Taras jeszcze nie jest zbudowany, ale planowana odległość pomiędzy garażem a tarasem to min. 3 m. W środku domu od strony południowej jest okienko do piwnicy więc schody szerokie, zawijające odpadają. Miałem jedną myśl, żeby zrobić dwupoziomowy taras, mała powierzchnia na górze przy przesuwnych drzwiach do salonu, a 2-3 schody niżej w połowie budynku, ale po odsunięciu od ściany tak żeby nie zasłaniać światła w piwnicy jakiś placyk na lekkim nasypie, np. z desek modrzewiowych. Co do szopy to garaż będzie duży na dwa stanowiska plus pomieszczenie gospodarcze właśnie na kosiarkę i większe sprzęty. A co do mniejszych- narzędzi ogrodowych - to można zrobić jakiś schowek. Racją jest że potrzebny będzie kompostownik blisko warzywniaka. To kolejna rzecz na mojej liście potrzeb

Ogrodem zajmowałem się trochę w domu rodzinnym, ale tam powierzchnia działki była dużo mniejsza - 0,06 ha, a na swojej działce mam 0,28 ha
Teraz temat wody. Planuję zrobić zawór na elewacji wschodniej budynku czyli od strony otwartego ogrodu. Po to żeby szlauch podpiąć do drobnego podlewania, ale również zrobić przyłącze nawadniania automatycznego. A wypust wody na zimę wtedy by był zaworem wewnątrz budynku lub po prostu sprężonym powietrzem.
Co do szpaleru, wolał bym żeby warzywniak był nie widoczny, więc za krzewami lub żywopłotem średniej wysokości tak żeby nie zabrakło tam światła. Tak czy inaczej dużo pracy przede mną, ale najtrudniejszy element to poprawne rozmieszczenie elementów przyszłego ogrodu
Moja wizja w tym momencie wygląda tak: