Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

To właśnie tu 21:34, 21 lut 2015

Do góry
Leida napisał(a)
Dzidka, żadna kalina jeszcze u Ciebie nie kwitnie?

Teraz bardzo obfite kwitnienie rozpoczęła bodnantense 'Dawn'.
Ale moją uwagę kieruję na kalinę davidii, która to po raz pierwszy zimowała w ogrodzie. Mam nadzieję, że wkrótce zakwitnie.

Leida napisał(a)

Ja mam "odziedziczony" bez co najmniej 50 letni - kwiaty ma takie grube, że aż się gałęzie pod nimi uginają. Chyba wśród tych nowoczesnych odmian takiego nie widziałam. Może Ci go jakoś rozmożyć?

Jestem bardzo, a to bardzo zainteresowana 'odziedziczonym' bzem.
Musimy podpytać Ewę o jej sposób rozmnażania.

Leida napisał(a)

Melduje posłusznie, że wszystkie róże żyja pod słoikami i wszyscy mnie dopytują co ja tam "kiszę". Hortensje na strychu tez już się szykują do życia. Muszę im przemówić do rozumu, żeby jeszcze trochę poczekały bo zima przynajmniej u nas jeszcze się nie kończy, chociaż już mogłaby.

To wspaniale, że żyją.
A określenie "kiszę" tak mi się spodobało, że wprowadzę do określenia do mojego ogrodniczego słownika.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:34, 21 lut 2015

Do góry
Kolejne nowe założenie (zimowe a jakże). To jeszcze młodziutka i niezbyt efektowna rabatka, brakuje tu zimozielonych irg i dwóch hort bobo ale iglaki muszą podrosnąć. Wiosną zakwitnie tu dywan fiołków, potem zakwitną złotliny kalina, potem horty a na zimę zimozielone irgi.

Widok z altany na altane tzw babcina czyli ogrodowy domek
Bardzo ładnie wygląda mahonia zima, taka bordowa, robi fajny kontrast ze złotym cyprysikiem groszkowym
Znowu na wsi 21:57, 20 lut 2015

Do góry
Aniu, kalina kwitnie od późnej jesieni pojedynczymi kwiatkami, ale pączki są cały czas różowe. Na dobre powinna zakwitnąć wiosną. Przebiśniegi już u mnie pokazują kwiatki. Było, nie było mieszkam bardziej na zachód i cieplej u mnie.
Znowu na wsi 21:32, 20 lut 2015

Do góry
Jolu kalina juz zakwita u Ciebie ? no to chyba wiosna już przyjdzie u mnie przebiśniegi tak sie pchają, że aż ziemię podnoszą pozdrówka
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:58, 20 lut 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Dzieki dobra kobieto........
Wzajemnie ja tobie tez
U mnie juz ze zdrowiem troszke lepiej, jeszcze jakies niedoleczone resztki kaszlu i kataru ale jest juz o niebo lepiej

Biegasz do tego twojego cudnie zaopatrzonego centrum ogrodniczego ? spojrzysz przy okazji czy maja kaline kilimanzaro ? i w jakich cenach ?
Z góry dziekuje !

Małgoś, oczywiście sprawdzę, ale na razie pustki. W marcu pierwsze dostawy chyba. A kalina... była w listopadzie na wyprzedaży. Wysoka na 1m za cenę... 18zł...
Kosolkowa Pasja 16:16, 19 lut 2015

Do góry
Kalina najlepiej wygląda samotnie (tak gdzieś czytałam).
Kosolkowa Pasja 15:31, 19 lut 2015

Do góry
Z rabaty która będę przerabiać wylecą mi dwa derenie ellegantssima, kalina rosseum i jaśminowiec snowbelle. Mam jeszcze świerka zwyklego (pozostałość po świętach). Posadzę je chyba w "plecach" jednej z planowanych rabat.. Za nimi będą modrzewie i brzozy.. Przed takimi krzewami można później chyba coś ciekawego dosadzić?.. Nie wiem czy wkomponować gdzieś z nimi budleje? Mam cztery. Niekoniecznie wszystkie w to jedno miejsce, ale może jedną, dwie? Jest jeszcze jedna opcje. Na mojej różance całkiem w tylnym rogu mam perukowca. Mogłabym zamiast niego wsadzić tam kalinę (obok rośnie jaśminowiec wonny) a perukowca wziąć do tych o których mówiłam na początku..
Znowu na wsi 22:20, 18 lut 2015

Do góry
Witam Mirkę Imienniczkę w moim ogródku i zapraszam w przyszłości.

Aniu, śniegu nie ma, powoli pokazują się przebiśniegi. Nieśmiało kwitnie jeden z pierwiosnków. No i niestrudzenie rozwija kwiatek po kwiatku kalina Dawn. Na razie nie śpieszę się z pracami w ogrodzie bo i wcześnie i zimno . Zdjęć świeżych nie ma, może coś pstryknę w weekend.
Dwa ogrody 17:20, 17 lut 2015

Do góry
czosnki już rosną, kalina w różowych pąkach, ale najgorsze, że róże ruszają, to jeszcze przecież za wcześnie
To właśnie tu 22:08, 15 lut 2015

Do góry
Dzidka, żadna kalina jeszcze u Ciebie nie kwitnie?

Ja mam "odziedziczony" bez co najmniej 50 letni - kwiaty ma takie grube, że aż się gałęzie pod nimi uginają. Chyba wśród tych nowoczesnych odmian takiego nie widziałam. Może Ci go jakoś rozmożyć?

Melduje posłusznie, że wszystkie róże żyja pod słoikami i wszyscy mnie dopytują co ja tam "kiszę". Hortensje na strychu tez już się szykują do życia. Muszę im przemówić do rozumu, żeby jeszcze trochę poczekały bo zima przynajmniej u nas jeszcze się nie kończy, chociaż już mogłaby.
Skąpana w słońcu 19:36, 15 lut 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

Rany jaki piekny kawał ziemi do zagospodarowania, aż mi ciśnienie wzrosło
Czytam że czcesz rodki, hm pieknie tyle ze tu starszna patelnia na razie. Czy mogłabyś nanieść to miejsce na kartkę? tzn gdzie dom, dzie kieruki pn-pł, jaki masz styl domu itp.
Na patelnie lepiej by róże się sprawdziły, ale skoro chcesz rodki - co mnie nie dziwi bo też kocham te roslinki to będzie jeszcze sporo się narobić. Nie wiem jaka tu gleba, może pisałaś ale ja nie jestem w stanie przerzucać wszystkich stron - przepraszam
Pomysł z jabłoniami wspaniały bo jest mnóstwo pięknych i ozdobnych odmian, z ozdobnych mam jbłąkę olę - super wcześnie kwitnie i ma bodrowe liście. A co z wiśniami ? one też by się tu nadały? Proponuje jak naniesiesz ten kawałek na papier narysować ścieżkę - taką jaka Ci bedzie potrzebna by połączyc dom i inne waże dla Ciebie miejsca. Potem nanieś oczko. Jeżeli masz kiepską glebę potrzebne będą lekkie wzniesienia z żyzną glebą. To ma byc rabata w prostokącie czy trójkącie?
Bez tego cieżkomi coś zaproponować... Ale miejsce achh - super!

Kasiu, narysowałam chociaż rysunek to porażka.
Ziemię mam bardzo dobrą, żyzną, wilgotną

Moja działka od frontu ma 40m i to jest 20m z frontu. Bda posadzone tuje to nas zastawią
Od góry jest wschód, po lewej północ a po prawej południe.
Po lewej i góra to narożnik od strony ulicy i uliczki
To niebieskie to oczko wodne przechodzące w mały strumyk. Z części użytkowej będzie się wchodziło przez mostek a przy nim trawy. Od placu ( tej drugiej połowy, która będzie placem ta część będzie oddzielona też tujami Zostawię jakieś 4 metry prześwitu. Będzie tu widoczny kawałek wiązu szczepionego camperdownii a przy nim ławka.
Rododendrony przy oczku tak jak napisane. Jest kwestia kolorów . Myślę, żeby tak posadzić. Bordo, dwa fiolety, dwa lila, biały i trzy czerwone.
Przed oczkiem to żółte to plaża kamykowa i jakieś tam niskie roślinki.
Za rodkami te różowe plamy to jabłonie. W nogach będą miały morze bodziszków wiosna zakwitną to je potem można będzie deptać jak będą jabłka. Planuje rajskie i normalne jabłonie.
Zielone choinki to jedły koreańskie
Bordo dzrewa to Sliwy wiśniowe Pissardi
Koło nich to żółte z zielonym to brzozy szczepione a w nogach będą miały trawę red baron i coś jeszcze
Po lewej stronie koło oczka kalina japońska watanabe ( już czeka w doniczce )
A tam gdzie pisze tuje to maja być takie o złotym kolorze. Ale jeszzce nie znam odmiany. One się powtórzą w innej części, ale będą widoczne.
Na razie to wyższe piętro a dolne czymś popodsadzam.

Reszta to trawa

No i chodzi mi o te rodki. Takie mam i muszę je zastosować
Kwitnące skarpy 17:54, 15 lut 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
To jest kalina roseum

Ups
Jeżeli możesz go zadołować to zrób tak ale wtedy zabezpiecz go by nie przemarzł
...

Ok dzięki za wszystkie wskazówki mam nadzieję, że doczekam kiedyś takich dorodnych okazów jak Ty
Tymczasem idę zwiedzać dalej
Kwitnące skarpy 16:53, 15 lut 2015

Do góry
To jest kalina roseum
Jeżeli możesz go zadołować to zrób tak ale wtedy zabezpiecz go by nie przemarzł
grujecznika mam na stronie 22 koło zdjęcia z moim psem szafirem
Ogrodowe skarby 23:24, 13 lut 2015

Do góry
Witaj, Beato.
Zajrzałm do wątku o odwadnianiu ogrodu i od razu zaciekawił mnie Twój kawałek świata. Jakie było moje zaskoczenie gdy zobaczyłam tutaj jakie cudo stworzyłaś w tak krótkim czasie! Dodało mi to otuchy gdyż sama mam działkę z rowem a nawet z dwoma. Ma ona jakieś 80 arów. Rowy dzielą ją na trzy części. Jedna "owocowa", druga bardziej dzika, rosną tam dereń, różanecznik, kalina, tawuły i troszkę innych roślin (wszystko nie przycinane i "zapuszczone") a na samym końcu za rowem jest niewielki zagajnik. Oprócz tego w sumie na samym środku rosną dwie stare, wielkie olchy, które zacieniają sporą cześć. Teren jest mokry i torfowy. Niestety wzdłóż rowu wysiało się mnówstwo sumaków (wiem że nie bedzie z nimi łatwo). Ogólnie ujmując ogród jest zaniedbny, od okołu 15 lat nikt się nim nie zajmował.
Na szczęście niebawem przeprowadzka więc mam zamiar zabrać sie za niego i wierzę że uda mi się stworzyć cudne miejsce. Może nawet założę własny wątek.
W każdym bądź razie bardzo mnie podbudowałaś i chyba nie zasnę dzisiaj
Fajnie że miałaś tutaj taką fachową pomoc,na pewno skorzystam z wielu porad.
Gratuluję i pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 21:57, 08 lut 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Bożenko, jak nie być całym sercem, kiedy się je oglądało i wąchało u Ciebie, Dzidki, w Wojsławicach, w ogrodzie botaniczym przy Łazienkach.
Właściwie to jest taki krzew bardzo zwyczajny, tam gdzie kiedyś mieszkałam rosły razem: wielki lilak, kalina i jaśminowiec. To przecież nie mogłam tego nie powtórzyć w nowym miejscu.
Zresztą mam więcej takich roślin sentymentalnych, tych co moja babcia sadziła - odmiana krwawnika z kulkami białych kwiatów, łany cynii i astrów, smolinosy, czyli takie wysokie, pomarańczowe lilie, piwonie lekarskie, pomarańczowe pomponiki dalii, margerytki, narcyzy Poeticus.

Oj szybko zabraknie Ci miejsca do sadzenia.
Ogród w budowie - nieustającej 21:49, 08 lut 2015

Do góry
Bożenko, jak nie być całym sercem, kiedy się je oglądało i wąchało u Ciebie, Dzidki, w Wojsławicach, w ogrodzie botaniczym przy Łazienkach.
Właściwie to jest taki krzew bardzo zwyczajny, tam gdzie kiedyś mieszkałam rosły razem: wielki lilak, kalina i jaśminowiec. To przecież nie mogłam tego nie powtórzyć w nowym miejscu.
Zresztą mam więcej takich roślin sentymentalnych, tych co moja babcia sadziła - odmiana krwawnika z kulkami białych kwiatów, łany cynii i astrów, smolinosy, czyli takie wysokie, pomarańczowe lilie, piwonie lekarskie, pomarańczowe pomponiki dalii, margerytki, narcyzy Poeticus.
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:12, 08 lut 2015

Do góry
Kasia tak właśnie robię poprawiając sobie nastrój

Kasya "szanujmy wspomnienia..." bo byliśmy kiedyś młodzi piękni i niekoniecznie bogaci a teraz tylko kredyt w frankach

coś aktualnego

Brzoza Laciniata i sosna himalajska-mam nadzieje że ciut inna niż gatunek

kalina chyba bodnantska Dawn, muszę jeszcze namierzyć japońską Cascade
do kompletu bo Pink Beauty już mam

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:15, 04 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
A widzisz, szybko szukałam, nie patrzyłam czy palibin czy co tam Kalina urośnie, ja też mam małe I bzy, i kaliny.. Wszystko małe..

To tak jak ja Ale urośnie, wszystko urośnie
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:26, 04 lut 2015

Do góry
A widzisz, szybko szukałam, nie patrzyłam czy palibin czy co tam Kalina urośnie, ja też mam małe I bzy, i kaliny.. Wszystko małe..
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:05, 04 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Znam tylko cztery róże A resztę z ciekawości sobie zaraz zobaczę

Ja mam bzy ale patyki
Ale na szybko klikając:

lilak+kalina - cudo!! Mam kalinę koło bzu Jupi http://www.garnek.pl/barossa/5414182/kalina-i-bez-w-moim-ogrodzie

albo http://kielkowski-szkolka.pl/produkt/lilak-meyera-palibin-syringa-meyeri-palibin-559 pod opisem trzecie zdjęcie

mało coś, inaczej muszę poszukac. Później

palibin to nie bez mialam na mysli taki prawdziwy bez
ciemny z tą kaliną pieknie
mam kalinę od sąsiadki, ale moj bez malutki, nie widac go bedzie tam wcale
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies