Nie wiem jak chcesz wysoko puścić tuje. Jak zasłonią domy to drzewo nie musi być wielkie, dałąbym coś kolumnowego (może czerwony buk kolumnowy??), jak nie zasłonią to posadź coś co będzie miało wielką koronę.
Jednak by posadzić większe drzewo to te bordowe drzewka (jabłonki??)już się nie mieszczą...
Masz przed brzozami dwa drzewka.. może powtórz któreś z nich. Ogród masz taki uporządkowany wiec psuje już zachować uporządkowanie.
Zawilce coronaria ruszyły wśród bukszpanów.
Zakupy do donic.
A teraz prośba o opinię jak tą rabatę przemeblowac bo strasznie mnie wnerwia.
I jak rabatami otoczyć ten plac?
Teraz dopiero widzę, że tu masz skarpę Super, to zmienia trochę ten kat na korzyść
ja bym te lilaki zostawiła Możesz je najwyżej podkrzesywać wyżej.. chocia u mnie Krasawica sama w sobie ma pokrój drzewa a nie krzaczora
Ja bym podciągnęła te jałowce aż do host i pomiędzy lilakami. Jeżeli za nimi nie zmieścisz szmaragdów, to może posadź cisy czy choinę kanadyjska ciętą na żywopłot, by zasłonić się od sąsiadów.. W jałowce wrzuć ławeczkę.. będzie miło teraz tam przysiąść.. i myślę co posadzić pachnącego na lato..
To co posadziłaś pod magnolia i "choinką" jest fajne. Ciężko się otwierają stronki wiec ciężko cytować co jest wg mnie fajne.
Nawet pomiędzy te lilaki bym dała niskie Palbiny, albo przed ławką, tak półkolem, trochę ja zasłonią i będzie taki bzowy zakątek
Przed palbinami zrobisz rabatę..
Niezła lista tych roślin ))
Z tego, co pamiętam z porad ogrodniczych to zalecają sadzić najwyższe odmiany w grupach po 3 w narożnikach lub ewentualnie kilka w szpalerze tam, gdzie się chce przesłonić/zasłonić np. okno sąsiada wychodzące na taras (na takim krótszym odcinku sprawdzają się świerki serbskie, bo mają ładny pokrój, nie chorują i dość szybko rosną). Elegantissima to też dereń biały. Dereniom dobrze robi sadzenie w grupie ze względu na walory kolorystyczne zimą. Żeby uzyskać ten karminowy kolor gałązek trzeba je odmładzać, tak mniej więcej co 3 lata. Przy takim ich traktowaniu uzyska się z nich jakieś 1,5-2 m. Elegantisima ładnie Ci rozjaśni ciemnawy zakątek. Najbardziej czerwone gałązki ma odmiana derenia białego Sibirica
Pęcherznice Luteus i Dart's Gold to bardzo mocne akcenty żółci.
Tamaryszka i brzozę youngi włączyłabym do wrzosowiska razem z karłowatymi iglakami.
Te wyższe iglaki pasowałoby połączyć z rododendronami
Sibirica w grudniu
Lubisz jesienne przebarwienia. Nie wiem, czy widziałaś ten ogród. Pierwsza fotka zawsze powala mnie na kolana ) https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis
NO to jedziemy z fotami...
Zaplanowaliśmy cięcie wiśni... ale wiało tak, ze wszystkie liście były na trawniku... Ostatniej pary nie cięliśmy bo moje pissardi leżałyby na trawniku sąsiada...
i przed - aha tulipany w aluminiowych wiaderkach zostały wieczorem wymienione
Ale uznaliśmy,ze ciąć będziemy przed kwitnieniem, wiosna bo teraz były nie do opanowania...