Żwirowisko zmieniło znowu barwy- biało kwitnie margerytka, rogownica, a w głębi na różowo goździki, zaczynają też kwitnąć pojedyńcze goździki czerwone- dzikie, przyniosłam je z łąki.
Trzecie i czwarte zdjęcie wyglądają jakby były zrobione komputerowo, ale są oryginalne- zrobione są krótko przed burzą, przy zachmurzonym niebie, co dało taki efekt.
Serduszki i hosty - gdy te pierwsze zaczną zanikać, liście funkii bardziej się rozłożą i zakryją puste miejsce po nich. Do tego zestawu czosnek również pasuje
Łukasz Śliczna inspirka dzięki
Irysy posadzone ... przed nimi przetaczniki i kocimiętka ... może jeszcze wcisnę perovskią?
A może byś mi doradził co posadzić w miejsce gdzie wczesniej rosły tulipany a teraz stoi szpadel? chodzi mi o coś wyższego, dodającego koloru i co zgrałoby się z żurawkami
Miałam wątpliwość, czy moja pierwsza kwitnąca róża - to Queen of Bourbons
Napisałam do szkółki, pokazałam zdjęcia mojej róży i dziś dostałam bardzo przyjemną, wyczerpującą odpowiedź. Cytuję poniżej, ponieważ jest tu kilka wskazówek co do prowadzenia róży. :
"Uprzejmie informuję, że róża Queen of Bourbons jest właściwą odmianą.
Zapewniam Panią o zgodności odmiany. Pierwsze kwiaty u róż
historycznych są najczęściej słabo wykształcone, o zmiennym kolorze i
wybarwieniu płatków, szczególnie u sadzonych wiosną. Lekko paskowane
kwiaty też zdarzają się u tej odmiany. Krzew nie jest jeszcze dobrze
zakorzeniony i wykorzystuje wszystkie swoje siły na wydanie pierwszych
kwiatów. Takie kwiaty najlepiej usunąć aby róża skupiła się w
pierwszym sezonie na dobrym zakorzenieniu i rozbudowaniu krzewu. W
kolejnych sezonach kwiaty będą bardziej charakterystyczne dla odmiany.
Zachęcam do obejrzenia zdjęć na stronie HMF, gdzie pokazane są kwiaty
Queen of Bourbons w różnych fazach wzrostu, wieku, w różnych klimatach
i rosnące na różnych glebach. Np. na tym zdjęciu pokazano kwity
zbliżone do rozkwitłych u Pani: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.123965
Zatem proszę się nie martwić, róża jest właściwa. Z biegiem czasu
pokaże swoje piękno.
Dodam tylko, że róże historyczne są moją pasją od wielu lat i dokładam
wszelkich starań aby zaoferować Państwu szeroką ich ofertę oraz zgodne
odmiany.
Z wyrazami szacunku"
Wygląda na to, ze powinnam usunąć pierwsze kwiatki. Zostawię sobie kilka dla radości pierwszej róży, a resztę usunę, by różyczka się nie męczyła. Niech się dobrze ukorzeni
Swoją drogą udane jest też połączenie samego czosnku i przywrotnika, ponieważ ten drugi w całości pochłania niezbyt atrakcyjne liście Gladiatorów Kto je ma - ten wie o co mi chodzi
Toż to "wielkoróż" Ci urósł
Jak bedziesz wchodzić przez furtkę? - chyba opanuje niedługo całe wejście
Ja się tym bedę martwić w przyszłym roku - moja A. ma dopiero 2,5 sezonu, ale tez rośnie przy furtce, więc już widzę czego mam się spodziewać... Na mojej już pierwszy kwiatek jest.
ND mam dwa lata.
Sadziłam w lipcu 2014:
Dwie różyczki obok siebie, potem szybko przesadziłam jedną, jak się zorientowałam, ze się mocno rozrastają.
A tu lipiec 2015:
Wygląda na to, ze teraz szybciej będzie kwitła
A tak wygląda obelisk. Dla ND mógłby być wyższy.
Na schemacie widać, jak podwiązuję różę
Hosta Halcyon - zaczyna pozyskiwać moją sympatię - ma twarde liście i ślimaki ją nawet omijają /chyba że jutro to zdementuję/
zresztą teraz wszystkie hosty cudne są
tu ta hosta po lewej ta mniejsza
taką stipę wykopałam miałam wywalić ale wyskubałam te zielone i do doniczek - zobaczymy co wyjdzie