Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Laur 08:11, 15 wrz 2020

Do góry
Albo zachwianie stosunków wodno-powietrznych w ziemi/podłożu (za mokro-za sucho) albo naturalny proces (stare liście). U mnie też zawsze gubi latem.
Kopczyki/odchody na trawniku 08:07, 15 wrz 2020

Do góry
Malgosia28_ napisał(a)
Od około miesiąca na moim trawniku pojawiają się dziwne, moim zdaniem, odchody. Ogródek ma zaledwie 40m i jest na wysokim parterze bloku (pod nim są garaże) więc ziemi jest tam raczej niewiele. Nigdy wcześniej nic tam podobnego nie występowało, te odchody są dosłownie wszędzie co centymetr, czasami są to dość spore skupiska. Nie ma gdzie postawić stopy, a na dodatek mam rocznego maluszka w domu, który ciagle chce tam spędzać czas. Załączam zdjęcia, może ktoś wie, co to jest i jak z tym walczyć. Póki co wyglada to tragicznie, więc bardzo proszę o pomoc.

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 21:00, 14 wrz 2020

Do góry
Na kompost wrzuca się chwasty, bardzo dobre są.
Świerk pospolity 20:59, 14 wrz 2020

Do góry
Cis nie lubi za dużo wody. Zamiera albo brązowieje. U mnie urósł w tym roku 30 cm. Rekord.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 16:13, 14 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posypywać kompostem nawet co miesiac, przesianym i przegrabiać delikatnie, ale nie teraz, niech się trawa wzmocni, po iluś koszeniach, gdy nie będzie wyrywana przez grabki plastikowe (wachlarz).

Super dziękuję. Od wiosny startuje. Stworzę swój kompostnik i będzie piękna trawka. A czy przeszkadza jeśli w komposcie znajdą się sladowe ilości chwastów bez nasion oczywiście dopóki nie występie ich do zera?
Mus owocowy w miejskiej dżungli 10:26, 14 wrz 2020

Do góry
Witaj Danusia w moich skromnych progach
Może kiedyś też się wyniosę z miasta i będę sadzić i sadzić. Na razie wielkomiejskie ogrodniczkowanie musi wystarczyć
Do Ciebie się wybieram, aby zbierać inspiracje. Tylko we wrześniu nie dam rady, a w październiku nie wiadomo jeszcze czy będziecie mieć dni otwarte. Zobaczymy

Gardenarium napisał(a)

No i właśnie o to chodzi. Po to nabyłam 3 ha, aby do końca życia "przerabiać". To cieszy najbardziej. Nie żałujcie sobie tej przyjemności powiększania rabat, poszukiwania, kupowania i tworzenia
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 08:09, 14 wrz 2020

Do góry
Dziękuję za wspaniały wiersz. Podziwiamy talent twórczy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:01, 14 wrz 2020

Do góry
Nie, chyba za dużo - posadź je w rozstawie co 2 metry. Od razu nie zasłonią, ale zbyt gęsto jako lasek raczej nie można.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 08:00, 14 wrz 2020

Do góry
Posypywać kompostem nawet co miesiac, przesianym i przegrabiać delikatnie, ale nie teraz, niech się trawa wzmocni, po iluś koszeniach, gdy nie będzie wyrywana przez grabki plastikowe (wachlarz).
Świerk pospolity 07:58, 14 wrz 2020

Do góry
Albo cis.
Przesadzanie świerków we wrześniu 07:55, 14 wrz 2020

Do góry
pawlak112 napisał(a)
Witam jakiś czas temu przesadziłem kilka małych świerków , przyjmą się we wrześniu?

Czy się przyjmą zależy od ich stanu (kiedy były sadzone, czy miały dobre korzenie, gdzie rosły, jak były pielęgnowane). Następnie zależy od prawidłowości przesadzania, wykopania z odpowiednią bryłą korzeniową, podlewania, nie posadzenia w podmokłym terenie, aby też aby nie miały za sucho i nie zostały za głęboko posadzone.

Czy one się tobie przyjmą nie zależy od nas, ale od twojej umięjętności przesadzania oraz od jakości samych świerków.
Bez szmaty (agrowłókniny) i bez kamieni wysypanych na szmatę. Tylko ściółka z kory sosnowej przekompostowanej. Lub ewentualnie skoszona trawa.

Za gęsto dla każdego gatunku świerków.
Jaki kosz do tej kosiarki zamkn. 07:51, 14 wrz 2020

Do góry
Przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/390-kosiarka?page=16#post_5
Kosiarka 07:50, 14 wrz 2020

Do góry
Trzeba kupować kosiarkę z koszem. Jeśli masz zamiar kosić z koszem.
Kosiarka 07:49, 14 wrz 2020

Do góry
kompnet napisał(a)
Witam,

Zakupiłem kosiarkę Electrolux szerokość 42cm, Vantage 35 bez kosza który chciałbym dokupić, jaki mam wybrać bo się totalnie nie znam, oto zakupiona kosiarka poniżej.

Kupować kosiarkę razem z koszem, co my mamy na to poradzić skoro zdecydowałęś o zakupie zbyt pochopnie?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:47, 14 wrz 2020

Do góry
Po prostu mowę mi odjęło...normalnie poetka. Dziękujemy oboje, a wiersz koniecznie wyślę synowi, niech przeczyta i cieszy się cieszy się Dziękujemy
Choroby trawnika 07:31, 14 wrz 2020

Do góry
MonikaMu napisał(a)

Witam
Bardzo proszę o pomoc, moj trawnik ma z 2 lata i od dłuższego czasu mamy z nim problem pies jest ale sika przewaznie w jednym miejscu wiec nie podejrzewam że to jego wina. Dodatkowo nawozimy, podlewamy a on dalej wyglada tak jak na zdjeciach. Ostatnio znalazlam również robala, czy to ich wina?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Ogólnie trawnik jest zagłodzony i to bardzo, a te ciemne plamy spowodował mocz psa. Nie sika w jednym miejscu, sika gdzie widać na ciemnozielono. Po psie załatać plamy spalone, resztę nawozić i podlewać. Kosić co tydzień.

A robal to pędrak - larwa chrabąszcza majowego. Przyczynia się do podgryzania trawnika od spodu i całe płaty wyłażą.
Choroby i szkodniki wierzb, wierzba - Salix 07:26, 14 wrz 2020

Do góry
PawelGawel napisał(a)
Witam,jestem tu pierwszy raz na forum,dopiero zacząłem swoją przygodę z ogrodnictwem i temu podobne i chciałbym prosić o poradę.
Mam taką wierzbę mandżurską chyba i coś widzę że usycha może jest dla niej jakaś odżywka albo jakieś zabiegi aby ta odżyła bo widze już zaczątki usychania.

Dodam że dopiero teraz zacząłem myśleć aby to ogarnąć wszystko,parę lat nie było nic robiona tylko trawa koszona więc rosło to wszystko jak chciało a ja za bardzo nie mam pojęcia jak się do tego zabierać. Mam jeszcze parę śliwek i te drzewa też nie są w najlepszej kondycji,boję się aby nie uschły.

Wierzby nie są długowiecznymi drzewami, możesz ją odmłodzić - radykalnie ciąć, czyścić zamarłe gałęzie. Nie jest to drzewo polecane do ogrodów, przynajmniej przeze mnie, właśnie dlatego, że zamierają gałązki, sypią się, a drzewo nie wygląda ładnie. Cudów niestety nie ma, że opryskasz czymś, a odżyje. Po prostu starzeje się. Tnij i czyść. Albo zdecyduj o wymianie na inne, ładniejsze drzewo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies