękuję Karol….lubię wiosnę w moim „szmaragdowym”

Kasik – nie pamiętam dokładnie, ale do Bogdzi chyba 21 lub 28 maja, więc może dasz radę !

AnnaCh – Aniu, nie masz do mnie daleko, więc zapraszam na pyszną kawę, ogromne ciacho i oglądanie panoramy na żywo !!!

Kasya – coraz bardziej skłaniam się do tego, że moja Susan to Betty lub Ann

yolka – Jolu, akurat w tym miejscu zawsze jest słoneczko, więc trawka cieplutka….zapraszam, kocyk i leżaczek mam

Ludwika – muszę cyknąć panoramę „szmaragdowego” stojąc na dachu garażu…tam dopiero są widoki. A nad moja magnolią cały czas się zastanawiam… Już wiem, że Betty też powtarza kwitnienie tylko, że bardzo słabo. Mam więc dylemat Betty czy Ann ???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies