Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:29, 11 gru 2014

Do góry
Viva, Laurowiśnia, Pszczółka -
komp mi szwankuje, net się wiesza.. co to za kalina już nie dojdę.. jest piękna, podoba mi sie i chyba na tym zostanie. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, jak nie jestem pewna. Pozostanie nn. Wszytko dzięki rzetelnym sprzedawcom.. którzy często maja w nosie co sprzedają. A i klienci chodzą po szkółce przestawiają kartki i doniczki.. im wszytko jedno co to jest. Tak kultura ...

Resztę pozdrawiam i odmachuję, ale komp odmówił współpracy.. moje nerwy już się wyczerpały do drania.

W ramach treningu przed spotkaniem z dziewczynami (dużo nas się nie uzbierało) pobawiłam się sama w wiankowanie. Jeden stoik poszedł już w ludzi, a dwa się zostały. Wianek pójdzie na moje drzwi. A ze świeczkami dam jako prezent..

Nie chwalić bo wiem jak wyglądają, ale nie to sie liczy. Liczy się że własnoręcznie To tak jak z ogrodem, nawet jak ciut nie wyjdzie to cieszy, że samodzielnie

Fotki nie wchodzą

Kolorowy ogród na piasku 09:25, 11 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Viva.. dziś pół popołudnia spędziłam robiąc doktorat z kalin...
Masz chyba rację.. moja kwitnie krótko, nie ma owoców jesienią i kwiaty ma bardziej pełne niż Watanabe.
Cascade też wykluczyłam... wszytko sie zgadza, ale moja nie ma owoców.. a Cascade ma.
Wynalazłam kalinę bardo podobna do mojej i nie owocuje.. nazywa się Kalina japońska Lanarth. Tu pokazana jest fajnie i w prywatnym ogrodzie.. wypisz wymaluj pasuje do mojej... http://ogrodoweforum.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=10 To tłumaczy, że jest też dość duża i dość szybko rośnie. Watanabe to jednak nie jest....

To cytat co napisałam u siebie.. A co Ty o tym sądzisz???

Ania, a może St. Keverne?
Kolorowy ogród na piasku 23:25, 10 gru 2014

Do góry
Masz chyba rację.. moja kwitnie krótko, nie ma owoców jesienią i kwiaty ma bardziej pełne niż Watanabe.
Cascade też wykluczyłam... wszytko sie zgadza, ale moja nie ma owoców.. a Cascade ma.
Wynalazłam kalinę bardo podobna do mojej i nie owocuje.. nazywa się Kalina japońska Lanarth. Tu pokazana jest fajnie i w prywatnym ogrodzie.. wypisz wymaluj pasuje do mojej... http://ogrodoweforum.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=10 To tłumaczy, że jest też dość duża i dość szybko rośnie. Watanabe to jednak nie jest....

To cytat co napisałam u siebie.. A co Ty o tym sądzisz???
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:20, 10 gru 2014

Do góry
viva napisał(a)

Aniu, już kiedyś tak sobie myślałam, że Twoja to chyba nie jest Watanabe, ona z pokroju wydaje mi się inna. Może to Cascade ?
Ja mam Watanbe i kwitnie cały sezon, ostatnie kwiatki zmroził w październiku przymrozek. Nie jest to taki szał kwitnienia jak u Ciebie ale myślę sobie, że coś za coś.
Powalająca ilość i jakość kwiatów na Twoich rabatach

Twoja jest zupełnie inna.
Ogród w budowie - nieustającej 11:28, 09 gru 2014

Do góry
Ta kalina to może być Viburnum tinus.

Gabrysia, co było napisane na etykietach pod amforami przed sądem? - świetny pomysł na ożywienie tego miejsca.

Bardzo mi się podoba.
Przyjazny ogród 10:44, 09 gru 2014

Do góry
Kalina Hordowina w Arboretum, owoce są trujące, zjadane przez ptaki po przemrożeniu. Lipiec 2013

Ogród w budowie - nieustającej 21:54, 08 gru 2014

Do góry
Gabrysiu ta kalina kwitnąca, co to za gatunek?
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:40, 05 gru 2014

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)
A to drugie może kalina wawrzynowata? Podobna, ale nie jestem pewna.
Edit: raczej nie, owoce ma inne.

no to dalej nie wiem ...
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:29, 05 gru 2014
Do góry
A to drugie może kalina wawrzynowata? Podobna, ale nie jestem pewna.
Edit: raczej nie, owoce ma inne.
Bajkowy ogród Weroniki 23:11, 04 gru 2014

Do góry
No faktycznie.. tam wierzą w Oko Proroka Dzięki za odpowiedź.. drzewko fajnie wygląda z tymi oczami

W różach nie pomogę bo jestem laik w tym temacie... ale muszę przyznać, że masz bardzo dorodne okazy.

W telewizji pomieszali nazwy roślin.. ha, ha, ha.. nawet kwiatowa telewizja kłamie ... kuliste kwiatki to kalina Eskimo (potem podprawili nazwę). Niestety nie pachnie, ale świetnie rośnie w półcieniu. U mnie słoneczka dużo mnie ma..

Nie choruj, bo czytam, że Cię rozłożyło... święta idą... (ja akurat przed świętami mogę zaniemóc byle niczego nie robić czytaj nie gotować )
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:32, 29 lis 2014

Do góry
Tak samo rh,

Kalina sztywnolistna

accuba

A trzmielina zabarwiła listki lekkim różem

Dobrze że mróz ma być tylko kilka dni
Kolorowy ogród na piasku 08:58, 29 lis 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

No to i ja Pszczółko sie do tej wspinaczki dołączam ...a na wiosne wg planów osiągnę może szczyt.....czyli poszukam ładnego egzemplarza , kupie, znajdę reprezentacyjne mieksce i posadzę moje Kilimandźaro

I jedno i drugie znajdziesz tutaj http://www.futuregardens.pl/kalina-japonska-kilimandzaro-viburnum-plicatum-kilimandjaro.html
Wilcza Góra 16:29, 23 lis 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)

jesienno/zimowa stołówka dla ptaków w Wilczej już otwarta !!!
zapraszam wszystkie ptaszki z okolicy

przepis na placuszki tez już jest ...
piekłam dla gości, a potem od razu wyjechałam...nie miałam czasu wstawić ...
...ostatnio z wszystkim jestem opóźniona

kalina ... mam nadzieje, ze się rozkręci i pokaże więcej
a zawilce-białe truskawki oczarowały i mnie

Ale miałaś ptasich gości, widać ,że stołówka cieszy się popularnością

Dzięki za placuchy, jutro będą u mnie na kolację

buziak
Wilcza Góra 17:19, 22 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Pyszna kuchnia u Ciebie nie tylko kulinarna....... kalina, a raczej jej pierwszy pąk kwiatowy super ci zapozował

Zrobiłaś mi wielką ochotę na placuszki cukiniowe z fetą, ale nie mogiem odszukać przepisu?

Piękne zawilce wyczarowałaś, wyglądają jak kotki maskotki

jesienno/zimowa stołówka dla ptaków w Wilczej już otwarta !!!
zapraszam wszystkie ptaszki z okolicy

przepis na placuszki tez już jest ...
piekłam dla gości, a potem od razu wyjechałam...nie miałam czasu wstawić ...
...ostatnio z wszystkim jestem opóźniona

kalina ... mam nadzieje, ze się rozkręci i pokaże więcej
a zawilce-białe truskawki oczarowały i mnie
Wilcza Góra 17:02, 22 lis 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
Kalina koralowa / Viburnum opulus "Compactum"

zachwycam się nią nieustająco
...bo ona jest niesamowita...na samym blogu popełniłam już kilka postów na jej temat...

często polecam ją znajomym, poszukującym ogrodowych "perełek"

...bo jak nie szaleć za kaliną , która od wiosny zachwyca pięknymi, pachnącymi białymi, baldachowatymi kwiatami, do których lgną owady...

...bo jak nie czekać na setki błyszczących, czerwonych kuleczek, które wbrew informacjom podawanym w różnych źródłach (ostatnio w Mai), zdecydowanie przysmakiem ptaków.
Owocami kaliny zajadają się w Wilczej kwiczoły i kosy. A bażanty wręcz za nimi szaleją. Przelatują prze ogrodzenie tak długo, aż krzaki kalin nie opustoszeją całkowicie.

i na koniec....bardzo nieobiektywny argument

...bo połyskujące w słońcu czerwone owoce, pozwalają sobie zrobić bardzo malownicze zdjęcia...

img ]

Telewizja się myli też.... bo nei napiszę sloganu, że telewizja kłamie

Brakowało mi ostatnio twoich fotek na FB (mogłam przegapić) to przywlokłam sie na wątek Cudne korale.. i bardzo praktyczne...dla duszy i dla ciała
Wilcza Góra 16:31, 22 lis 2014

Do góry
Pyszna kuchnia u Ciebie nie tylko kulinarna....... kalina, a raczej jej pierwszy pąk kwiatowy super ci zapozował

Zrobiłaś mi wielką ochotę na placuszki cukiniowe z fetą, ale nie mogiem odszukać przepisu?

