Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pan Maluśkiewicz 00:08, 25 cze 2017

Do góry
Mixtoorka napisał(a)

Mirellko myślę, że to jakies problemy z nawoźeniem. Moja Jude teraz buja. Pewnie za duzo azotu. Sypałam jej obornik granulowany wiosną.

Myślę, że musimy dać im czas. Ocenić za rok. W zeszłym roku były dziełem producentów. W tym uczą się mieszkania u nas.

Jakoś wyrozumiała się bardziej zrobiłam

Szałwia mi leży, muszę ją podwiązać.

Hmmmm no może masz rację, ale Summer Song i tak muszę przesadzić.

Pokażesz ładną Jude?
W Kruklandii 23:31, 24 cze 2017

Do góry
Tradescant i szałwia

i dobranoc
Ogród wśród pól i wiatrów 23:01, 24 cze 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Powiem Ci szczerze,że ja póki co z jej pokroju zadowolona zbytnio nie jestem, też jest niska, niektóre boczne gałązki ma wyższe inne niższe ona chyba taka bardziej krzaczasta jest nie? Szałwia faktyxznie już w pełni się rozwinęła, chciałam dokupić jeszxze kilka szt ale dostałam właśnie tylko przekwitnieta już dlatego pytałam o cięcie. Szpaler królowej wspaniały! Robi wrażenie! Pięknie!

Paula u mnie też tak dziwnie rośnie, jedne gałązki niższe, inne wyższe. Dziś jej nawet dałam takie obręczowe podpórki, bo ostatnio tak się wiatr wściekał, że parę gałązek złamał. Myślę, że trzeba jej dać trochę czasu i się wyrówna A bonica dalej w pełni kwitnienia, czaruje w ogrodzie
Kwitnące skarpy 22:52, 24 cze 2017

Do góry
Powiem Ci , że jakoś nie miałam świadomości, że Ty taki różany facet jesteś
Cudne te królowe ogrodu u Ciebie i fajnie wkomponowane
Zestaw firletka szałwia też mam

I kopa w tyłek i to niejednego za jakieś tu przerwy
Ani mi się waż!!!
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:42, 24 cze 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Szaleństwo szałwi

O ja!!! To jest piękne!
Szałwia stanowczo potrafi podrasować niejedną rabatę... niezależnie od roślin.
Eksperyment ogrodowy Beaty 20:44, 24 cze 2017

Do góry
kasiaewa napisał(a)
Dzięki za info. Czekam w takim razie na lipiec i zakupie hortensji na miejscu.
Szukałam świerków serbskich, grujecznika i ambrowca , ale nigdzie nie widziałam.
I u nikogo w naszych okolicach grujecznika i ambrowca nie widziałam także zastanawiam się czy może one nie nadają się do naszej strefy klimatycznej.
U Ciebie pięknie, zieleń cudowna, wszystko aż kipi latem.
U nas jedynie szałwia omszona piękną, reszta to albo do przesadzenia bo koncepcja się zmieniła albo dopiero do obsadzenia, ale ciesze się z każdej roślinki
Najbardziej wkurzają mnie chwasty i perz no nie mogą nadążyć z plewieniem bo nie mamy kory,która by ograniczyła te chwaściska.
Pozdrawiam,
Kasia

Świerki serbskie można u nas kupić, tylko zależy jaka wielkość. Jeśli zależy Ci na większych okazach to już jest problem.
Ambrowca nigdzie nie widziałam. Myślę, że może u nas rosnąc. Dziewczyny na ogrodowisku przecież je sadzą. Problem w tym, że u nas nie sprowadzają. Może na zamówienie?
Natomiast grujecznika mam na zbyciu Jeśli chcesz mogę odsprzedać, bo ja go będę wymieniać na drzewko o większych liściach. To już postanowione dawno , tylko nie znalazłam na razie następcy i dlatego jeszcze rośnie. Trzeba się wybrać poza O-c
Grujecznika widziałam na żywo i mnie się bardzo podoba, dlatego go kupiłam.
Niestety u mnie posadzony został na tle innych liściastych i jest mało wyeksponowany. On potrzebuje innego tła.
Jeśli byłabyś zainteresowana napisz na priv.
Kasiu a Czy Ty masz swój wątek?

Pozdrawiam
Eksperyment ogrodowy Beaty 11:09, 24 cze 2017

Do góry
Dzięki za info. Czekam w takim razie na lipiec i zakupie hortensji na miejscu.
Szukałam świerków serbskich, grujecznika i ambrowca , ale nigdzie nie widziałam.
I u nikogo w naszych okolicach grujecznika i ambrowca nie widziałam także zastanawiam się czy może one nie nadają się do naszej strefy klimatycznej.
U Ciebie pięknie, zieleń cudowna, wszystko aż kipi latem.
U nas jedynie szałwia omszona piękną, reszta to albo do przesadzenia bo koncepcja się zmieniła albo dopiero do obsadzenia, ale ciesze się z każdej roślinki
Najbardziej wkurzają mnie chwasty i perz no nie mogą nadążyć z plewieniem bo nie mamy kory,która by ograniczyła te chwaściska.
Pozdrawiam,
Kasia
Pan Maluśkiewicz 09:26, 24 cze 2017

Do góry
Nowe nabytki cudne Maluśkiewicz się bujnie rozwija i cieszy oko. U mnie też szałwia się rozłazi, nawet ta kompaktowa.
Pan Maluśkiewicz 09:15, 24 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
U Ciebie dziwna Jude, a u mnie Summer Song - beznadziejna. Ci się dzieje z tymi różami?

Mirellko myślę, że to jakies problemy z nawoźeniem. Moja Jude teraz buja. Pewnie za duzo azotu. Sypałam jej obornik granulowany wiosną.

Myślę, że musimy dać im czas. Ocenić za rok. W zeszłym roku były dziełem producentów. W tym uczą się mieszkania u nas.

Jakoś wyrozumiała się bardziej zrobiłam

Szałwia mi leży, muszę ją podwiązać.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:47, 23 cze 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Moja szałwia to jakaś nn z marketu. Marzę sobie o caradonnie

Oj tam z marketu. Ale wypasiona niesamowicie i wrażenie na mnie ogromne zrobuła. Zwłaszcza w połączeniu z różą. Piękna.
Małymi kroczkami do celu... 21:43, 23 cze 2017

Do góry
alis napisał(a)

Piękne zestawienie. Szałwia różowa?

Tak, to szałwia różowa, muszę jej miejsce naszykowac w przyszłym sezonie, bo powiedziałabym,że jest ładniejsza niż fioletowa

Edit. Tak, ta po lewej to pastella dzisiaj dopiero przekwitl jej pierwszy kwiat, bardzo długo siedział, piękna jest
Małymi kroczkami do celu... 21:04, 23 cze 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

No to tak jak ja i tak jak u mnie ale dobrze niech pada, deszcz potrzebny Dla Ciebie różyczka yellow fair, taka niepozorna, a taka piękna

Piękne zestawienie. Szałwia różowa?
Mój zielony świat 21:00, 23 cze 2017

Do góry
Kolejna ślicznota - knautia Thunder and Lightning

Szałwia Marcus
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:47, 23 cze 2017

Do góry
Piękne fotki Ewa, co tu dużo mówić...
Twoja szałwia Amethyst świetnie się prezentuje, moja jakoś inaczej wygląda. Wybujała mi na chyba ponad metr, kolor nie tak intensywny i pokłada się. Nie mam coś szczęścia do szałwii

Pytałam już u Ewy z futrzakami o różę nadającą się do skrzyni, jaką Ty byś mi poleciła ? I czy jest szansa by w niej przezimowała ?
Skrzynia ocieplana o wymiarach ok 50x60cm. Dałaby radę ?

