Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Margerytka40 23:16, 28 cze 2017

Fajne takie tamy

polinka 23:16, 28 cze 2017

Haniu, możesz wytłumaczyć jak ścinać szałwię? Całą, niską przy ziemi czy tylko przekwitnięte kwiaty?
Gruszka_na_w... 23:37, 28 cze 2017

Asiu/Margerytko, cieszy mnie, że Ci się spodobały.

Polinko. ja zostawiam kilkucentymetrowe kikutki. To drugie kwitnienie nie jest już niestety tak spektakularne.

Tess, w zeszłym sezonie miałam ostre objawy różyczki. W marcu obiecałam sobie (podczas cięcia), że już koniec z różanymi zakupami. Przy drewutni miałam stos kolczastych gałęzi, musiałam zakupić rozdrabniacz, bo ludzka ręką nie dało się tego opanować. Najbardziej polubiłam bezkolczastą Zephirine Drouhin. Z wiadomych względów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 00:20, 29 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ścięłam przywrotnik ostroklapowy, bo się zaczynał pokładać. Teraz po deszczach byłoby jeszcze gorzej. Zarówno on jak i kocimiętka, już wypuszczają młode odrosty. Za dwa tygodnie będą znowu piękne.

po deszczach..., to też zetnę i podleję
ElzbietaFranka 00:43, 29 cze 2017

Witam Haniu. Kiedyś u ciebie już byłam, ale teraz dech mi zaparło.

Po 3-4 latach tak się wszystko zmieniło, a jednak można.

Pięknie kolorowo wszystko rośnie przepięknie.
Pozdrawiam.
Gosiek33 07:23, 29 cze 2017

Idę w ogród ciąć szałwie, przywrotniki i kocimiętki - wszystko leży
Kawa 08:16, 29 cze 2017

Haniu
śliczności u Ciebie

własnie się zastanawiałam kiedy ciąć kocimiętkę ?czy jakiś termin jest czy jak się rozkłada/pokłada to wtedy ciachnać?
Anda 15:59, 29 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dębolistna bardzo powoli przyrasta. Oczekiwałam, że będzie miała tempo wzrostu porównywalne z bukietówkami. Zasugerowałam się też opinią, że jej się nie przycina. Zostawiłam zeszłoroczne pędy nietknięte. Liście pojawiły się tylko na końcówkach tych półmetrowych wiotkawych badylków. Nowe przyrosty mają niewielkie rozmiary. To raczej roślina dla koneserów odmian, a nie element strategiczny rabaty.

Skoro nadałaś jej imię, to proszę- Blue Moon dla Ciebie. Bardzo ma zmienna budowę kwiatu, ale pachnie niesamowicie.Może się odbuduje.

Do identyfikacji mam jeszcze jedną Kolor nietypowy. Morelowołososiowy. Liście błyszczące, zdrowe, pachnie delikatnie, rabatowa, powtarza kwitnienie. Może będzie miała szczęście i otrzyma imię.

Ciesze sie, ze trafilam z Blue Moon

Tej drugiej niestety nie potrafie nazwac. Moze zrobisz jej jeszcze jakies fotki w zblizeniu?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 16:18, 29 cze 2017

Haniu, byłaś w Sosnowej niedawno? Mają tam nadal róże?
Gruszka_na_w... 16:26, 29 cze 2017

Mira, z tym podlaniem , to masz rację. Pod przywrotnikiem było sucho, mimo deszczu.

Elu, mnie czasem ta bujność przeraża.

Gosiek, u mnie strasznie dzisiaj wieje. Poprzechylało różane podpory. Nie wiem teraz, jak je mam naprostować. Rąk tam się nie da włożyć.

Kamilko, pierwszy wskaźnik do cięcia to pokładanie, drugi to wyblaknięcie kwiecia.

Tak wygląda po cięciu kocimiętka, szałwia i przywrotnik.

Niektóre szałwie jeszcze zachowały kolor. Pod nóż pójdą później.

Warzywnik ładnie się wypełnił. Pora ściąć już groszek i przekopać tam ziemię. Kiepsko w tym roku plonuje koper, marchew i fasolka szparagowa. W zeszłym roku się dziwiłam, kiedy Gosiek pytała, czy mi ślimaki nie zżerają fasolki. W tym zżerają młode siewki. Uchowała się co druga.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies