Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 08:52, 07 maj 2016

Wkradł się jeden agent

Ostatni kwiat Genie
Luki 08:57, 07 maj 2016

Nigry przed i po cięciu. Ja drastycznie skróciłem pędy w zeszłym roku, tak że ze strachem przez miesiąc na nie patrzyłem, ale opłaciło się, nawet są zbyt gęste przy podstawie i musiałem wyciąć krzyżyjące się pędy, tutaj nie chce ich mocno ograniczać dlatego w tym rok skromniej
W sumie to na wielkość całej korony poszło 2/3

Luki 09:03, 07 maj 2016

I jeszcze 3 sezonowa Pissardi po 3 jej cięciu, ma już ładną koronę, która nie rośnie w odwrócony stożek, tutaj też ścianłem prawie metrowe pędy

Na trawnik proszę nie patrzeć, wysiałem na byle jak bo i tak zaraz będzie cały dziurawy, niestety moja mamuśka nauczyła psa toalety w dwóch najbardziej widocznych miejscach trawnika bo nie chciało się wychodzić dalej i to są tego skutki po każdej zimie

Luki 09:12, 07 maj 2016

Takiego szerokiego kadru bylinowej jeszcze nie pokazywałem

Tak swoją drogą... mam tępy nóż w kosiarce, trzeba naostrzyć

Jak widać atrakcyjnych widoków za płotem nie mam, ale to uroki wąskich działek, tak za pięć lat się to zmieni bo wszystko mocniej urośnie, taką mam nadzieję

No i tak się zastanawiam czy to dobre miejsce dla tak jasnego drzewa jag glediczja Sunburst, ale głównie jej mało gęsty pokrój i słabe wymagania glebowe bardzo mnie przekonują, a upatrzyłem sobie wysoko wyprowadzony okaz, który tak by wyglądał.

Dodam, że przy ogrodzeniu jest żywopłot grabowy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Iwk4 09:40, 07 maj 2016

Faktycznie ażurowo na ten moment.
Drzewo by się przydało. Zasłoniłoby sąsiada.
O widok na ogród siostry się nie martwię. Bo tam działasz swoją ręką. Będzie póki co krajobraz zapożyczony. A potem wszystko urośnie.

Dzięki za fotki Nigry.
Moje ładnie były prowadzone w szkółce. Może 10 cm je skrócę. Mają podobnej wielkości korony, jak twoje po cięciu.

Łuki, odebrałeś wiadomość?
Luki 09:58, 07 maj 2016

Iwonko z dwojga złego wolę siatkę, która zarośnie żywopłotem niż patrzeć się na płot betonowy, którego mam w nadmiarze
Zastanawiam się czy takie jasne drzewo będzie pasować
U siostry drzewa z czasem też coś zakryją, a w tym miejscu gdzie żwir stanie kiedyś nowoczesna altana, planowałem nawet zielony dach, ale myślę, że wiekowe sąsiadki by tego nie wytrzymały zdrowotnie
Na pw już odpisuję.
violinek 11:21, 07 maj 2016

Podoba mi sie taka gra kolorow w wyzszym pietrze -jak najbardziej jasne pasuje
Luki masz szczescie - bo masz wplyw na sasiedni ogrod - oba moga " pracowac " na swoj wyglad
Wiekszosc z nas stara sie , tworzy cos dla oka a i tak jest to polowiczna praca - bo ogrod sasiada straszy a nie zawsze plot czy zywoplot jest dobrym wyjsciem .
Juz masz pieknie , az sie bajam pomyslec o przyszlosci - bez kleju nawet zeby stale wypadna
Pozdrowka V.
malgorzata_s... 11:28, 07 maj 2016

Drzewo będzie tam super wyglądać
Możliwe że ML jeszcze nic nie wypuszcza? Mam obawy że zdechły.
Luki 12:28, 07 maj 2016

Violu żeby to jeszcze ogród był szerszy o 5 metrów to można by domy zasłonić, tak to musiałbym mieć cień na całości, a to nic fajnego. Chociaż 3 drzewa u siostry też starałem się tak usytować by mnie też zasłaniały i udało się, w sumie jak teraz patrzę na te zdjęcia to drugą stronę ogrodu u siostry mogłem inaczej zaplanować i mocniej poosłaniać, ale to byłoby zbyt samolubne

Gosiu niestety moja teoria z tym, że trawy najbardziej ucierpiały w słonecznych miejscach się sprawdza. Z resztą w Bylinowym rozmawiałem na ten temat i tak samo mówią, że mokry listopad pobudził rośliny po suchym lecie, do tego ocieplenie na przełomie lutego i marca, a później zimna i mokra pogoda dopełniła spustoszenia w wielu roślinach, a najbardziej w trawach. U mnie kilka ML też wypadło i to właśnie wszystkie posadzone na bardzo słonecznych miejscach, tam gdzie wiosną i zimą słońce nie dociera wszystkie już ruszyły.
U siostry też jeden wypadł w szpalerze w donicy tarasowej, a to jest akurat dziwne, chociaż tam mają się lepiej bo donica wysoka i zimna i na dodatek mocny drenaż czyli wilgoci brak. Na rozplenice na bylinowej też patrzę z obawą.
U mnie lista strat jest spora a teraz jeszcze Evergoldy na bukszpanowej podejrzanie wyglądają, chociaż w innym miejscu już ruszyły... czekam, ale już nastawiony na to, że będzie trzeba wymieniać.
To się rozpisałem...
ag_zie 14:43, 07 maj 2016

No piękne te Twoje Nigry! Idę poszukać u Ciebie zeszłorocznego cięcia