Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 11:28, 09 maj 2016

iwka napisał(a)
Zamiennikiem bukszpanów może być kula z cisa, naprawdę ten zapach bardzo Ci przeszkadza? no trochę śmierdzi ale dla mnie do zniesienia

z lawendą też fajny pomysł, dziewczyny tną w kuleczki, zimą też ok.
Zbyszka propozycja co to tawuł też mi się podoba, mam taka jedną dość dużą już kulę, teraz pięknie wygląda Swoje anabelki i limelight przeniosłam teraz do półcienia, rosły w pełnym słońcu, nie powiem, że były brzydkie, ale ewidentnie słońca miały za dużo, listki były takie mniej zielone, no i trzeba było wilgoci pilnować.

O lawendzie tez myślałam. Zamiast host? Kurcze, widzę ze mój zamysł żeby mieć piękne limki przy tarasie upada. Szkoda bo już je tam widziałam.
iwka 11:31, 09 maj 2016

JoannaDe napisał(a)

To to, to jest właśnie ten kąt co tak kocio ''pachnie''

To tak się jeszcze spytam. A ta kula na rabacie o której rozmawiamy to tam nie pasuje? Bo w sumie mi tam nie przeszkadza a i zapach tez nie jest dokuczliwy.
dla mnie pasuje ja uwielbiam kulki bukszpanowe, a za taki żywopłot to chyba bym dała sobie coś ugryźć jak tam patelnia to może posadź jeszcze rozchodniki i rozplenice. Widziałaś Zety ogród?

edit. Tu ma piękną rabatę z rozchodnikiem w roli głównej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=535

tylko chciałaś chyba coś wyższego, żeby przysłonić piaskownicę.

JoannaDe 11:37, 09 maj 2016

iwka napisał(a)
dla mnie pasuje ja uwielbiam kulki bukszpanowe, a za taki żywopłot to chyba bym dała sobie coś ugryźć jak tam patelnia to może posadź jeszcze rozchodniki i rozplenice. Widziałaś Zety ogród?

Przyznam ze tez lubie ten zywoplot Pomimo zapachu.

Co do rozchodników to mam w inspiracjach zdjęcia z ogrodu małego ale pojemnego.

Ogrodu Zety mam od Toszki na pinterescie

EDIT: dokładnie, coś wyższego. Myślę nad ekranem z cisa. Luki tez tak podpowiadał.
Toszka 12:26, 09 maj 2016

Limki mogą być przy tarasie, ale od słońca trzeba im nogi okryć, by dać cień i przez to będzie łatwiej utrzymać wilgoć.
JoannaDe 12:33, 09 maj 2016

Toszka napisał(a)
Limki mogą być przy tarasie, ale od słońca trzeba im nogi okryć, by dać cień i przez to będzie łatwiej utrzymać wilgoć.

Tak mi mów W nogach myślałam o berberysie. A i miskant tez chyba trochę cienia będzie robił.

Toszka, widzi Ci się ta moja propozycja? Czy całkiem do kitu? Bo chodzę kolo tej mojej rabatki i chodzę i stwierdzam ze mi się podoba a i większość roślin mam na stanie. Tylko nie wiem czy z technicznego punktu widzenia nie popełniam błędu.

Jak się nie sprawdzi na tym słońcu to zawsze mogę przesadzić w następnym roku. A teraz zasłoniłabym wielki plac piachu.
Toszka 12:39, 09 maj 2016

zupełnie nie wiem ile masz tam miejsca, ale

ja bym zrobiła dwa żywoþłotki cisowe (mogą to być luźniej posadzone np. Robusty fastigiata lub nieowocujące Wojtki) w połowie rabat - ot, niemal jak wejście do drugiej części.Za żywopłotkami, schowane od słońca hortki, które będą wystawać ponad cisa, a może nawet po bokach. W stopach hortek (to będzie już cień) hosty. Przed cisem, od tarasu już co chcesz sadź, co lubisz. Mogą być i berberysy, których przy trampolinie, basenie czy piaskownicy przecież nie posadzisz, bo jak dziecie wpadnie w berberysa to...
JoannaDe 13:06, 09 maj 2016

Toszka napisał(a)
zupełnie nie wiem ile masz tam miejsca, ale

ja bym zrobiła dwa żywoþłotki cisowe (mogą to być luźniej posadzone np. Robusty fastigiata lub nieowocujące Wojtki) w połowie rabat - ot, niemal jak wejście do drugiej części.Za żywopłotkami, schowane od słońca hortki, które będą wystawać ponad cisa, a może nawet po bokach. W stopach hortek (to będzie już cień) hosty. Przed cisem, od tarasu już co chcesz sadź, co lubisz. Mogą być i berberysy, których przy trampolinie, basenie czy piaskownicy przecież nie posadzisz, bo jak dziecie wpadnie w berberysa to...

Toszka, ja Cie normalnie ajlowiuje. Podsunęłaś mi bardzo fajny pomysł na ta rabatę. Ekrany z cisa już co prawda inni proponowali ale ja cały czas w myślach sadziłam wszystko przed nimi. I miałam problem bo słońce. Musze jeszcze raz pokombinować i połączyć to z tym oczkiem z kula bukszpanowa.

Jeszcze mi tylko powiedz na jaka szerokość można utrzymać wojtka. Da się z tego w miarę cienki zywoplot zrobić?
Toszka 13:16, 09 maj 2016

własnie ci proponowałam waskie cisy - Wojtek po wieeeelu latach rośnie w maczugę, czyli na dole chudy, a na górze szeroki. A ty będziesz strzyc. I w ten sposób Wojtka po nawet 20 latach utrzymasz na szer. max. ok 30-40cm. Na początku z 10-20cm. Pasi? Wiem, że pasi Robusty prawie w ogóle nie owocują... poobrywasz bez problemu. Robusta szybciej rosnie.

Tylko błagam, wydaj więcej pieniędzy i kup wyższe cisy, bo jak kupisz maleńkie, to koncepcja z hortkami przeciągnie się wczasie na lata....a tego nie chcemy.
Cis w tłoku ma jeszcze jeden plus - nie choruje, nie łysieje (jak bukszpan) a tylko "ucieka" od sąsiada (mniej przyrasta i gałązki na boczki się odchylają)
JoannaDe 13:27, 09 maj 2016

Toszka napisał(a)
własnie ci proponowałam waskie cisy - Wojtek po wieeeelu latach rośnie w maczugę, czyli na dole chudy, a na górze szeroki. A ty będziesz strzyc. I w ten sposób Wojtka po nawet 20 latach utrzymasz na szer. max. ok 30-40cm. Na początku z 10-20cm. Pasi? Wiem, że pasi Robusty prawie w ogóle nie owocują... poobrywasz bez problemu. Robusta szybciej rosnie.

Tylko błagam, wydaj więcej pieniędzy i kup wyższe cisy, bo jak kupisz maleńkie, to koncepcja z hortkami przeciągnie się wczasie na lata....a tego nie chcemy.
Cis w tłoku ma jeszcze jeden plus - nie choruje, nie łysieje (jak bukszpan) a tylko "ucieka" od sąsiada (mniej przyrasta i gałązki na boczki się odchylają)

Pewnie ze pasi

Akurat mam okazje dzisiaj do ogrodniczego wlecieć. Popacze po ile robusty są bo wojtka to pewnie u mnie nie dostane. Takie 50 cm stykna? Czy jeszcze za małe?
Kawa 13:56, 09 maj 2016

no widzę ze tu ładne plany