Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 18:28, 29 cze 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam. Jestem pierwszy raz na wątku. Na str. 1552 masz podpory do kwiatów gdzie kupowałaś i po ile. Bo też mam zamiar kupić ale wszędzie są te niskie.
Jeszcze zostaje mi sklep internetowy.

Orzesze? Kiedyś jeździliśmy tam na kulig zimą górki pagórki z Paniów w kierunku do Orzesza - wapienniki. Teraz tam piękne osiedla. Nie mieszkam tam juz kopę lat, ale zawsze wracam do tamtych stron Śląskich.

Ktoś jeszcze jest z Orzesza czy się nie mylę. Właśnie Effa.

Masz piękny ogród i piękne róże zadbane które rosną bardzo ładnie, trawy też.

Pozdrawiam dalej oglądam.

Elu, podeślę Ci info na prive.

Zaskakujesz mnie z tymi kuligami, teraz chyba już nic takiego nie jest organizowane, zresztą pewnie ta trasa już całkiem inaczej wygląda.

Z Orzesza jest jeszcze kilka osób.

Dziękuję za miłe słowa.
lindsay80 18:31, 29 cze 2017

AngelikaX napisał(a)

No proszę... u mnie dziś grejfrutowo-cytrynowo-limonkowo-miętowa... a jaki sobie słój z ciurkadełkiem kupiłam do niej

Pełen wypas, nie dość, że takie pyszności to jeszcze w ekskluzywnej oprawie.
Nie spotkałam takich słoików w żadnym sklepie, ale na necie widziałam, tylko drogie, 3l za około 60 zł.
lindsay80 18:34, 29 cze 2017

Luki napisał(a)
Lilie sadzę od 10 lat. Poskrzypkę miałem i mieć będę tragedii z tego nie robię pryskać też nie pryskam. Zbiorę jak mi wpadnie w oko i plask w papkę
Larwy fakt są paskudne i wtedy warto to zebrać, ale jak nie dobierają się do kwiatów to jest dobrze

Łukasz ale one ponoć przetrwają w glebie na kolejny rok, ja mam pierwszy raz, ale zastanawiam się czy nie użyć chemii, żeby je wybić skutecznie.
lindsay80 18:35, 29 cze 2017

eee_taam napisał(a)
wstawie fotę u mnie wyżartej lilii

Widziałam, u mnie podobnie

lindsay80 18:40, 29 cze 2017

kasja83 napisał(a)

Wygląda bardzo orzeźwiającoU mnie na tarasie palma...nie da się przysiąść.

Nas pergola wybawiła od tego problemu, planujesz jakieś zadaszenie?

Mam dla Ciebie fotki świecznicy Black Negligee, kupowane na początku sierpnia w ubiegłym roku.

lindsay80 18:48, 29 cze 2017

iwonkap napisał(a)
Ja wzdycham tez do przedpłociai rabat a wlasciwie takiego inspirowanego efektu Na razie plany ale podpytam

Chciała bym wisienki jak u Ciebie za którymi posadziłabym tuje cięte do max 180 pewnie równo z płotem / siatką / Czy wisnie mają duzy system korzeniowy , bardzo powinnam je odsunąć od tuj /? ta część była by po stronie ogrodu.

Z drugiej strony płotu planuje własnie seslerie w dużej masie albo coś mam strasznie duza zapłocie z boku działki- ciagnie sie na 40 m i jakies do 3 m szerokie i zastanawiam sie co tam posadzić zeby zarosło i było ekonomiczne. Cześciowo wysypie pewnie kamieniem ale nie chce parkingu a boje sie tam sadzić drzewka zeby pieski nie mialy toalety ...sama nie wiem a tak ciągle zaglądam u Ciebie i zerkam na ten element i ni chce mi wyjść z głowy Nie mam fotek bo nie ma tego miesjca jeszcze w realizacji jedynie w głowie

Moje są odsunięte od ogrodzenia o 1 m, od tui odsunęłabym jeszcze bardziej.

Dużą masz tą przestrzeń, sesleria to taniutka trawa, bez wymagań glebowych i szybko rośnie więc jak najbardziej nadaje się na takie nasadzenia.
A jeśli byś chciała dodać tam jakiegoś koloru, to oczywiście szałwia albo jakiś bordowy berberys, mi ta inspiracja kiedyś chodziła po głowie.

lindsay80 18:49, 29 cze 2017

AniMa napisał(a)

To masz szczęście kupowałam specjalnie cebulki białych frezji - nawet nie wzeszły To moje ukochane kwiatki

To musiały być jakieś felerne, bo ja nawet parę lat temu wiosną do gruntu dałam cebule i kwitły, tylko na zimę cebul nie wykopywałam i wyginęły.
lindsay80 18:54, 29 cze 2017

Na początku kwietnia kupiłam w markecie 18 cisów Baccata, posadziłam i większość od razu przycięłam mocno w kule bądź stożki - nigdy ich jeszcze nie pokazywałam od tamtego momentu, a tak się teraz prezentują.

lindsay80 19:00, 29 cze 2017

Trzy były w ogóle nie przycinane

(I wśród nich jest taki, w najgorszym stanie, bo trochę mu zaczęły żółknąć i opadać igły a postępuje to od pnia - przypuszczam, że miał za mało wody jak się zaczęły wysokie temperatury.

lindsay80 19:03, 29 cze 2017

Wystarczył jeden upalny dzień i główkowate gotowe.