Ogród z rzeźbą 17:06, 23 cze 2017

Do góry
Kasia/Kasya no jakiś murek był koniecznością w tym miejscu, bo jest spadek terenu. I tak sobie wymyśliłam te kamienie, poukładałam i są. Planuję w przyszłości ścieżkę wzdłuż tego murku a przed ścieżką kolejną rabatkę

Iwka w kapeluszu to faktycznie pieśń dla Jazzy. Trochę mniej spektakularnie będzie jak szałwia przekwitnie, wtedy wyeksponują się wciśnięte tam żurawki. Teraz żałuję, że nie kupiłam bordowych, ale i tak będę tę rabatę zmieniać jak czas pozwoli.

Mirelka dziękuję A co do przydaśków to zaraz Ci priva podeślę.

Monika i Aurelia to cieszy niesamowicie, jak komuś podoba się efekt naszej pracy. Pszczółki i bączki mają tam faktycznie używanie niesamowite. Bzyczy, buczy wszystko, że hej

Ewa no właśnie, niestety trzeba ją będzie niedługo ciąć. Szkoda, mogłaby tak sobie przez pół lata kwitnąć, żeby się nasycić. Tym bardziej, że ja tylko raz w tygodniu ją widzę.

No to teraz z czystym sumieniem spadam z pracy i jadę do ogródka.
Ogród z widokiem na jezioro 17:06, 23 cze 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
No nie...juz masz hortensje - to u ciebie klimat jeszcze bardziej ciepły niż we Wrocku
Piekne te poduchy z szałwi, wszystko piekne..oczywiście U mnie szałwia Caradonna się kładzie bo wybujała a mała Deep Blue ma za mało swiatła i słabo kwitnie. Twoje szałwie to doskonałośc do jakiej ja dażę

Fotka znad jeziora...ehhhh, piękna

Ogród pod lasem 14:26, 23 cze 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
U mnie szałwia jest, ale z kolei naparstnic ZERO. Nie rozumiem dlaczego.

Fotki z deszczowego ogrodu

ale nasycone kolory! pięknie.
Ogród z widokiem na jezioro 14:20, 23 cze 2017

Do góry
No nie...juz masz hortensje - to u ciebie klimat jeszcze bardziej ciepły niż we Wrocku
Piekne te poduchy z szałwi, wszystko piekne..oczywiście U mnie szałwia Caradonna się kładzie bo wybujała a mała Deep Blue ma za mało swiatła i słabo kwitnie. Twoje szałwie to doskonałośc do jakiej ja dażę

Fotka znad jeziora...ehhhh, piękna
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:00, 23 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
No to nieźle się obłowiłaś. Tak, to ta tawułka była u mnie w ubiegłym roku przebojem number one. Mam nadzieję, że Tobie na żywo też będzie się podobała.

Na to liczę,bo na Twoich fotkach była cudna

UrsaMaior napisał(a)
Hoho ale się obkupiłaś! Wysoka szałwia to pewnie Caradonna. Tam to trzeba pół dnia spędzić, żeby obejrzeć całość...szkoda, że ja tak biegiem musiałam. A z tej tawułki będziesz zadowolona, mam i w zeszłym sezonie oczu nie mogłam oderwać

Chyba nie Caradonna-wlascicielka sama nie pamiętała jak ona się nazywa, a nie mogła znaleźć żadnego oznaczenia.

Ja bylam niecałe 3h i tak o 2h za mało.. bo tego nie da się tak po prostu przejsc i wyjść.. części roślin w ogóle nie udalo mi się zobaczyć, bo czas mi się kończył do odbioru dziecka od ddziadków
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:05, 23 cze 2017

Do góry
Przed berberysami są rozplenice ( malutkie mało widoczne)a będą jeszcze kulki i może szałwia rose. W korze byłoby im lepiej czy to nie ma znaczenia? A może obsypać tąszerszą rabatę zaraz przy śmietniku żwirem a ten pas z berberysami korą???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies