Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ciężkie początki 10:17, 19 maj 2016

Do góry
Pod oknami wsadziłam tujki na pniach, zainspirowana pomysłem Przemka. Jeszcze w nóżki posadzę im bukszpany lub moją ulubioną lawendę i obsypię żwirkiem. Te smętne badylki co siedzą wzdłuż rabaty to lawendowe patyczki powsadzane po przycięciu, żeby się ukorzeniły.

Na szambie, na którym trawa nie chciała rosnąć mąż z córką zrobili podniesioną rabatę. Teraz czekam żeby wszystkie roślinnki się rozrosły i znoszę powoli różne kamienie w to miejsce.

Odcienie zieleni 10:16, 19 maj 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Zachwyca mnie ten kolor

Przyrosty na bukszpanach wyglądają bardzo soczyście a poza tym rabata bardzo ładnie wyszła
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:12, 19 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
W tym tygodniu wysadziłam stipę na rabatę brzozową
I na tej rabacie myślę zamienić ML (jest między rozchodnikami a berberysami aż do kulek bukszpanowych) na inną trawę ... jakieś typy?
Zdjęcie robocze:

Na razie, oprócz kulek, tylko krwawniki i berberysy wyraźnie widoczne są na tej rabacie

A jak tam ze słonkiem? Jak dużo to może całe łany red barona? Jak mało to może kłosownicę.. no chyba ze mówisz o trawach typu miskanty...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:11, 19 maj 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Witajcie, będę wdzięczna za pomoc w aranżacji skrzynki. Wymiary 25 na 90 cm. Strona południowa ale tuje są na tyle duże że słońce jest po 14. Wcześniej półcień. Były w skrzyni zawciągi, maki i karmnik ale po zimie wszystko padło. Chciałabym coś co kwitnie w lato. Obok mam ciemnego różanecznika z bordowymi listkami a na dole tatarak i irysy, po drugiej stronie róża Swany, magnolia gwiaździsta na pniu, żurawka Lime marmelade i macierzanka. Z tylu bordowy penstemon o ile nazwy nie przekręciłam. Proszę o pomoc bo kompletnie nie mam pomysłu jakie byliny tu dać. Kwiaty w doniczkach usunięte i zagospodarowane w innym miejscu.
Zastanawiałam się jeszcze nad jednoroczną kompozycją a nie bylinową bo to łatwe miejsce na przetrwanie nie jest - nad ciemną trawą vertigo połączoną z poduchami kwiatów nawet zwykłej petunii białej z dodatkiem czegoś żółtego lub jakiejś delikatnej mgiełki białej. Ale boję się ze ta skrzynka za mała jest.

A może kompozycja z 2 ewentualnie 3 host, które wytrzymają półcień?? Ożywiło by troszkę
PS. śliczne te szare kamienie Macie ich więcej czy tylko przy ciurkadełku??
Dla odmiany czas na zmiany... 10:10, 19 maj 2016

Do góry
i 2016

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:03, 19 maj 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Dłuuugo stoją

Niektóre odmiany tak mają; u mnie jeszcze jedne też dzielne
Dla odmiany czas na zmiany... 09:59, 19 maj 2016

Do góry
siedzę i się nudzę

rok 2012

i 2015

U Agi - czyli słońce i piach 09:56, 19 maj 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Trzmiel na śniadaniu w borówkach
Co to za odmiana borówek?
Ma masę kwiatów
Ogrodowe skarby 09:53, 19 maj 2016

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 09:53, 19 maj 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Poszperałam trochę u Ciebie i jeszcze wrócę do nazw host ale tulipki ----masz duży i piękny zestaw Pozdrawiam

Witaj!
Trochę tulipanków już jest.Orlików trochę mniej.Ale te dopiero od 4, czy 3 lat zapraszam do swojego ogrodu
Najgorzej wygląda WAR Paint

Funkia Orange Marmalade

Ogrodowe skarby 09:52, 19 maj 2016

Do góry
Tawuły się świecą

Moja działka na Dębowym Lesie 09:48, 19 maj 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Można się przestraszyć

Ano można.Różne, dziwne i nie koniecznie wszystkie owady sa piękne
Napia napisał(a)
Aniu, pięknie i kolorowo u Ciebie. Nowe hostowisko
fajnie wygląda i tak się zaczynam zastanawiać, gdzie zrobić u siebie żurawki u mnie jakieś byle jakie, a hosty rosną ładnie, więc może o nich czas pomyśleć.
Tulipany prześliczne i piwonia w rozkwicie, ale i tak najładniejszy kwiatuszek -Fiona przechadzka się po ogrodzie

Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez host.Dlatego w nowym muszę być.I tez sporo.Tylko małe jeszcze nowe, to mało widoczne.
Ale polecam zakładaj u siebie, jak się chce to miejsce gdzieś się znajdzie.wiem to po sobie.
a kolorki różne i roślinki różne bardzo lubię.Nie tylko funkie

I hosty z drugiej strony domku, po gradzie z przed kilku dni :twisted:

Antioch

Ta jeszcze możliwie wygląda
]
Ogród Ani :) 09:46, 19 maj 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
Ania Ty mnie nie denerwuj, bo będę znowu przesadzać za blisko posadzone, o matko

problem w tym, że teraz te rośliny małe i tak pusto wygląda.

W takich przypadkach polecam wrócić do wątku Domi (Dominiki) i poczytać jak na początku też wydawało jej się pusto i zaczęła dosadzać, a trzy lata póżniej zrobił się busz i wysadzała dosadzone...
Ogród Ani :) 09:43, 19 maj 2016

Do góry
Ania Ty mnie nie denerwuj, bo będę znowu przesadzać za blisko posadzone, o matko

problem w tym, że teraz te rośliny małe i tak pusto wygląda.
Wczoraj napisałam na kartce co potrzebuje, czyli widły i nożyce. Nawet napisałam gdzie można kupić i za ile ciekawe, czy się mąż domyśli, że to dla niego ściąga
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:42, 19 maj 2016

Do góry
Dla mnie wygląda to na albo jakiś żywotnik zachodni albo na cyprysik groszkowy. Musiałabyś zrobić jakieś zdjęcia gdzie widać liście z bliska. Moim zdaniem kulę da się z tego próbować zrobić (pewnie nie od razu będzie pełna kula, trzeba będzie w kolejnych latach formować), ale najpierw popatrzyłbym co się dzieje w środku. Iglak może być w środku brązowy bo światło nie dochodzi i jak ciachniesz "kulę", to będziesz miała kulę brązową zamiast zielonej. Jeśli środek jest taki, jak mówię, to najpierw bym go porządnie otrzepał, niech wszystko co tam jest już obumarłe odpadnie a potem zobaczyłbym, co dalej.
Jak jest w środku zielona, to robiłbym kulę, ale trzeba będzie porządnie ją przyciąć.
Wysyłam Ci fotkę, na której widać roślinę przed i po - żywotnik po lewej jest jeszcze do uformowania, natomiast po prawej już po cięciu. Przy czym było mi trochę łatwiej, bo kształt od początku był kulisty.

Moja działka na Dębowym Lesie 09:41, 19 maj 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu masz całą kolekcję orlików, ale już zawsze kojarzyć Cię będę z hostami

Trochę już jest tych orlików.I nie wszystkie jeszcze kwitną
Jak kojarzysz mnie z hostami, to proszę - moje funkie
Te całe, nie ucierpiały od gradu

Halcyon

i gość na funki- zgłąb

Moja działka na Dębowym Lesie 09:39, 19 maj 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Cudne portrety orlików. I znów problem z wyborem najpiękniejszego- jak w przypadku tulipanów

Jeszcze mam jeden ładny,ale on w pączkach jeszcze jest
Tak hosty wyglądają z jednej strony
U góry Hosta (Funkia) Pauls Glory.August Mon

June pięknieje

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:31, 19 maj 2016

Do góry
Witajcie, będę wdzięczna za pomoc w aranżacji skrzynki. Wymiary 25 na 90 cm. Strona południowa ale tuje są na tyle duże że słońce jest po 14. Wcześniej półcień. Były w skrzyni zawciągi, maki i karmnik ale po zimie wszystko padło. Chciałabym coś co kwitnie w lato. Obok mam ciemnego różanecznika z bordowymi listkami a na dole tatarak i irysy, po drugiej stronie róża Swany, magnolia gwiaździsta na pniu, żurawka Lime marmelade i macierzanka. Z tylu bordowy penstemon o ile nazwy nie przekręciłam. Proszę o pomoc bo kompletnie nie mam pomysłu jakie byliny tu dać. Kwiaty w doniczkach usunięte i zagospodarowane w innym miejscu.
Zastanawiałam się jeszcze nad jednoroczną kompozycją a nie bylinową bo to łatwe miejsce na przetrwanie nie jest - nad ciemną trawą vertigo połączoną z poduchami kwiatów nawet zwykłej petunii białej z dodatkiem czegoś żółtego lub jakiejś delikatnej mgiełki białej. Ale boję się ze ta skrzynka za mała jest.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:06, 19 maj 2016

Do góry
u nas tez deszczowo ma dzis byc. A ja mycie okien mam w planie tych na gorze. Moze jakos sie uda.

Ten mi sie podoba i wyglada na to, ze sie porozsiewal, bo mam troche takich malych kepek listkow

skalniak
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:06, 19 maj 2016

Do góry
Mam taki okaz, jestem laikiem, nie znam nazwy... Możecie spojrzeć, czy da radę to jakoś uformować, np. kula..?
Pień jest pochylony, ale roślina będzie przesadzana, więc myślałam żeby spróbować ją "wyprostować", tj. posadzić pod kątem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies