Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Biało różowy ogród za płotem.

Biało różowy ogród za płotem.

Luki 11:15, 08 maj 2016

Ludwiko u mnie ten problem, że ciągam siostre po ogrodniczych, żeby sama też sobie coś wybrała, a ona i tak mówi, że wiem co chce, ale cały czas upiera się nad 'choinką' to muszę ją gdzieś wkomponować
W tym ogrodzie na razie na prawdę nie ma efektów widocznych po roślinach, ale niestety super wielkości i jakości nie można oczekiwać gdy idzie się po kosztach, chociaż mam nadzieję, że w sezonie będzie to lepiej się prezentować, a przyszła wiosna bogata w cebulowe będzie bardziej atrakcyjna

Aniu na platanem Alpens Globe stałem z chęcią zakupu bo ładny, ale u mnie w okolicach kosztuje majątek Muszę po raz kolejny przejrzeć katalog i przyjrzeć się klonom

Agnieszko chciałem taką magnolię, ale tutaj akurat jest przewiew i nie wiem czy widziałbym kiedykolwiek jej kwitnienie, a na dodatek sumy za takie magnolie nie są małe
Pełnej pary to nie ma bo środków na takie działania brak

Ilonko ziemia może równa i oczyszczona, ale słaba. Niestety konieczne będzie nawożenie, żeby jakoś to wyglądało, na rabatach może jakoś ujdzie bo przekopane z obornikiem, ale trawnik to już słabiej.
No dobrze kostkę to też uważam, że mam położoną idealnie jak z bicza strzelił, dopasowana i z fugą nie większą jak pół centymetra, aż taki skromny nie jestem
anna_t 17:36, 09 maj 2016

Wybierasz się do Bożeny?
anna_t 17:38, 09 maj 2016

ooo to jak byś nad klonami myślał to proszę dziel sie swoimi spostrzeżeniami. ja wiem tylko ze kruche i śmieciuchy a podobają mi sie bardzo i chciałabym jakiegoś
gierczusia 20:15, 09 maj 2016

Lukasz ja normalnie jestem w szoku już drugi ogród ogarnasz..jednego ładnego Ci mało ??? a tak na poważnie...te wybrane kolory..które " niby " Cię ograniczają...echhhh..będą cudowne...delikatne i pastelowe
Już wzdycham
Pozdrowionka
Luki 21:49, 09 maj 2016

Aniu tak do Bożen się wybieram
Miałem sadzić w ogrodzie sporego klona Drumondi, ale w szkółce okazało się, że jednak takie duże okazy mają brzydkie i krzywe, a w innych szkółkach maleństwa. Są w innych szkółkach, ale dla mnie za daleko bo transport kosztowałby więcej niż samo drzewo.
Z tego co słyszałem najbardziej kruche są odmiany klona jawor, a jednego i tak u siebie posadzę

Elu no widzisz jak mi się nudzi
Do kolorów udało się przemycić kilka mocniejszych akcentów w postaci purpurowego buka i ciemno różowych jeżówek, chociaż jeszcze ich nie kupiłem, więc może przy jasnych pozostanę
W tym roku już coś będzie widać, ale na jakiś lepszy efekt liczę dopiero na przyszły rok, gdy trawnik będzie starszy, rośliny odrobinę zmężnieją itd
Flower1 21:53, 09 maj 2016

Luki napisał(a)
No to zaczynam z drzewami i liczę na podpowiedzi.

Obecnie rośnie lub zaraz będą rosły takie drzewa: od lewej
buk Swat Marget, dwie wiśnie amanogawa, 3 śliwy Nigra na mojej działce i widoczne dwa z 3 grabów Fastigiata po prawej stronie.

Żywopłot grabowy ma być popowadzony docelowo na taką wysokość jak zielona krecha, obecnie prawie taki jak ogrodzenie.

Plan jest taki:
Po lewej chce posadzić u siebie na rabacie bylinowej glediczje trójcierniową Sunburst, a po prawej dosadzić jeszcze jakieś drzewo o zielonej koronie u siostry, na pewno nie ma to być brzoza grujecznik czy ambrowiec, ale z chęcią przyjmę jakieś propozycje. No chyba, że ktoś ma lepszą lokalizację dla drzewa.

Ładnie prosim o porady

Pieknie z tymi drzewkami
Luki 22:02, 09 maj 2016

Niby tylko kora, a ile zmienia... dużo jeszcze jej brakuje, ale za każdym razem przywożę kolejne worki 'przy okazji'
Tulipany zabawnie wyglądają, tak z 5 razy za mało, ale...
Luki 22:02, 09 maj 2016

Magdo a w której wersji
Lukasz2013 22:07, 09 maj 2016

No no ładnie Luki
Luki 22:33, 09 maj 2016

Łukasz dzięki

Może ma jeszcze ktoś jakieś spostrzeżenia w sprawie drzew?