Piękne zawilce wyczarowałaś, wyglądają jak kotki maskotki
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:04, 21 lis 2014

Do góry
kalina nadal ma kwiatki

a inna pączki

a Baron G po posadzeniu ma takie pędki i co teraz?

a trawy stipy samosiejki jutro ponakrywam butelkami coby nie zmarzły oczywiście jest ich więcej w całym ogrodzie

czy ktoś nakrywał takie samosiejki kiedyś?
Ogród w cieniu brzozy 16:24, 20 lis 2014

Do góry
Ewo, rośnie szybko, ten ma jakieś 7lat, ma ok. 2,5m, słońce mu nie szkodzi, jak sadziłam tu było pusto i pełne słońce. Zapach nigdy mi nie przeszkadzał, nie pachnie tak mocno jak te zwykłe i sok z niego też niestety nie jest tak aromatyczny.

Aganiu, kalina dopiero rozwija swoje kwiatuszki. Mam takie fotki.

Kolorowy ogród na piasku 16:20, 20 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)
Obiecałam pokazać nowe zakupy.
Teraz jest dobry czas na uzupełnianie ogrodu kolorami jesieni, w szkółkach barwny raj. Ja dokupiłam sobie jesiennej czerwieni

Kiścień Zeblid Scarletta

Kalina Kilimandżaro

Judaszowiec Forest Pansy

Rdest

Vivo,
o urodzie twojego ogrodu wszystko juz zostałao powiedziane albo prawie wszystko.., dodam więc mało odkrywczo że jest przepiekny.
Zagladałam tu niejeden raz ale bez wpisów, chyba na poczatku mojej obecności na forum cos pisałam a potem tylko czytałam i podziwiałam, szczególnie pod wpływem relacji naszej Bogdzi z wizyty u ciebie
Przyznam sie że nie czytałam całego watku od poczatku ale to co czytałam i oglądałam to budzi mój zachwyt i podziw, wcale sie nie dziwie że twój ogród znalazł sie wsrod ogrodów "telewizyjnych" i że bedzie pokazany w programie z Mają. Masz pięknie skomponowane rabaty,które z tego co pokazujesz wygladają świetnie o każdej porze roku, nie mówiąc o uroku twoich róz - bo to temat na osobny wpis
Klimatyczne zakątki, pieknie zaaranzowany taras, idealny porządek na rabatach i trawniku, bukszpanowe obwódki i kulki a do tego te wielkie drzewa, woda w ogrodzie, nierówności terenu - to wszystko powoduje że chce sie tu być i byc bez końca...
Widać ile serca i pracy wkładacie w ten ogród i jaki on dla was jest wazny. Gratuluje !

Twoje zakupy sprowokowały mnie do napisania tego posta, bo i ja na wiosne zaplanowałam do zakupu kiscienie ( za sprawą naszej Mandzenki) oraz kaline Kilimandżaro ( za rada Małej Mi i Pszcczółki), a do tego koniecznie chciałam podasadzic moje rośliny rdestem - i oto u ciebie taki sam zestaw Judaszowiec też mi sie podoba bardzo - oglądałam nie raz w arboretum ale cóż mój areał nie pozwala na takie szaleństwa zakupowe jak bym chciała.
Pozdrawiam i czekam na emisję programu, sorry za takiego długasnego posta
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:24, 20 lis 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Czaruje, oj czaruje, choć kolory przymglone i niewyraźne, u mnie kwitnie właśnie kalina wonna, listopad się spisał w tym roku.

Listopad w końcu przedłużył nam jesień i czaruje nadal, w końcu wybarwił mi perukowca i nie schował za mgłą jejmości pogiętości, jodły kaukaskiej

Perukowiec nadal świetnie się trzyma i się zaróżowił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies