Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

marzena_p 15:12, 20 maj 2016

Wodą z tego moczonego chleba podlewać borówki ?
aga_podlasie 15:46, 20 maj 2016

Chodzi o to, żeby zrobił się zakwas.
Jest kilka sposobów na zakwaszenie gleby. Zakwas z mąki lub chleba lub mocno rozcieńczony ocet, kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie (ale nie paczka na konewkę, raczej łyżeczka), wywar ze szpinaku a nawet kompot z rabarbaru
U mnie liście borówek robią się żółto-czerwone, widzę też mniej kwiatków niż rok temu. Podejrzewam, że gleba pod nimi nie jest już tak kwaśna jak lubią.
aga_podlasie 20:26, 20 maj 2016

Przez kilka tygodni zbierałam skórki bananów na gnojówkę. Nie wygląda pięknie, zaczyna też brzydko pachnieć, ale cóż, warto spróbować i tego. Poza tym w beczce robi się druga, z pokrzyw. I mam tyle skrzypu na rabatach, że zaczynam rozważać jego przerobienie. W końcu byłby z niego jakiś pożytek.
aga_podlasie 20:34, 20 maj 2016

Trochę zdjęć wczorajszych zakupów.
Co to będzie? To czarny chaber Black Sprite.

Nowy rozchodnik, ciemniejszego nie było

I w końcu znalazłam

Rutewka już posadzona

katiaxx 21:56, 20 maj 2016

Słodka rutewka. Knautie chciałam mieć ale u mnie nie do dostania a po porażce z driakwia już nie mam siły siać. Pierwszy raz widzę gnojówkę z banana
marzena_p 22:00, 20 maj 2016

Mam chaber górski ,strasznie mi się rozsial a nie jest za ciekawy.

Kuszą cię te bylinki . Synek do mnie mówi_ mama może tych kwiatków już ci wystarczy ,lepiej dla mnie daj kasy . Dobrze że u ciebie dzieci jeszcze małe .
aga_podlasie 22:07, 20 maj 2016

katiaxx napisał(a)
Słodka rutewka. Knautie chciałam mieć ale u mnie nie do dostania a po porażce z driakwia już nie mam siły siać. Pierwszy raz widzę gnojówkę z banana

Oby słodka rutewka długo kwitła. Ale listki też ma ładne, będą zdobić. Knautię zobaczyłam pierwszy raz i od razu wzięłam. Inaczej ją sobie wyobrażałem, myślałam, że jest niższa.
O gnojówce z banana jakiś czas temu czytałam, ale w ogóle skórki od banana to jakiś cud, słyszałam, że można suszyć i podsypywać suszonymi kwiaty domowe.
aga_podlasie 22:09, 20 maj 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Mam chaber górski ,strasznie mi się rozsial a nie jest za ciekawy.

Kuszą cię te bylinki . Synek do mnie mówi_ mama może tych kwiatków już ci wystarczy ,lepiej dla mnie daj kasy . Dobrze że u ciebie dzieci jeszcze małe .

Ale masz taki czarny? Na zdjęciach wyglądał fajnie. Długo kwitnie?

Wydawało mi się, że już bylin mam dość, a jednak nie, zawsze coś wpadnie w oko. Myślę, że to rodzaj uzależnienia
UlaB 22:16, 20 maj 2016

ładne zakupy rutewke rozważałam ale czesc moich zakupów wciaz stoi w doniczkach w oczekiwaniu na posadzenie skoro nei mam czasu sadzic to grzechem byłoby kupowac dalej. Miskanty musze tylko uzupełnic, bo widze ze dwa jednak chyba juz nie wstaną.
A knautia jest w Choroszczy - ja przynajmniej tam kupowałam rok temu i było tego mase
marzena_p 22:21, 20 maj 2016

Mój chaber jest fioletowy.