Dziękuję za odpowiedź dziś prawie w nocy skończyłam moja rozplenicowo-rochodnikową. Chciałabym aby wyszła choc troszkę podobna do Twojej
Udanych wakacji
Ps. No dokładnie o tego kociaka mi chodziło ja mam męski zawód i pracuje prawie z samymi facetami i chyba przesiąknęłam nimi. Ale mi z tym dobrze.
Kostrzewy są w różnych odmianach i kolorach. Niebiskie to kostrzewa sina. Ale pogapiłam się w sieci i kostrzewy o takim pokroju i kolorze nie znalazłam. Trawka z Twojego zdjęcia wygląda na kostrzewę, bo ma wąskie źdźbła. Ale może to jakaś rozplenica. Niestety, nie bardzo miałam czas żeby poszukać czegoś podobnego - przepraszam. Hortensje wyglądają na odmianę Limelight.
Asiu - tak jak pisze Paweł jest to vertigo - u nas jednak zwany jest Madżenkowym potffforem Niesteyty trawa nie zimuje w gruncie i chyba nikomu też nie udało się ich przechować zimą, ja na pewno spróbuję o ile zdążę je schować na czas
Jednak mam dla Ciebie radę - przesadź je stamtąd! One rosną ooooogromne U mnie w ciągu miesiąca podwoiły swoją wielkość, a rosną w donicach - w gruncie taka sadzonka może osiągnąć bardzo pokaźne rozmiary Zresztą zajrzyj w google i zobaczysz jakie one są wielkie Tamte żurawki i miodunki zje na pewno
Witaj nie wiem czy pamiętasz ale radzilaś mi kiedys jaka rozplenica do rozchdnikow- wreszcie po 3 miesiącach poszukiwań znalazłam białe rozchodniki na drugim końcu kraju- wiec i ja zakładam swoją rabatę rozchodnikowa. U Ciebie pięknie się prezentuje.pozdrawiam
Dziekuje że chciałaś mi pomóc Muszę pomyśleć i wybrać coś z roślin ktore będa u nas zimowały i jeszcze muszą wytrzymac pełne nasłonecznienie .Mam pewne typy roślin ale rabata jest zbyt mała aby wszystko pomieścić .Podoba mi sie czarny bez ten z ozdobnymi liścmi nawet go kupiłam ale posadziłam w innym miejscu.
A, to zmienia postać rzeczy. Ale zamiana rozplenicy na ostnicę nic w kolorystyce nie zmieni, nawet chyba rozplenica lepiej pasuje, bo będzie miała brązowe balaski.
Z tą czernią w naszym klimacie to kiepsko jest. Konwalnik tylko kojarzę. A penisetum nie przezimuje, kordylina w gruncie też nie.
Ja nie pomogę, nie czuję się na siłach (ogrodowych).
czy rozplenica hameln na meijscu gdzie do 12 jest patelnia i jeszcze pod scianą budynku czyli jeszcze cieplej...bedzie jej dobrze czy bedzie opóźniona jakas?
hejka no nie ogarniam ostatnio, naprawdę! ale myślę, że już bliżej końca tych większych prac zaplanowanych na ten rok, chociaż jeszcze pewnie potrwa zanim to skończymy, bo jeszcze podbitka do zrobienia, ogrodzenie do dokończenia, tak samo rynny tak się wydaje, że koniec, a tak naprawdę jeszcze jest tego sporo!
a jak się jeszcze robi to samemu, to schodzi jeszcze raz tyle czasu, jak nie więcej
oby do końca lata się wyrobić, to będzie dobrze
co kombinuję z berberysami? chcę iść w tą stronę, co Gosia proponowała, a że emowi berberysy się podobają, to on już wstępnie projekt zaakceptował i już gotow jest jechać do szkółki
roślinki się wszystkie przyjęły, jeszcze tylko tą brązową trawkę mam do wsadzenia, ale w sumie nie wiem, jaka duża ona rośnie? bo to rozplenica jest?
Podczytuję po cichutku jak ładnie planujesz swoje rabaty i jakie cudne zakupy ostatnio poczyniłaś, tarasu też nie przemilczę. Gustownie wyszło . Drewniany taras to moje marzenie ....
Wtrącę się do dyskusji na temat rabatki z hortkami. Z doświadczenia wiem że 1m pomiędzy nimi to dobra odległość. Swoje przesadzałam kilka razy . Zostaw więcej miejsca na roślinki przed, hortki się rozrosną i zagłuszą wszystko co przed nimi posadzisz. Zwłaszcza jak chcesz rozplenicę przed nimi posadzić. Rozplenica rok po posadzeniu ma dość duży rozmiar i najładniej wygląda gdy ma przestrzeń i "szczotki" wtedy ładnie się prezentują.
Zaznaczam wątek coby wpadać i podglądać Twoje rewolucje.
edit: jak głęboka jest ta rabata? Przemyślałabym jakieś tło dla tych hortek. .