Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anulajda w raju 11:33, 25 kwi 2016

Do góry
Exoick pod świerkami plus zaplątany róż
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:33, 25 kwi 2016

Do góry

Od początku 11:31, 25 kwi 2016

Do góry
Po rozbiórce domku zapanował porządek wokół garażu powstaje kolejny zamysł, dotarł wiąz płaczący obok posadzona została barbula i przydało by się coś płożącego hmm, pomyślimy.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:30, 25 kwi 2016

Do góry
Wrzucam zdjęcia mam nadzieję, że nie będzie powtórek

Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 11:30, 25 kwi 2016

Do góry
Kloniki palmowe przeżyły zimę. Mam nadzieję, że dzisiejszej nocy nie oberwały, bo był przymrozek. Ładnie też ruszyły rozchodniki okazałe.

Podmiejski ogródek 11:29, 25 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów i zapraszam do swojego ogródka!

Ogródek niewielki - cała działka ma 800 m2, z czego połowa to dom i podjazd.
Ogródek jest stary, ale właśnie poddajemy go tak gruntownej przeróbce, że bez zmian zostaje w zasadzie kilka najstarszych drzew.

Przeróbka jest wymuszona nowym podjazdem, który zrobiliśmy w zeszłym roku, który to podjazd wymusił likwidację starego ogrodzenia, które biegło przez środek ogródka. Likwidacja ogrodzenia wymusiła usunięcie kilku starych roślin... i tym sposobem zamiast malutkiego, przytulnego, osłoniętego ze wszystkich stron ogródeczka, mamy otwarte na ulicę klepisko, po którym hula kurz.

Zaraz będą zdjęcia (o ile uda mi się je wkleić), a tymczasem kilka słów o ogródku:
ma kiepski układ - taras jest położony nie z tyłu domu, a z boku (od południa) i to w węższej części. Główna część rekreacyjna w obecnym układzie będzie znajdowała się od strony ulicy.
Przy samym ogrodzeniu rosną trzy podrośnięte już lipy, pod nimi kilka bzów, kilka maleńkich jeszcze cisów i jakieś trzy sosny typu kosodrzewina.

[brak zdjęcia]

W drugim rzędzie rosną trzy świerki i jedyny bez, który ostał się z całego rzędu po zrobieniu wygodnego podjazdu

(widok z północy na południe, od strony podjazdu, te bukszpany to świeżutki nabytek z opuszczonej działki - będzie z nich ładny żywopłocik)

A potem jest już dom i wąski pasek terenu, na którym rosną różne tuje.

Trzy najbardziej drapakowate już wycięliśmy i wsadziliśmy na ich miejsce 2 kaliny i 2 jaśminowce, które nam zostały po likwidacji starych krzewów.

[IMG]http://i3.fmix.pl/fmi1763/515988c70003fc7c571ddb55[/IMG]

Dalej, za ścieżką do moich rodziców jest najmniej zmieniona część ogrodu - po wycięciu jednego potężnego świerka sprzed samego okna (uwierzycie, że się tam taki zmieścił?) resztę chcemy zostawić i tylko podosadzać krzewów, żeby zrobić dolne piętro.

[to be continued]
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:27, 25 kwi 2016

Do góry
Pod żywopłot nawiozłam ziemi, bo poziom rabaty jest za niski. Całą rabatę będę musiała podnieść, ale to już chyba nie w tym roku.
A nowa rabatka wygląda tak. Doniczki między brzozami - tu chyba derenie dojdą. Wydmurzycę uwięziłam w donicze, nie będzie mi się panoszyć za bardzo.
Pustynnika musiałam jednak przesadzić, bo rósł centralnie na lini żywopłotu, a żywopłot musze jak najszybciej posadzić.
Kupiłam rozchodnika Star Dust i podzieliłam go jak tylko się dało. Pomiędzy dojdzie rozplenica.
Anulajda w raju 11:24, 25 kwi 2016

Do góry
Mustick przed domem w stożkach
Ogród, mydło i powidło. 11:23, 25 kwi 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dziekuje slicznie, musze koniecznie zrobic

Wychodzi całkiem smaczny, tylko z wydłubywanie płatków trochę schodzi .

elmagra napisał(a)
Witam się pierwszym wpisem w Twoim wątku, który przeczytałam calutki.
Ale śliczny ten migdałek. Jak duży ostatecznie urośnie? Myślę, czy by się do mojego ogrodu nadawał...

Witaj Elu! Bardzo mi miło że zajrzałaś . Migdałki faktycznie robią wrażenie, miałam jednego ale w tym roku dokupiłam kolejnego i nie wiem czy na tym się skończy bo choć kwitną krótko to wyglądają zjawiskowo.
Wielkość zależy od wysokości szczepienia ale sama korona migdałka to ok.1,5m.

Kasya napisał(a)

no wlasnie, migdalek, duzo pączkow, moj ma malo, nie wiem czemu...

Może jeszcze młody jest, ten mój ze zdjęcia jest u mnie od 2012, koronę ma wąską bo ja go na zimę związuję. Po kwitnieniu wycinam na króciutko.

a ten niedawno wsadzony

mira napisał(a)
Po nitce doszłam do miodku. Ja też zrobiłam bo w Mai wypatrzyłam. Pyszny. Zastanawiam się jak długo może stać bo słoiczków się nie zagotowywuje tylko gorący wlewa. Wstawiłam do lodówki to zaraz zabieram.

Popatrzyłam sobie na migdałek śliczny. Kiedyś miałam ale jakoś zachorował i już nie mam.

pozdrawiam

Witaj! . W programie podali żeby w lodówcę nie trzymać, nagrałam sobie to na spokojnie potem spisać mogłam . Myślę, że bardzo długo może postać ja to go jeszcze do słoików prosto z piekarnika wyciągniętych lałam a zakrętki we wrzątku gotowałam i potem oczywiście słoiki wieczkiem do dołu stały. Synek już się kanapkami z miodkiem zajada .
Od początku 11:21, 25 kwi 2016

Do góry
Na rabacie mała zamiana ról myślę że na korzyść,
Typografia ogrodu 11:18, 25 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Mroz mial byc i byl.jedyne szkody to chyba sciete tulipanu.jedynie sapporo sie zachowaly.ale swidosliwy wygladaja na zywe.

Ale tulipy wyglądają-jakby łepki pochylały. Przymrozek niezły!
Anulajda w raju 11:18, 25 kwi 2016

Do góry
Już za momencik pokaże się Queen of Night
Małymi kroczkami do celu... 11:15, 25 kwi 2016

Do góry
I po zakupach od dzisiaj w moim ogrodzie zamieszkaja dwa takie oto berberysy

I takie drzewko, nie mogłam się oprzeć

Ogród w cieniu brzozy 11:14, 25 kwi 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Twoja Alba jest cudowna, musiałam ją zobaczyć
Ślad wysiewów imponujący i brateczki ujmujące u każdego w innych kolorkach
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:13, 25 kwi 2016

Do góry
Przekopałam, wybrałam korzenie chwastów i zaczęłam roszady roślinkowe Tylko te siewki... Głupia zapewne jestem, ale szkoda mi ich było i chciałam uratować jak najwięcej, aminek ładnie się wysiał, przegorzana sporo... A to ratowanie jest czasochłonne bardzo
Przed przesadzaniem rabata po lewej cała w chwastach, bo tam tej wiosny jeszcze nie dotarłam. Przez jej środek musiałam wykopać wszystkie rośliny, bo tam idzie linia żywopłotu.
Przed i po.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:11, 25 kwi 2016

Do góry
Dla Alicji paulownia
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:08, 25 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Pogoda dopisała, w powrotnej drodze nas śnieżyca z gradem złapała!
Ale po kilku kilometrach poszła w inna stronę.
Spotkanie było takie, że bez przerwy śmiały nam się buziaki.
Gadałyśmy jak najęte, jakbyśmy się znały przed niejednym świętem.
Recenzje rymowaną zrobię, jak co nieco ułożę sobie. Tymczasem odsyłam do Violi na działeczkę, dziękując jej za przemiłą wycieczkę.

Piękną fotkę macie, nie ma to jak ogrodowiskowe spotkania i pogaduchy o roślinkach. W lubelskim też spotkanko w niedzielę miałyśmy, ja pierwszy raz byłam ale na pewno nie ostatni .
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:06, 25 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Genia cudna i cieszę się, ze ją masz
Moja Genie posadzona w tamtym roku też nie kwitnie ale 2017 będzie jej mam nadzieje

Czyli ja czekam na kwitnienie Black Tulip, a Ty na Genie; mam dużo nowych magnolii, czasu im trzeba, ale potem jak te 20 zakwitnie, będzie piękna wiosnapozdrawiam Kasiu
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:06, 25 kwi 2016

Do góry
mira napisał(a)
Czytałam wczoraj będąc we wrzątku i pękałam ze śmiechu - co przez te 10 godzin zdziałałaś ? strasznie ciekawa jestem bo siać mi się chce ale jak mi bażant pokazał kto tu rządzi to mi się ciut odechciało.Tytoń wylazł?

pozdrawiam

Tytoń wylazł, ma się dobrze, ale na dziejszą noc wniosłam go do domu. Nie ryzykowałam. Bażant taki zadziorny?

Co zdziałałam w sobotę?
Pamiętacie rabatę, pod którą ziemię skopałam jesienią?
Anulajda w raju 11:06, 25 kwi 2016

Do góry
Miałam dosadzać jeszcze cisy semperaurea do żywopłoty ale jest tak zimno że uciekłam ale za to są zdjęcia
Może potem ociepli się, jest szansa bo świeci słońce ale na razie jest zimnica,brrrr
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies