Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:21, 07 maj 2016

Do góry
Podoba mi sie taka gra kolorow w wyzszym pietrze -jak najbardziej jasne pasuje
Luki masz szczescie - bo masz wplyw na sasiedni ogrod - oba moga " pracowac " na swoj wyglad
Wiekszosc z nas stara sie , tworzy cos dla oka a i tak jest to polowiczna praca - bo ogrod sasiada straszy a nie zawsze plot czy zywoplot jest dobrym wyjsciem .
Juz masz pieknie , az sie bajam pomyslec o przyszlosci - bez kleju nawet zeby stale wypadna
Pozdrowka V.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:58, 07 maj 2016

Do góry
Iwonko z dwojga złego wolę siatkę, która zarośnie żywopłotem niż patrzeć się na płot betonowy, którego mam w nadmiarze
Zastanawiam się czy takie jasne drzewo będzie pasować
U siostry drzewa z czasem też coś zakryją, a w tym miejscu gdzie żwir stanie kiedyś nowoczesna altana, planowałem nawet zielony dach, ale myślę, że wiekowe sąsiadki by tego nie wytrzymały zdrowotnie
Na pw już odpisuję.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:12, 07 maj 2016

Do góry
Takiego szerokiego kadru bylinowej jeszcze nie pokazywałem

Tak swoją drogą... mam tępy nóż w kosiarce, trzeba naostrzyć

Jak widać atrakcyjnych widoków za płotem nie mam, ale to uroki wąskich działek, tak za pięć lat się to zmieni bo wszystko mocniej urośnie, taką mam nadzieję

No i tak się zastanawiam czy to dobre miejsce dla tak jasnego drzewa jag glediczja Sunburst, ale głównie jej mało gęsty pokrój i słabe wymagania glebowe bardzo mnie przekonują, a upatrzyłem sobie wysoko wyprowadzony okaz, który tak by wyglądał.

Dodam, że przy ogrodzeniu jest żywopłot grabowy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:03, 07 maj 2016

Do góry
I jeszcze 3 sezonowa Pissardi po 3 jej cięciu, ma już ładną koronę, która nie rośnie w odwrócony stożek, tutaj też ścianłem prawie metrowe pędy

Na trawnik proszę nie patrzeć, wysiałem na byle jak bo i tak zaraz będzie cały dziurawy, niestety moja mamuśka nauczyła psa toalety w dwóch najbardziej widocznych miejscach trawnika bo nie chciało się wychodzić dalej i to są tego skutki po każdej zimie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:57, 07 maj 2016

Do góry
Nigry przed i po cięciu. Ja drastycznie skróciłem pędy w zeszłym roku, tak że ze strachem przez miesiąc na nie patrzyłem, ale opłaciło się, nawet są zbyt gęste przy podstawie i musiałem wyciąć krzyżyjące się pędy, tutaj nie chce ich mocno ograniczać dlatego w tym rok skromniej
W sumie to na wielkość całej korony poszło 2/3

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:52, 07 maj 2016

Do góry
Wkradł się jeden agent

Ostatni kwiat Genie
Moja bajka 08:52, 07 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jak słyszę siewki to mnie aż trzęsie mam setki werbeny, kocimiętek, jeżówek, już się cieszyłem, że stipa jednak nie wzeszła, a powoli na różance robi się trawniczek bardzo gęsty, jedyne co wzeszło ładnie i mnie cieszy to szałwia, równomiernie się rozrzuciła i ładnie zakwitnie już w tym sezonie

A podobno od przybytku głowa nie boli Ja się cieszę z moich siewek i nie obraziłabym się gdyby było ich więcej .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:50, 07 maj 2016

Do góry
U mnie też troszkę tulipanów, ale sadzenie w donicach jest delikatnie mówiąc o duszy, zero efektu, a takie kępki mi się nie podobają, ale cieszą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:48, 07 maj 2016

Do góry
Sebek oj ja Ci to przypomnę bo ja żwirku nie mam

Alicjo można teraz przyciąć w sumie to można od razu po przekwitnięciu, ale pogoda była ku temu niesprzyjająca

Anula mnie też się podobają, ale to kosztowna będzie zabawa, w tym roku 3 w przyszłym kolejne 3. Chyba dam radę
Rododendronowy ogród II. 08:35, 07 maj 2016

Do góry
Bogdziu no ty mi tu nie mów, że jest coś nie tak ze zdjęciami bo świetnie wychodzą nawet przy kadrowaniu już daj temu guzikowi od nagrywania spokój
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:32, 07 maj 2016

Do góry
Oj jak ja zazdraszczam takiego miejsca na hosty, ale w sumie poza ryzykiem wiosennych przymrozków warto jeszcze jakieś do siebie przemycić bo są piękne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:10, 06 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Dzisiaj w końcu był dzień dla mojego ogrodu i wychodzę na prostą z wszystkimi pracami, nawet jutro dzień mi się zwolnił nie ma nikogo w domu to będę mógł działać do oporu.
Dzisiaj lista prac długa, chociaż w dzień zdążyłem zobaczyć jeszcze film i obiad zrobić.
Skosiłęm trawnik, obciąłem nowo posadzone żywopłociki, 4 śliwy przycięte, kilka rabat wypielonych, liliowce i magnolia w końcu posadzone, troszkę kancików machnąłem, uskuteczniłem sporo podlewania, wywaliłem troszkę zdechłych roślin, oczyściłem jedną rabatę kompletnie i sklniak w końcu odetchnął od chwastów. Jutro gruntowne porządki gdzie się da i na jakiś czas robię sobie przerwę od intensywnych prac ogrodowych

Woow, super A śliwy teraz się przycina? Możesz fotę zapodać przyciętych śliw?

Dzięki za info w sprawie Żurawek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:56, 06 maj 2016

Do góry
Dzisiaj w końcu był dzień dla mojego ogrodu i wychodzę na prostą z wszystkimi pracami, nawet jutro dzień mi się zwolnił nie ma nikogo w domu to będę mógł działać do oporu.
Dzisiaj lista prac długa, chociaż w dzień zdążyłem zobaczyć jeszcze film i obiad zrobić.
Skosiłęm trawnik, obciąłem nowo posadzone żywopłociki, 4 śliwy przycięte, kilka rabat wypielonych, liliowce i magnolia w końcu posadzone, troszkę kancików machnąłem, uskuteczniłem sporo podlewania, wywaliłem troszkę zdechłych roślin, oczyściłem jedną rabatę kompletnie i sklniak w końcu odetchnął od chwastów. Jutro gruntowne porządki gdzie się da i na jakiś czas robię sobie przerwę od intensywnych prac ogrodowych
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:12, 06 maj 2016

Do góry
Ludwiko i to jest bardzo cenne info, jasny obiektyw bardzo chciałbym mieć, ale tylko stały bo zmiennoogniskowe z niską wartością przysłony potrafią być zawrotnie drogie

Kasiu informacja mnie pocieszyła, ale zdałem sobie sprawę, że nie oznaczyłem sobie kolorów i nie wiem gdzie chciałbym taki miks

Agnieszko, byłem poradziłem, ale specjalistą nie jestem Doświadczenie mam na podstawie trzech sezonów z jedną Pissardi i dwóch z Nigrami, ale to praktycznie to samo.

Alicjo miło mi bardzo ilość żurawek bardzo się kurczy bo bardzo dużo czasu trzeba poświęcić by utrzymać w dobrej kondycji tyle odmian, ale nadal u mnie będą w ograniczonej ilości.
Marmalade rośnie wszędzie, a na takim stanowisku ładnie się wybarwi, możesz sadzić co 40cm będzie widać pojedyncze rośliny, gdybyś posadziła gęściej też będą rosły, ale połączą się po czasie w szczelną obwódkę

Agato na liście mam buka Rohan Obelisk upatrzony ponad 3 metrowy okaz, wspomnianą glediczje Sunburst, też już wyszukana, ale dużo większa niż planowałem, ale cena na szczęście taka jak w ofercie, klona Esk Sunset, jarząb turyngski fastigiata, tutaj jeszcze znak zapytania, oraz 3 sztuki lipy Green Globe lub wiśni Umbraculifera.
Jak to upchnę to nie będzie już tak płasko chociaż nad glediczją nadal się zastanawiam.
U Agi - czyli słońce i piach 21:50, 06 maj 2016

Do góry
Przychodzę w sprawie śliw i widzę takie troszkę ojć... ktoś słabo je prowadził w szkółce i chyba chciał jak najwyższe mieć. Nie są to moje drzewa, więc nie chcę by na mnie było, ale ja ściąłbym wszystkie grube gałęzie na ok 20-25cm nad rozgałęzieniem tak by pierwszy pąk po ścięciu był skierowany na zewnątrz. Jak zdecydowałabyś się na tak radykalne cięcie to koniecznie odkazić sekator, a rany potraktować maścią ogrodniczą, ciąć rankiem w bezdeszczowy dzień.
Zaraz u siebie pokaże jak dzisiaj obciąłem moje Nigry, ale u mnie drastyczne cięcie było w zeszłym roku.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:30, 06 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Teraz mam ważne pytanie dla znawców, czy nie jest zaw wcześnie na wykopanie krokusów, muszę rozsadzić trawy, a krokusy w tym mi przeszkadzają.

Znalazłem dla siebie ogromną glediczje trójcierniową Sunburst, chce ją posadzić na drugim końcu bylinowej, ale strasznie się wacham czy to dobra decyzja bo w sumie znalazłem miesjce dal 6 drzew i powoli wdrażam plan, lista gatunków zrobiona, częśc drzew już w szkółkach znaleziona.
Mam silną potrzebę podwyższenia ogrodu. Może i 4 metrowy Rohan Obelisk u mnie zamieszka...

Tutaj ta lista drzew mnie interesuje, zdradzisz?
Ja też mam krokusy do posadzenia, u mnie mniejszy problem, bo mam już wykopane
Moja bajka 21:21, 06 maj 2016

Do góry
Jak słyszę siewki to mnie aż trzęsie mam setki werbeny, kocimiętek, jeżówek, już się cieszyłem, że stipa jednak nie wzeszła, a powoli na różance robi się trawniczek bardzo gęsty, jedyne co wzeszło ładnie i mnie cieszy to szałwia, równomiernie się rozrzuciła i ładnie zakwitnie już w tym sezonie
Moja działka. 21:17, 06 maj 2016

Do góry
Bogusiu teraz żywopłocik z bukszpanu zostaw w spokoju za późno na wiosenne cięcie, obetniesz końcem czerwca jak młode przyrosty będą ciemnieć
Koszyczek bardzo fajny.
Moja "przyziemna" :) pasja 19:33, 06 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jagoda nie ma się co martwić o wygląd ściany już wygląda to coraz lepiej, a jak jeszcze planujecie ją otynkować to w ogóle będzie bardzo dobrze, a wspominane niedawno drewniane deseczki wcale nie musiałyby być na całości a efekt zapewne byłby cudny, ale tego też nie trzeba robić od razu.

Tak też myślę Luki, że te deseczki w każdej chwili można dorobić. Nie wątpię, że byłoby to urozmaicenie i elegancki dodatek .
U Agi - czyli słońce i piach 16:05, 06 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Aga, przyszłam obejrzeć te twoje Nigry, ale nie wiem co Ci doradzić, czemu one takie łyse, jaką mają historię za sobą, bo gałęzie takie konkretne a liści brak?
Specjalistą od cięcia śliw jest Luki, poproś go żeby zajrzał, bo ja nie umiem pomóc (osobiście zrobiłabym radykalne cięcie, ale lepiej się upewnij u kogoś kto ma większe doświadczenie)

A możliwości spacerowania wśród kwitnących jabłoni, bardzo Ci zazdroszczę - są prześliczne.
Dzięki że zajrzałaś

Historia Śliw
Śliwy były sadzone jakiś miesiąc temu, kwiaty były a z listkami to jak widać drzewka z doniczki, szczepione na 2,20 m a koronę mają tak z 1m lub 1,5m.

Do Łukasza pisałam i mam nadzieję że coś mi doradzi

A jabłonki są cudne i jaki zapach!!!! A rosną obok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies