Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 18:31, 20 maj 2016

Anda napisał(a)

Fajne roślinki posadzilaś. Moje tulipanki już wszystkie obcięte, prawie wszystkie, bo jeszcze cztery China Town sie ostały U mnie na różach też mszyce. Czytałam dzisiaj, że dwa tygodnie trzeba czekać na pojawienie się owadów je zjadających. Dopiero jak mszyc dużo i opłaca sie wsród nich np. złożyć jajeczka, to wtedy przybywają.

Hej Ewa
I po co ja mszyce ręcznie zabijałam Teraz stworzenia nie będą miały co jeść i nie zamieszkają u mnie Oczywiście żartuję z dnia na dzień mszyc jest więcej, więc liczę na inwazję biedronek.
Nowy nabytek Bodziszek Renarda.
ryska 18:36, 20 maj 2016

Alisonek napisał(a)
Witaj, ale długaśna lista zakupów. jak wszystko posadzisz ale się zrobi pieknie
Pozdrawiam cieplutko

E tam długaśna porozkładałam po kątach i nawet nie widać. Dziś jeszcze dojechały wiciokrzewy zaostrzone. Liczę, że zarosną tę siatkę i nie będę musiała takich myków z rozmyciem robić, żeby nie uwiecznić sąsiada na zdjęciu.

ryska 18:46, 20 maj 2016

Aniaaa napisał(a)
Reniu czy dokupiłaś działkę obok? Doczytuję o zakupach Jaka imponująca lista,będzie się działo na rabatach.A niektórych nazw roślinek nie znam,nowości dla mnie
Tulipany oszałamiające w takiej ilości,przepiękne kolorki,mega energetyczne
Spacer po lesie i w jaki sposób go przedstawiłaś bardzo uspakajający.Tu lasów pełno dookoła ale kleszcze mnie przerażają,że też takie coś istnieje i po co to
Odnośnie Zielonych Świątek to mój tata zawsze przynosił tatarak i ustrajał nim dom,teraz obyczaj ten powoli zanika.
Orlikowo-goździkowy bukiecik uroczy,ja też nie zrywam kwiatów z ogródka do wazonu,niech sobie rosną na rabatach ale przed wyjazdem musiałam ściąć sporo tulipanów do wazonów by mama miała mniej pracy z ich ogławianiem.Cieszyły oczy w domu

Uściski przesyłam i kwiatuszki

Aneczko mówisz jak mój Przemek
Spytałam go czy u niego w warsztacie jakiś klucz by się jeszcze zmieścił i okazuje się, że tak Tak samo jest z kwiatkami
A tak naprawdę to wymyśliłam koło oczka instalację z gazonów ( stoją na schodach do garażu mojego P.) W nich posadzę nowe rojniki i rozchodniki.
Dziękuję w imieniu tulipanów i za cudne zdjęcie orlików. Ja mam tylko niebieskie i fioletowe.
Dla Ciebie zakupy rojnikowe i rozchodnikowe.

I skalnica cienista ale to już stara roślinka.
ryska 18:50, 20 maj 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
jak paczka przyszła to czekam na sesję z nowościami pozdrawiam

Hej Cioteczko
Tyle tych zakupów, że doszłam do Ciebie i zdjęcia już się skończyły z nowościami
Dla Ciebie starości i buziaki

19:39, 20 maj 2016
Dobre z tym kluczem haha,faktycznie zawsze on się gdzieś zmieści tak samo rośliny w ogrodzie.A pokaż te rojniczki i rozchodniki z bliska coś tam zakupiła Sklaniakowatych też nie mam nigdy dosyć U mnie skalnica cosik się nie trzyma,najnormalniej wymarza sobie.
Jak będzie czas na zbiór nasionek różowego orlika to zbiorę je dla Ciebie
LenaMagda 19:43, 20 maj 2016

O la la jakie piękności czekam na kolejne
Jana 19:46, 20 maj 2016

A ja na jakie zdjęcia roślinek się załapałam ? Orlik piękny, bodziszek też, co do wiciokrzewa jestem ciekawa, ostatnio się nad nim zastanawiałam tylko boję się, że trujący chyba
ryska 19:53, 20 maj 2016

Aniaaa napisał(a)
Dobre z tym kluczem haha,faktycznie zawsze on się gdzieś zmieści tak samo rośliny w ogrodzie.A pokaż te rojniczki i rozchodniki z bliska coś tam zakupiła Sklaniakowatych też nie mam nigdy dosyć U mnie skalnica cosik się nie trzyma,najnormalniej wymarza sobie.
Jak będzie czas na zbiór nasionek różowego orlika to zbiorę je dla Ciebie

Pozwolisz Aniu, że wkleję Ci listę rojników i rozchodników plus jedna skalnica, bo nie mam siły już się ruszać a wcześniej zrobiłam tylko to jedno zdjęcie.
Sedum spurium Purpurteppich Rozchodnik kaukaski
Sedum spurium Tricolor Rozchodnik kaukaski
Sedum hakonense 'Chocolate Ball'
Sedum hybridum 'Dynomite'
Saxifraga arendsii Schneeteppich Skalnica arendsa
Sempervivum arachnoideum rojnik pajęczynowaty
Sempervivum arachnoideum Tomendosum Rojnik pajęczynowaty
Sempervivum borisii Rojnik wełnisty
Sempervivum marmoreum Rojnik ćmy
Sempervivum montanum Rojnik górski
Sempervivum soboliverum Rojnik pospolity
Jak to posadzę to dopiero zdjęć narobię ale dopiero jutro wieczorem albo w niedzielę
Nasionka orlika chętnie przyjmę, dziękuję
ryska 20:00, 20 maj 2016

LenaMagda napisał(a)
O la la jakie piękności czekam na kolejne

To może kwiatek tzw. koniczynki szczęścia

LenaMagda 20:11, 20 maj 2016

ryska napisał(a)

To może kwiatek tzw. koniczynki szczęścia

Fajowa, miałam kiedyś taką ciemną ....w domu za panienki.... hihihi