Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Od nowa ... na przekór wszystkim 10:45, 14 maj 2015

Do góry
Ten też NN i standardowo tylko dwa kwiatki, ale on w ogóle jakiś dziwny bo w ubiegłym roku na wiosnę nie kwitł wcale za to we wrześniu miał jednego kwiatuszka w pąku jest różowawy

a jak rozkwitnie to taki

rozplenica ruszyła

żurawki też, aż szkoda ich dzielić ale "kcem" ich więcej i więcej

Rododendronowy ogród II. 21:18, 13 maj 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Bogdziu zaglądam do Ciebie po cichutku i oglądam to co kwitnie i to co jeszcze w pąkach. Wszystko piękne

Więcej w pąkach niz kwitnie , u mnie wszystko późno , wielka rozplenica pierwsze źdźbło pokazała , już myslałam że zimy nie przeżyła.Dzisiejsze zdjecia.

Ogród z perspektywą na przyszłość 15:48, 13 maj 2015

Do góry
Macham Moniko! Przody Babci bardziej mi sie podobaja niz Sąsiada
Czy to rozplenica sie Babci tak pieknie pokłada?

Wierzę, babcia ma nosado naturalistycznych nasadzeń. Jednak nasadzenia sąsiada praktycznie sie pokrywają, tylko są w innej fazie kwitnienia Połow aprzodu sasiada też kwitnie. Tylko zdjęcia pochodzą z innych miesięcy.
ps. To nie jest rozplenica. Podpytam co to za odmiana
Ogród Ani :) 09:13, 13 maj 2015

Do góry
Lista roślin, które mi się podobają i już co nieco o nich czytałam.
Lista nie jest zamknięta, tworzę ją żeby mi nic nie umknęło.
Będę modernizować w marę potrzeb:

Bukszpany (wszelkie z nich kule, stożki, obwódki ),
Cisy,
Trzmieliny,
Magnolie,
Miłorząb dwuklapowy Mariken (mam takiego malucha, w formie krzewu, nie na pniu – do przeniesienia),
Hosty,
Azalie (mam trzy - białą, czerwoną, różową – właśnie zaczęły kwitnąć, do przeniesienia. Rozumiem, że muszę dokupić więcej sztuk i sadzić plamami)
Rododendrony,
Żurawki,
Wrzosy (z tyłu działki chcę mieć wrzosowisko),
Choiny kanadyjskie Jeddeloh (podpowiedziała mi Toszka, bardzo mi się podobają),
Hortensje bukietowe Limelight,
Forsycja maluch szczepiona na pniu – tutaj jeszcze nie jestem pewna (?),
Ambrowiec amerykański na pniu,
Katapla,
Grab Pospolity Pendula,
Brzoza brodawkowata Youngii, chyba też szczepiona na pniu,
Grujecznik,
Świerki serbskie,
Platan,
Rozplenica słoniowa Vertigo,
Miskant Gracilimus,
Hakonechloamacra All Gold,
Turzyca japońska Ice Dance,
Świerk kłujący Brynek na pniu, z ogrodu Tosi (bardzo mi się podobają )
Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana

Chyba trochę za dużo drzew na tej mojej liście, najwyżej usunę
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:35, 13 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Jest szansa. Że otto u Ciebie wytrzyma w lrzeciwieństwie do innych laurowiśni o duzych lisciach

myślisz ?, widziałam ją ostatnio w szkółce, z żalem odeszłam, mam w jednym miejscu zaplanowaną etnę jako odmiana dość mocna i to jest akurat osłonięty zakątek, nie doważyłabym się jednak na rżad tych roślin - jak kiedyś chciałąm wzdłuż budynku.
Ogród z perspektywą na przyszłość 22:11, 12 maj 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

ej, Monia - JA dodam że to odmiana otto luyken - bo mam twój wątek obcykany i pamiętam odmianę

przynajmniej tej lauro, bo był czas że do Twojego wątku wracałam często i to akurat mi się zapamiętało poza tym jak ją zobaczylam u Ciebie to natychmiast chciałam miec ale u mnie za zimno

Jest szansa. Że otto u Ciebie wytrzyma w lrzeciwieństwie do innych laurowiśni o duzych lisciach

Ogród niby nowoczesny ale... 21:42, 12 maj 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

i moje graby...grabeńki raczej i w nogach rozplenica hameln

Oj wstydam Jak mogłam nie pamiętać o tych cudnych rozplenicach w grabach Wstydam jeszcze raz
Magda dajesz po oczach temi pięknościami
Ogród niby nowoczesny ale... 21:33, 12 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)
a tak się robi? ja mam masę kwiecia nadal, kaj żeś to wyczytala, poucz kokochę

Gosia, roslina bardziej się wysila aby zakwitnąć a potem owocować...usuwając kwiaty oszczędza sily i idzie w liście...to tak po chłopsku

i moje graby...grabeńki raczej i w nogach rozplenica hameln

Co z tym ogródeczkiem począć 13:02, 12 maj 2015

Do góry
A to moje przedszkole stipowe

I rozplenica czarna

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:58, 12 maj 2015

Do góry
lilia napisał(a)
Irenko, Twój ogród jest zachwycający! Ogromna ilość roślin, a Ty nad wszystkim panujesz

Edytko dziękuję i zapraszam na oglądanie w sezonie
niestety już nie panuję
kolejne azalie

rozpleniaca Little Bunny, część stąd zabiorę w inne miejsce, dosadzę tu carex elata lub może molinie, bo juz tu kilka jest, tez rewelacyjna trawa, fajniejsza jak ta rozplenica
szafirki jeszcze są

przegląd host wypadł pozytywnie
kupuję najtańszą kawę i sypie w zagrożone miejsca
ta hosta obłędnie pachnie

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:35, 10 maj 2015

Do góry
Moje tulipany zakwitły. Miało być 10 czerwonych a tak naprawdę są tylko dwa :/
Za tulipanami wypuszczają liście róże, lawendy nie widać ale jest i ma się dobrze
Skrzynkę zakryje sorgo. Wsiałam prosto w grunt jak co roku. Przed sorgiem jeżówka i dopiero pojadę po trawę. W planie rozplenica japońska.

Ogród Proximki 10:20, 09 maj 2015

Do góry
proximka napisał(a)
Oto co sobie wymyśliłam na częsci rabaty przed oczyszczalnią

Szkoda że nie zapisało mi w kolorze. Po ścrodku trzy studzienki(dwie duże jedna mała) reszta to roślinki.

1 Świerk conica - istniejący
2 Klon Palmowy - istniejący
3 Iglaste (pokroju kula)???
4 Bukszpan wiecznie zielony – kule
5 Lawenda - iśtnejąca
6 Thuja szmaragd - istniejące
7 Berberys - istniejące
8 Rozplenica japońska - istniejące
9 Tawułka japońska - iśtniejące
10 Jałowiec płożący??
11 Drzewko liściaste lub iglaste PENDULA

Jakie wymiary ma ta rabata??
Jak dla mnie to za dużo dobra tu ma być....ale podaj wymiary
Małymi kroczkami do celu... 14:18, 08 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Mam jeszcze dylemat co do tej rabatki, wolę się dwa razy zapytać, zanim wybiorę się na zakupy, czy taki układ może być?

1. Śliwo wiśnia na pniu,
2. Hortensja vanilla fraise,
3. rozchodnik olbrzymi,
4. rozplenica hameln,
5. przed rozchodnikami turzyca ice dance ( pomyliły mi się numerki )

Zastanawiam się jeszcze, czy przy samych rozchodnikach z jednej i drugiej strony, zamiast hortensji nie dać po jeszcze jednej rozplenicy, jak myślicie? Czy już zostawić tak jak jest i nie kombinować?

Z lewej strony przed hortensjami mogłabym jeszcze dać np żurawki bordowe, z prawej strony jest linia węższa, więc tam mi się już nie zmieszczą.

Ładnie ! Elegancko, spójnie i ogrodowiskowo
Małymi kroczkami do celu... 12:40, 08 maj 2015

Do góry
Mam jeszcze dylemat co do tej rabatki, wolę się dwa razy zapytać, zanim wybiorę się na zakupy, czy taki układ może być?

1. Śliwo wiśnia na pniu,
2. Hortensja vanilla fraise,
3. rozchodnik olbrzymi,
4. rozplenica hameln,
5. przed rozchodnikami turzyca ice dance ( pomyliły mi się numerki )

Zastanawiam się jeszcze, czy przy samych rozchodnikach z jednej i drugiej strony, zamiast hortensji nie dać po jeszcze jednej rozplenicy, jak myślicie? Czy już zostawić tak jak jest i nie kombinować?

Z lewej strony przed hortensjami mogłabym jeszcze dać np żurawki bordowe, z prawej strony jest linia węższa, więc tam mi się już nie zmieszczą.
Moja "przyziemna" :) pasja 07:51, 08 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

moje też straszna bieda, tylko Cabaret pod południową ścianą szaleje
a powiem Wam że jak planowałam przez całą zime ogród to nie sadziłam że hasło "późno starują" bedzie oznaczało że w maju jeszcze miskanty będą spać ...proso dopiero się budzi i to to od pd strony bo od wsch to ma dopiero jeden kikutek...FC dopiero odbija ale on przymarzł- ma prawo się opóxniac, najlepeij wygląda rozplenica...myslłąm ok marzec, kwiecień bedzie pusto na rabatach ale w maju????
Ogród Proximki 17:37, 07 maj 2015

Do góry
Oto co sobie wymyśliłam na częsci rabaty przed oczyszczalnią

Szkoda że nie zapisało mi w kolorze. Po ścrodku trzy studzienki(dwie duże jedna mała) reszta to roślinki.

1 Świerk conica - istniejący
2 Klon Palmowy - istniejący
3 Iglaste (pokroju kula)???
4 Bukszpan wiecznie zielony – kule
5 Lawenda - iśtnejąca
6 Thuja szmaragd - istniejące
7 Berberys - istniejące
8 Rozplenica japońska - istniejące
9 Tawułka japońska - iśtniejące
10 Jałowiec płożący??
11 Drzewko liściaste lub iglaste PENDULA
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:49, 07 maj 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ach...wisteria
U Ciebie też ślimory żrą??? Dopiero u Ani zdjęcie iryska z całym stadem widziałam...;( To wredziole!!!

U nas na razie względny spokój. Widocznie z Rzeszowa do Wrocławia nie przez Pszczynę idą

Najlepsze życzenia Irciu, niech Ci się wiedzie!!!

Tak, daje pokaz, to dopiero początek
I to jak żrą, moje hakone nawet zjadły! ha, ha...ciesz się, że nie masz, bo tak naprawdę, to problem w skali kraju, chodzi tez o uprawy; z moich kalarep nici i chyba sałaty też, zjadły one;(
dzięki za życzenia i różę, jak sztuczna, taka piękność

trzmielina idzie dywanowo i kratkowo...zaraz na pniu trzmieliny trzeba ciąć, chyba że pozwolic kwitnąć, ich kwiaty pachną

hiacyntów jeszcze ciut kwitnie i ruszyła rozplenica Little Bunny...niziutka

i bzy
Małymi kroczkami do celu... 08:28, 07 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Paulina, rozchodniki często są łączone z rozplenicami np. Hammeln.
A świerka koniki nie sadź, wiele osób odradza, atakują je przędziorki, często wypadają.

Nie, nie świerka conica mam już na innej rabatce, a tak jak wcześniej chciałabym, żeby na każdej były inne rośliny, bo jestem spragniona nowości w swoim ogrodzie . Fajna ta rozplenica, a ona jest zimozielona?
Na Łowieckiej 01:46, 07 maj 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Hejka. Mam prośbę, mogłabyś pokazać jak wygląda teraz Twoja rozplenica. Moja caly czas usycha ma nowe źdźbła ale każde zasycha na końcach. Danusia mi napisała że może ma za mokro albo ja cos podgryza, martwie się

I jeszcze jedno czy jest jeszcze jakiś różowy rozchodnik oprócz tego co masz czyli mr goodbud. Szukam właśnie i nie mogę znaleźć tej odmiany tylko wszędzie piszą rozchodnik rózowy.

Byłam u Ciebie i widziałam rozplenice ale się nie odezwałam bo nie wiem co Ci doradzić... Moja wzięła się w garść i ładnie się zazieleniła. Wczoraj ją oglądałam i wyglądała dobrze. Jutro zrobię fotkę to zobaczysz jak wyglada. Może spróbuj podkopać jedną i sprawdź czy nie ma nic w korzeniach? Być może to jakieś pędraki lub inne dziadostwo? Nic nie przychodzi mi do głowy

Ja znam jeszcze odmianę "brillant" ale ona jest delikatniej różowa. Chciałam takie mocne kolorystycznie dlatego szukałam tego mr goodbud. Mam też birthday party, ale nie kupuj go. Nie jestem z niego zadowolona. Jest bardzo wątły. Rośnie mocno w górę. Pokłada się. Nie trzyma się pionu. Ten drugi jest o niebo ładniejszy..
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 15:06, 06 maj 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1839-rozplenica-japonska-pennisetum-alopecuroides
Ja chyba bym ją tam nie sadziła!

Ty widzę że masz forum w jednym paluszku i dobrze bo mi ułatwiasz decyzje zrezygnowałam z nich bynajmniej na froncie, dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies